Ugrás a fő tartalomra
Az európai polgári kezdeményezés fóruma

Az összes lehetséges szervező számára: Menj rá, mert igazán érdemes, és sokat tanulhatsz!

Frissítés dátuma: 22/09/2022

Francesco a köztisztviselők cseréjére irányuló európai polgári kezdeményezés egyik szervezője. Az európai polgári kezdeményezés fóruma számára készített interjúban az ötlet létrehozásáról, a mögötte álló csapat motivációjáról, valamint az azt népszerűsítő páneurópai kampány lebonyolításával kapcsolatos kihívásokról és jutalmakról beszél.

A brugge-i Európa Tanulmányok Szakkollégiumának fiatalokból, volt diákokból és volt diákokból álló csoportja vagyunk. A polgári kezdeményezés eszközével létrehoztuk ezt a Civil Servant Exchange Programot, hogy lehetőséget biztosítsunk arra, hogy a nemzeti szintű közigazgatási szervek alkalmazottai külföldre menjenek, és megtapasztalják az olyan dolgokat, mint az Erasmus, így a városok, az országok és a tagállamok közötti cserekapcsolatokat.

Először is mindannyian fiatal vagyunk, és mindannyian az Erasmushoz hasonló tapasztalatokat szereztünk, akár az Európai Unión belül, akár azon kívül, így tudjuk az emberek országok közötti cseréjének értékét.

Tudjuk, hogy az Erasmus program tapasztalatai sok diák számára valóban gyökeres változást hoztak az Európai Unión belül, de nem akarjuk ezt a tapasztalatot csak a diákokra korlátozni. Ki akarjuk terjeszteni azokat is, akik dolgoznak, családdal rendelkeznek, és akik már a nemzeti kormányoknál, a városi közigazgatásban, a tartományokban és az Európai Unió régióiban dolgoznak.

Civil Servant ECI Organiser

Egy köztisztviselő cipőjére törekszem, aki akár 50 éves, akár 50 éves, aki dolgozik, mondja el a postahivatalban egy észak-olaszországi faluban. Képzelem el, hogy egy ilyen személy egy másik országban szeretne külföldre utazni hasonló módon, például ugyanabban a postahivatalban, de Franciaországban, és ugyanabban a pozícióban tanulná meg, hogyan végzi a munkát Franciaországban ebben a másik közigazgatási szervnél. Ez lehetővé tenné a munkavállaló számára, hogy tanuljon egy másik nyelvet, legyen szó akár franciáról vagy angolról, megtanulja e másik adminisztráció bevált gyakorlatait, és néhány hónap után gazdagított háttérrel hazatérjen, megpróbálva elmagyarázni kollégáinak, hogy milyen tapasztalatokkal és nagyobb lehetőséggel rendelkezik saját karrierje számára, esetleg előléptetésre és jobb pozícióra saját eredeti munkahelyén. Ez tehát dióhéjban is azt mutatja, amit mindannyian képviselünk.

Fiatal vagyunk, de mindannyian álmodunk, hogy akár az európai intézményeken belül, akár a tagállamokon belül a közigazgatási szerveknél dolgozunk, így könnyen a közigazgatásban dolgozó emberek cipőjébe helyezhetjük magunkat. Az európai polgári kezdeményezés ezen eszköze alapvető fontosságú volt számunkra, mivel mindannyian európaiak vagyunk, és szilárd meggyőződésünk, hogy az európai demokrácia által biztosított eszközök hatékonyan alkalmazhatók.

És miért különösen a polgári kezdeményezés? Véletlen volt, hogy akkoriban az Európa Tanulmányok Szakkollégiumában tanulmányoztuk a polgári kezdeményezés működését. Az elképzelés az volt, hogy kipróbáljuk ezt az eszközt, hogy az európai demokrácia mindenekelőtt azt láthassa, hogy valóban a polgárok kezdeményezéséről van-e szó. Csak polgárok vagyunk, csak diákok vagyunk, azt mondhatjuk, senki sem. Szeretnénk megkísérelni, hogy ez az eszköz nekünk is használható-e, és ezért döntöttünk úgy, hogy továbblépünk rajta. Ezért döntöttünk úgy, hogy megkíséreljük megkísérelni, hogy mit csinálunk.

Először is megtanulhattuk valamit, hogyan működik a rendszer, hogyan működik a demokrácia, hogyan válhatnak valóra az ötletek, ha azokat a megfelelő módon közvetítik.

Ez nagyon motiváló volt, mivel természetesen látod a kihívásokat, de látod a lehetőséget is, és a tanulási lehetőség is igazán nagyszerű. Ami a legfontosabb, úgy látjuk, hogy természetesen egymillió aláírás elérése nagyszerű lehetőséget jelentene számunkra, de ami a legértékesebb, az a lehetőség, hogy megosszuk az ötletet, hogy beszéljünk erről az ötletről, és már látjuk az eredményeket.

