European Youth Portal
Information and opportunities for young people across Europe.

Op reis? Neem deze tips mee als bagage!

luggage
photo by: Richard Moross http://www.flickr.com/photos/richardmoross/
Tips om zorgeloos rond te reizen in de EU (en een paar landen eromheen).

 

Wat moet je doen als je hulp nodig heb buiten de EU maar er is geen Nederlandse ambassade of consulaat?

 

Als inwoner van de EU kun je terecht bij alle ambassades en consulaten van andere EU lidstaten als je hulp nodig hebt. Als je bijvoorbeeld gearresteerd bent, een ongeluk hebt gehad of belangrijke documenten hebt verloren. Je hebt ook recht op ondersteuning in crisissituaties, bijvoorbeeld bij evacuaties.

 

Je kunt zelf uitzoeken of Nederland vertegenwoordigd is in het land waar je naartoe reist door te kijken op de website voor consulaire bescherming van de Europese Commissie.

 

Wat moet je doen als je verdwaald ben in een ander land?

 

Er is een algemeen nummer dat je kunt bellen: 116 000. De politie kan je ook altijd helpen.

 

Als je op reis gaat met jongere broertjes of zusjes, spreek dan altijd een ontmoetingspunt af waar je naartoe gaat als je elkaar kwijt bent geraakt. Geef hen mee dat als ze verdwaald raken, ze altijd terecht kunnen bij de politie. Als ze geen politiebureau kunnen vinden, is het slim om een moeder met kinderen aan te spreken en te vertellen dat ze verdwaald zijn. Is er een telefoon in de buurt? Dan kunnen ze altijd 116 000 bellen, er komt dan iemand om te helpen. Als je ontdekt dat je een van je broertjes of zusjes kwijt bent, ga dan terug naar de laatste plaats waar je hem of haar hebt gezien of naar jullie ontmoetingspunt.

 

Als je problemen hebt met een vliegmaatschappij, autoverhuurder of reisbureau, waar kun je dan om hulp vragen?

 

Zoek voordat je op reis gaat op waar je terecht kunt om een klacht in te dienen of om ondersteuning te vragen op een vliegveld, in een haven of op een bus- of treinstation in Europa. Je kunt ook de gratis app voor je smartphone downloaden, dan heb je al je rechten als passagier altijd bij de hand.

 

Van welke voorzieningen kun je gebruik maken als je een beperking hebt?

 

Check als je gaat vliegen of per trein reist wat je mag verwachten aan voorzieningen.

Als je met de auto op reis gaat en je hebt het recht om op een invalideparkeerplaats te parkeren, dan mag je met de standaard Europese gehandicaptenparkeerkaart ook in andere EU lidstaten gebruik maken van deze parkeerplaatsen.

 

Wat moet je weten als je een huisdier mee wilt nemen op vakantie binnen de EU?

 

Je huisdier moet gevaccineerd zijn tegen hondsdolheid en er moet een geldig bewijs van deze vaccinatie in het paspoort van je huisdier staan. Als je naar Ierland, Finland, Malta of het Verenigd Koninkrijk reist moet je huisdier ook een behandeling tegen parasieten hebben gehad. Deze regels gelden alleen voor honden, katten en fretten. Voor puppies, kittens en overige huisdieren moet je van tevoren informeren wat de regels zijn in het land waar je naartoe gaat.

 

Als je terugkomt uit een niet EU-land, moet je huisdier misschien aan de hand van het paspoort gecontroleerd worden op ziektes. Soms moet je huisdier dan drie maanden wachten voordat hij weer de EU in mag.

 

Als je in Andorra, Ijsland, Liechtenstein, Monaco, Noorwegen, San Marino, Zwitserland of Vaticaanstad woont, mag je huisdier met een geldig paspoort met je mee reizen binnen de EU.

 

 

Mag je vleeswaren of kaas voor thuis meenemen van vakanties in het buitenland?

 

Dierlijke producten mogen meegenomen worden naar andere landen binnen de EU en Andorra, Liechtenstein, Noorwegen, San Marino en Zwitserland.

 

Vanuit de meeste landen buiten de EU is het niet toegestaan om vleeswaren of zuivelproducten mee terug te nemen naar de EU.

Voor meer informatie over import en export van etenswaren kun je kijken op de Europese website over reizen.

 

Als je niet tevreden ben met goederen die je in het buitenland hebt gekocht, waar kun je dan terecht?

 

Als je in een EU lidstaat, Noorwegen of Ijsland woont en je hebt iets gekocht in een van deze landen, krijg je gratis bijstand als je weer terug bent. Neem hiervoor contact op met het ECC (Europees Centrum voor de Consument) in je thuisland.

 

Wat kun je doen als de schoenen die je in het buitenland hebt gekocht al na een week kapot zijn?

 

Waar je ook iets koopt in de EU, je hebt altijd basisrechten als consument. Deze rechten kan niemand je afnemen. Binnen de garantieperiode van twee jaar moet de verkoper goederen die niet deugen gratis repareren of vervangen. Als dat niet mogelijk is omdat het te lang duurt of te veel ongemak oplevert, krijg je (een deel van) je geld terug.

 

Wat als je in het buitenland naar een dokter moet?

 

Als je naar een Eu land, Ijsland, Liechtenstein, Noorwegen of Zwitserland reist, vergeet dan niet je Europese zorgverzekeringskaart (EHIC) mee te nemen. Deze kaart bespaart je een hoop gedoe, tijd en geld als je ziek wordt of gewond raakt in het buitenland. De kaart is gratis en garandeert dezelfde zorg voor dezelfde prijs als de mensen van dat land krijgen.

 

Je kunt een gratis app downloaden die je ter plekke informeert over de kaart, internationale telefoonnummers in geval van nood, gedekte behandelingen en kosten, hoe je de kosten declareert en met wie je contact op moet nemen als je je kaart verloren hebt. Houd er rekening mee dat deze app de Europese zorgverzekeringskaart niet vervangt!

 

Als je buiten de EU reist is het slim om een medische reisverzekering af te sluiten.

 

Dit artikel is gebaseerd op de informatie die de Europese Commissie verstrekt in vakantietijd: “Useful tips for a worry-free summer”.

 

 

Published: Wed, 28/08/2013 - 11:46


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Need expert help or advice?

Ask us!