We noticed that you are using an older version of Microsoft Internet Explorer. This website is optimised for Internet Explorer version 9 and later, so please consider upgrading your browser so that you can enjoy all of this website's features. Visit the Microsoft website http://www.microsoft.com to download a newer version of Internet Explorer.

European Youth Portal

Information and opportunities for young people across Europe.


flag

Physical health

EKZO

Europska kartica zdravstvenog osiguranja

Europska kartica zdravstvenog osiguranja (EKZO) je besplatna kartica koja ti u državama članicama EU omogućava korištenje zdravstvenih usluga.

Europska kartica zdravstvenog osiguranja (EKZO) ne pokriva troškove privatne zdravstvene zaštite ili troškove poput spašavanja pacijenta prilikom nezgode na skijalištu, zračni prijevoz natrag u domovinu ili ukradeno ili izgubljeno vlasništvo. Stoga uz EKZO moraš imati i odgovarajuće putno osiguranje. EKZO pokriva troškove neodgodive zdravstvene zaštite, za koju liječnik zdravstvene ustanove kojoj se u inozemstvu javiš kaže da se ne može odgoditi do tvog planiranog povratka u Hrvatsku.  EKZO se koristi izravno kod ugovornih pružatelja zdravstvenih usluga pod istim uvjetima i po istoj cijeni kao da si osiguran u državi boravka. To znači da ćeš možda morati osobno snositi iznos sudjelovanja u troškovima zdravstvene zaštite (participacija), ukoliko se sudjelovanje naplaćuje u državi boravka za zdravstvene usluge koje su ti pružene.

 

Pravo na EKZO ima svatko tko ima uredni status u obveznome zdravstvenom osiguranju pri HZZO-u. Karticu će ti na temelju podnošenja zahtjeva, besplatno izdati područni ured HZZO-a na čijem području imaš prebivalište. Kartica važi do datuma koji je na njoj naveden te se koristi na području Europske unije.

 

Europski pravni propisi još uvijek se ne primjenjuju u slučaju Švicarske, Islanda, Lihtenštajna i Norveške. S obzirom na to, u slučaju privremenog boravka na području Islanda, Lihtenštajna, Norveške i Švicarske ne možeš koristiti zdravstvene usluge osnovom tvoje Europske kartice zdravstvenog osiguranja, već za odlazak u te države moraš sklopiti policu putnog osiguranja, kao što je to bio slučaj i prije ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju.

 

Autor: Udruga Mladi u EU