Amikor elkezdtük, azonnal azonosítottuk azokat a kulcsszereplőket, amelyekkel kapcsolatba kívánunk lépni, és természetesen magukban foglalják a nemzeti közigazgatásokat, a nemzeti munkavállalói szakszervezeteket és számos más, Brüsszelben és a tagállamokban működő szervezetet. Természetesen az első cél az volt, hogy kapcsolatba lépjünk velük és meggyőzzük őket a kampányunkhoz való csatlakozásról, de hamar megtudtuk, hogy ez a folyamat kicsit nehezen mondható el, mert nem tudtak bennünket, még nem volt igazán nevenk, nem jöttünk létre. Először úgy döntöttünk, hogy közösségimédia-kampányt indítunk, megpróbálva mozgósítani az embereket az interneten, kezdve a barátainkkal, természetesen családjainkkal, és megpróbáltunk összekötni legalább az emberek kritikus tömegét annak érdekében, hogy kibővüljenek és elmondják: „Látogassunk, gyűjtünk aláírásokat, már most is több százat akarunk elérni 1 millióra. Kérjük, támogassa nekünk, mert ez hatékony lehet.”

A gyakorlatban az egyik nehézség az volt, hogy ma már nem diákok vagyunk, és természetesen mindannyian nagyon zsúfoltak vagyunk saját munkájukkal, így nehéz időt, erőfeszítést és energiát szentelni a kezdeményezésnek. Kezdeményezésünk nem részesül finanszírozásban. Csak mi, kilenc fiatal vesz részt bennenk, és most dolgozunk. Tisztában vagyunk azzal, hogy vannak korlátaink, megértjük, hogy megoszthatjuk a kezdeményezéssel kapcsolatos szabadidenket, de azt is megértjük, hogy nagyon nehéz bővíteni és valóban mindenhol megszerezni a nevenket.

Ötletünket már számos különböző módon alkalmazzák, és ez nagyszerű! Látjuk, hogy az Európai Unió tagállamai már megvitatják a köztisztviselőknek szóló Erasmus programot – ez már most is történik. Egyes miniszterek, a nemzeti közigazgatások néhány alkalmazottja már mérlegeli ezt a kérdést. Ez azt jelenti, hogy a labda elfordul, és ez azt jelenti, hogy ezt az elképzelést esetleg más hatóságok is megoszthatják.

A legfontosabb számunkra az ötlet megosztása és a vita továbbvitele.

Azt ajánlom minden szervezőnek vagy potenciális szervezőnek, hogy menjen oda, próbálja ki ezt az eszközt, próbálja ki ezt az eszközt, hogy összefogjon, összefogjon, és menjen oda. Nehéz, kihívást jelent, nagyon nehéznek tűnni, de végül nagyon sok tanul, és felfedezhet olyan sokat, és ha sikeres, láthatja, hogy ötlete valósággá válik. Azt ajánlom minden fiatalnak, tapasztalt embernek, mindenkinek, és nem csak a brüsszeli lakosoknak. Alapvető fontosságú, hogy az Európai Unió egész területén mindenki megoszthassa ötleteit, és megpróbálja elérni azt, mivel még ha nem is hozod meg, még akkor is, ha az út során nehézségekbe ütközsz, de még mindig sokat tanulhatsz, megoszthatod ötletedet, és ötleted más módon is valósággá válhat, amire nem számítunk. Csak a nyilvános vitához járul hozzá, ami szintén nagyszerű, és azért is, mert érdemes!

 

Nézze meg a Francesco-szal készült videointerjút: itt: 

 

 

 

További cikkek a fiatalokról és az európai polgári kezdeményezésről:

Ismerje meg, fedezze fel a hatást!

A zöld megállapodáshoz vezető diákkezdeményezés: „Az olyan csapok, amelyekért érdemes küzdeni, szinte soha nem nyernek pénzt”

„ECI-modell”: Hogyan érhetik el a diákok az aktív európai polgárokat a gyakorlatban?

Az olasz fiatalok tesztelik az európai polgári kezdeményezést mint az éghajlatváltozással kapcsolatos mobilitás eszközét

Sinead O’Keeffe, „Vagyonok határok nélkül”: Az európai polgári kezdeményezés eszköze a legjobb eszköz arra, hogy a fiatalok közvetlenül részt vegyenek az uniós szakpolitikai döntéshozatalban.

A felsőoktatási hallgatók bevonása az európai polgári kezdeményezésbe

Szóljon hozzá!

Észrevételek beírásához kérjük, jelentkezzen be vagy regisztráljon.
Felelősségkizáró nyilatkozat: Az európai polgári kezdeményezés fórumán megosztott vélemények kizárólag a véleménynyilvánító személy álláspontját tükrözik, és semmiképp sem tekinthetők sem az Európai Bizottság, sem az Európai Unió hivatalos álláspontjának.
Készen áll egy kezdeményezés regisztrálására? Támogatni szeretné valamelyik kezdeményezést? Bővebb információra van szüksége jelenlegi vagy korábbi kezdeményezésekről?