European Youth Portal
Information and opportunities for young people across Europe.

Verkiezingen Europees Parlement 2014: Ga jij stemmen?

Bij de laatste Europese verkiezingen gaven de meeste jongeren die niet gestemd hadden aan dat dit kwam door gebrek aan goede informatie over waar ze voor stemden. Nu willen Europese jongerenorganisaties dat veranderen.

 

League of Young Voters

 

Het European Youth Forum lanceerde onlangs, samen met VoteWatch Europe en de International Debate Education Association , de League of Young Voters. Het voornaamste doel is om meer jongeren naar de stembus te krijgen bij de verkiezingen voor het Europees Parlement. Daarvoor moet vooral meer op jongeren gerichte informatie over de verkiezingen beschikbaar worden gesteld. Politieke partijen en kandidaten worden aangespoord om zich specifiek te richten op het jongere publiek bij het voeren van hun campagnes.

 

De League stelt een online platform samen, waarin je de volgende dingen kunt vinden:

 

  • Alle informatie die je nodig hebt om te kunnen stemmen en om een bewuste keuze te maken;
  • Een poll die jongeren vraagt welke thema’s hen het meest aangaan (deze thema’s worden vervolgens behandeld door de politieke partijen en opgenomen in hun verkiezingscampagne; dit is vastgelegd in een overeenkomst);
  • Een vergelijkende tabel met daarin de gekozen jongerenthema’s  zoals deze voorkomen in politieke partijprogramma’s;
  • Een live debatkanaal, dat debatten kan hosten tussen kandidaten en jongeren;
  • Een stemwijzer om je politieke voorkeur in kaart te brengen;
  • Spelletjes en tests.

 

Y Vote 2014

 

AEGEE-Europe heeft Y Vote 2014 gelanceerd als initiatief om jongeren bewust te maken van de Europese Verkiezingen. Het Y Vote 2014 project werkt zowel op Europees en lokaal niveau, het wil jongeren meer stem geven en hen helpen een goed geinformeerde keuze te maken. Y Vote maakt onder andere een stemwijzer, met informatie over alles waar het over gaat tijdens de verkiezingen. AEGEE plant ook bustours en jeugdconventies in verschillende Eu-lidstaten om speerpunten te verzamelen voor een jeeugdagenda met daarop onderwerpen als onderwijs, mobiliteit, jeugdwerkeloosheid en de impact van de crisis op jongeren.

 

Hoe is de stand van zaken nu?

 

Een onderzoek van Flash Eurobarometers wees uit dat jongeren tussen de 15 en de 30 jaar op de vraag: Ga jij stemmen voor de Europese Verkiezingen in 2014? de volgende antwoord gaven. Bijna tweederde (64%) van de jonge ondervraagde Europeanen zei "Ja", en ongeveer eenderde (35%) zei dat ze waarschijnlijk niet gingen stemmen.

Published: Wed, 28/08/2013 - 14:56


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Need expert help or advice?

Ask us!