Europeiska Ungdomsportalen
Information och möjligheter för unga i hela Europa.

Det viktigaste är att dela med andra

Myhailo Skrypchuk gillar när livet sker slumpmässigt och oväntat. Så var det den dagen hemma i västra Ukraina när han surfade på nätet och hittade information om Erasmus-programmet.

Det tog honom tio minuter att fylla i ansökan om volontärtjänst. Med intresse för miljöfrågor och mänskliga rättigheter hoppades han få komma till ett land med de frågorna högt upp på agendan och till en organisation som delar hans värderingar. När telefonen ringde några dagar senare hade han nästan glömt bort alltihop, men efter en Skype-intervju var det plötsligt klart. Han var välkommen till Sverige i ett år. ”I det ögonblicken förändrades mitt liv”, säger han.

 

Nu gör Myhailo, eller Misha som han kallas, en ettårig volontärtjänst på Active Ukrainians in Europe (AUE) som är en icke-statlig organisation med kontor i Stockholm. Organisationen arbetar med akademiska, kulturella och politiska utbyten mellan Ukraina och andra övergångländer i Västeuropa och länder i EU. Frågor som jämställdhet och integration är viktiga i organisationens arbete,  likaså för Misha.

 

Fem dagar i veckan jobbar han på kontoret och gör allt från projektledning till att formge affischer, uppdatera hemsidan, förbereda presentationer och blogga om hur det är att vara volontär. Mycket tid läggs också på att skapa olika event. Han har varit med och arrangerat ungdomscaféer för flyktingungdomar och informerat om olika möjligheter till studier och arbete utomlands. Många känner inte alls till möjligheten, vilket inte är konstigt för unga som kommer direkt från krigshärjade länder. Det viktigaste för dem just nu kanske är att få känna sig trygga, men de ska veta att möjligheten finns även för dem någon gång i framtiden.

 

- Jag rekommenderar unga människor att ge sig iväg och möta nya vänner, andra kulturer och lära sig nya saker. När du arbetar och bor utomlands får du mycket erfarenheter som du kan använda i livet. Du träffar massor med nya människor, kanske framtida kollegor som du kan utveckla idéer och projekt med. Man ska inte arbeta bara för att få lön utan också för att vara med och förändra den här världen.

 

Under tiden i Sverige har Misha delat lägenhet med andra volontärer i en förort till Stockholm, med roliga fester varje vecka och nära till skogen där han kunnat ta nattliga (!) joggingturer. Misha är imponerad av hur svenskarna tar hand om sin natur. Var man än är så är det nära till skog och vatten. Snart måste han flytta till en annan lägenhet, men det är en del av livet som volontär. Också ett bra sätt att få se och lära känna olika delar av staden han bor i. I framtiden hoppas Mischa kunna kombinera resande med att göra gott I världen. En dröm är att få göra volontärtjänst i Afrika eller någonstans I Asien och undervisa barn eller arbeta med att lösa miljöproblem. Han vill också studera vidare och fortsätta skriva på sin avhandling om Ukrainas integration till EU. 

 

- Det bästa med att göra volontärtjänst är känslan av frihet. Även om du arbetar större delen av tiden är du ändå fri att göra vad du vill utan att behöva bry dig om vad andra tycker. Du kan förverkliga dig själv på dina egna villkor. 

 

 

Publicerad: Ons, 21/12/2016 - 15:18


Tweet Button: 

Länkar


Info for young people in the western balkans

Behöver du hjälp eller råd?

Fråga oss!