Portalul european pentru tineret
Informaţii şi oportunităţi pentru tinerii din Europa.

Schimburi internaţionale pentru artişti

© shutterstock.com
Dacă ești artist, desfăşurarea activităţii în altă ţară îți poate oferi noi surse de inspiraţie. Vei câştiga experienţă, îți vei lărgi orizontul şi ți-ai putea extinde publicul sau lansa un parteneriat de colaborare.

Schimbul de artişti şi profesionişti din domeniul culturii joacă un rol major în promovarea diversităţii culturale şi a dialogului intercultural la nivel european. Trecând dincolo de frontierele naţionale, îţi vei extinde domeniul de activitate, vei da un nou sens propriilor creaţii, vei face schimb de experienţă cu alţi artişti şi vei învăţa de la ei. Libera circulaţie a talentului creativ face posibilă cooperarea şi promovează schimburile de artişti reprezentând medii culturale şi tradiţii artistice diverse.

 

Punctul de pornire

Înainte de a te decide să participi la un program de schimb pentru artişti, gândește-te bine de ce dorești să faci acest pas. Trebuie să analizezi în profunzime motivele care te determină să locuiești şi să lucrezi într-o altă ţară.

Alegerea programului care ți se potriveşte poate fi o sarcină dificilă. Pentru a te ajuta, încearcă să răspunzi la câteva întrebări esenţiale:

  • Ce regiune şi ce disciplină te interesează?
  • Ce tip de sejur ți se potriveşte?
  • De ce structuri artistice ai nevoie?

Următorul lucru la care trebuie să te gândești sunt sursele de finanţare. Procedurile sunt foarte diferite, iar participarea se programează cu mult timp înainte. Unele programe privind rezidenţele pentru artişti acoperă toate costurile, unele le acoperă doar parţial, iar altele nu le acoperă deloc. Calculează-ţi bine veniturile de care dispui înainte de a pleca!

 

Sejurul meu la „Casita Maria Arts and Education Centre” din Bronx a fost deosebit de benefic pentru proiectul meu. Am putut să colaborez cu o comunitate unică din Bronx, parte integrantă a muncii mele şi am avut la dispoziţie un studiou imens (sala de sport a şcolii) în care am putut să creez sunet amplificat, să realizez proiecţii şi să-mi dezvolt proiectul. Personalul centrului mi-a oferit tot sprijinul de care am avut nevoie şi s-a arătat deosebit de încântat de ideea de a găzdui un artist multimedia.  Crearea unei opere complexe şi de avangardă într-o sală de sport din Bronx a fost, într-o anumită măsură, o experienţă suprarealistă, dar a dat un impuls formidabil muncii mele.
Mark Bolotin, din Australia, a fost în New York în 2012

 

Unde poţi căuta?

Trans Artists Foundation este un centru de informare în materie de mobilitate culturală, specializat în programele privind rezidenţele pentru artişti.

On the move este o reţea de informare în domeniul mobilităţii culturale, care prezintă detalii despre perioadele de selecţie, ghiduri şi alte instrumente utile.

e.mobility este o comunitate care promovează mobilitatea artiştilor şi le permite celor interesaţi să găsească programul potrivit, să prezinte proiecte şi să propună organizarea de întâlniri.

Residency unlimited este un serviciu gratuit care oferă informaţii actualizate despre rezidenţe pentru artişti din lumea întreagă.

Res artis este o reţea internaţională a rezidenţelor pentru artişti.

Publicat: S, 25/05/2013 - 16:39


Tweet Button: 

New!


Info for young people in the western balkans

Ai nevoie de asistență sau consiliere din partea unui expert?

Adresează-ne o întrebare!