Europeiska Ungdomsportalen
Information och möjligheter för unga i hela Europa.

Bli volontär och erövra världen

Turkiska Neslin Ölmuz talade inte engelska, hade aldrig varit utomlands och hade aldrig arbetat med människor med funktionsnedsättningar. Allt det ändrades när hon åkte som volontär till Sundsvall.

 

Neslin skulle jobba vid aktivitetscentret Fritid för alla. De finns till för att skapa en meningsfull fritid för ungdomar med funktionsnedsättningar, men är också öppet för dem utan. Volontärkoordinatorn Elisabeth Orre har tagit emot femton volontärer under åren.

 

Vad ska man tänka på innan man åker som volontär?

– Du ska bestämma dig för vad du vill jobba med, ha ett öppet sinne, ta egna initiativ och förbereda dig på att det inte alltid kommer att vara lätt att anpassa sig till nya sätt att arbeta. Men framför allt ska du veta att volontärtjänsten kan bli otroligt betydelsefull för ditt liv, säger Neslin Ölmuz.

 

Personlig resa

Elisabeth Orre säger att det är viktigt att ta sig an volontärerna så de känner sig trygga och bekväma i sitt nya sammanhang. De behöver vänja sig vid en ny miljö, nya människor och en ny kultur. Hon menar att volontärarbete handlar om att göra en personlig resa.

 

Efter några första jobbiga månader då Neslin lärde sig engelska och blev bekant med den nya omgivningen visste hon vad hon ville göra som eget EVS-projekt. En teaterföreställning.

 

Teater för tillit

Hennes idé med projektet var att bättre förstå ungdomarnas inre världar och samtidigt ha roligt tillsammans. De klädde ut sig, låtsades vara djur och gjorde olika teaterövningar för att lära känna och känna tillit till varandra.

 

Att vara volontär i ett annat land och genomföra sitt eget projekt har gjort att Neslin tror mer på sig själv och sin egen förmåga och har fått henne att se nya möjligheter med sitt liv. 

Publicerad: Tis, 21/05/2013 - 11:06


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Behöver du hjälp eller råd?

Fråga oss!