Ugrás a fő tartalomra
Az európai polgári kezdeményezés fóruma

Az európai polgári kezdeményezés tizenévesként – mi lesz az előttünk?

Frissítés dátuma: 11/10/2022

Tíz évvel ezelőtt a polgári részvétel történetének új korszaka kezdődött az európai polgári kezdeményezés (ECI) bevezetésével, amely egyedülálló, határokon átnyúló eszköz, amely ma a részvételi demokrácia inspiráló példája. Ebben a tíz évben 90 európai polgári kezdeményezést indított több mint 800 polgár, akik több mint 16 millió aláírást gyűjtöttek össze szerte az EU-ban. Ezen európai polgári kezdeményezések közül azonban nagyon kevésnek sikerült összegyűjtenie a szükséges egymillió aláírást, és még kevesebben kapott pozitív választ a Bizottságtól.

A korábbi évekhez hasonlóan az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) által szervezett 2022. évi európai polgári kezdeményezés napján június 2-án mintegy 200 résztvevő vett részt az EGSZB épületeiben, és mintegy 100-an csatlakoztak az interneten, egy évtizedes európai polgári kezdeményezéseket ünnepelve, számba véve az elért eredményeket és a kihívásokat, ugyanakkor várakozással tekintve a jövőre is. A felszólalók és aktivisták vegyes képet festettek, és figyelemreméltó sikereket értek el a hiányosságokkal és gyengeségekkel (hatás, hozzáférhetőség és láthatóság) együtt, ami azt jelzi, hogy egy hatásosabb európai polgári kezdeményezés is népszerűbb lenne.

Az európai polgári kezdeményezés elmúlt tíz évére visszatekintve a résztvevők megismerkedtek a kezdeményezés sikereivel és kihívásaival, és együtt gondolkodtak arról, hogy miként lehet az európai polgári kezdeményezést a következő tíz évre és azon túlra is alkalmassá tenni. Az ifjúság európai évének részeként különös figyelmet fordítottak a fiatalok részvételére az európai polgári kezdeményezésben azzal a céllal, hogy javaslatokat tegyenek arra, hogy miként lehetne ösztönözni őket arra, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel, és hallathassák hangjukat az uniós politikai döntéshozatali folyamatban.

Az európai polgári kezdeményezés 2012-es elindítása óta az EGSZB évente konferenciát szervezett az európai polgári kezdeményezés napjáról. Ez az intézményközi szinten elismert és az európai polgári kezdeményezés érdekelt felei által nagyra értékelt nagy horderejű rendezvény lehetőséget kínál az európai polgári kezdeményezésekkel kapcsolatos legújabb fejlemények bemutatására és elemzésére, valamint az európai polgári kezdeményezések szervezői és érdekelt felei számára a hálózatépítésre.

A nyitóülésen számos magas rangú felszólaló osztotta meg gondolatait, és Christa Schweng, az EGSZB elnöke hangsúlyozta, hogy bár az európai polgári kezdeményezés fennállásának e 10 évében biztosan szereztünk némi tapasztalatot, továbbra is tanulnunk kell, javítanunk kell, és biztosítanunk kell, hogy az európai polgári kezdeményezés megkapja azt a helyet, amelyet megérdemel az uniós intézményi folyamatban. Bejelenti továbbá az EGSZB azon döntését, hogy állást foglal a releváns sikeres kezdeményezésekkel kapcsolatban, mielőtt az Európai Bizottság ténylegesen reagálna azokra.

Dubravka Šuica, a Bizottság alelnöke hangsúlyozta az Európa jövőjéről szóló konferenciával való kapcsolatot, kiemelve, hogy az európai polgári kezdeményezés „példa arra, hogy az intézmények képesek-e alkalmazkodni, megváltoztatni és javítani a polgárokkal való kapcsolatunkat”. Helmut Scholz európai parlamenti képviselő rámutatott, hogy „a polgárok nem a demokrácia tárgyai társadalmainkban, hanem a demokrácia tárgyai, és a demokrácia témáinak jogot kell biztosítani arra, hogy döntsenek és befolyásolják a politikai döntéshozatalt”.

Szem előtt tartva a sikeres kezdeményezések meglehetősen alacsony számát és az Európai Bizottság pozitív válaszait, a rendezvény egyik workshopja több közelmúltbeli európai polgári kezdeményezés sikerére összpontosított. Kezdeményezőik egyetértettek abban, hogy a kampányokra szánt jelentős pénzügyi források hiányában, amelyek becsült költsége mintegy 300 000 EUR, a nem kormányzati szervezetek vagy nem kormányzati szervezetek hálózatainak támogatása kulcsfontosságú ahhoz, hogy a kezdeményezés sikeres legyen. Az emberek bíznak bennük, hangsúlyozták őket, és mivel bíznak bennük, nagyobb hajlandóságot mutatnak arra, hogy aláírják és közöljék a tagállami hatóságok által az aláíróktól kért személyes adatokat és információkat.

Az európai polgári kezdeményezés napjának egyik felszólalója, Bruno Kaufmann elmondta, hogy mit szeretnék megosztani Önökkel: „Az európai polgári kezdeményezés része ennek a dinamikának, amely erősíti a valóságot. Emellett a világ minden táján inspirációt jelent az emberek számára. Azzal, hogy kiállunk a demokrácia mellett egy olyan kritikus időszakban, amikor a demokrácia mindenhol nyomás alá kerül, történelmünk lett – és attól tartok, de remélem is, hogy az elkövetkező években, Európa nevében és a demokrácia nevében több történelmet kell tennünk.”

 

Az európai polgári kezdeményezés tizenéves korának minden legjobbja!

 

 

Kinga Joó, President of the EESC´s ECI ad hoc Group

Közreműködők

Joó Kinga Kinga

Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság európai polgári kezdeményezéssel foglalkozó ad hoc csoportjának elnöke.

Szóljon hozzá!

Észrevételek beírásához kérjük, jelentkezzen be vagy regisztráljon.
Felelősségkizáró nyilatkozat: Az európai polgári kezdeményezés fórumán megosztott vélemények kizárólag a véleménynyilvánító személy álláspontját tükrözik, és semmiképp sem tekinthetők sem az Európai Bizottság, sem az Európai Unió hivatalos álláspontjának.
Készen áll egy kezdeményezés regisztrálására? Támogatni szeretné valamelyik kezdeményezést? Bővebb információra van szüksége jelenlegi vagy korábbi kezdeményezésekről?