Európsky portál pre mládež
Informácie a príležitosti pre mladých ľudí v celej Európe.

Învaţă o meserie

© shutterstock.com
Fie că te mai afli încă pe băncile şcolii, fie că eşti absolvent de facultate, un program de formare profesională te poate ajuta să te pregăteşti pentru piaţa globală a locurilor de muncă, oferindu-ţi competenţe specifice.

Locurile de muncă pentru care se cere un nivel mediu de calificare sunt mai numeroase decât cele care necesită studii universitare, aşadar avantajele unui program de formare profesională sunt evidente.

Află mai multe despre aceste programe accesând site-ul Euroguidance - Centre de resurse pentru orientarea profesională.

 

Programele de formare profesională se aseamănă cu cele de ucenicie - ambele optând pentru o combinaţie între teorie şi practică. Ele se pot desfăşura la nivelul învăţământului secundar sau post-secundar, dar nu sunt echivalente cu învăţământul superior.

 

Dacă eşti student, îţi poţi îmbunătăţi competenţele profesionale participând la un stagiu în alte ţări din UE prin intermediul Programului Leonardo da Vinci.

 

O mai bună recunoaştere a formării profesionale

Există mai multe iniţiative europene menite să îmbunătăţească recunoaşterea şi calitatea competenţelor şi calificărilor obţinute prin participarea la programe de formare profesională: