European Youth Portal
Information and opportunities for young people across Europe.

Vooroordelen: onzichtbare discriminatie

woman on a bicycle wearing a burka
Foto by: FaceMePLS http://www.flickr.com/photos/faceme/
Stiekem doen we het eigenlijk best vaak, onzichtbaar discrimineren. Onzichtbaar omdat we het alleen in ons hoofd doen… niemand ziet het, maar wat er gebeurt is echt wel discriminatie. We hebben namelijk bijna allemaal vooroordelen.

Bijna allemaal, want zeggen dat we ze allemaal hebben zou natuurlijk weer een vooroordeel zijn.

 

Surinamers zijn lui, Nederlanders zijn lomp en te direct, Marokkanen zijn allemaal tuig, Duitsers zijn asociaal, jongens die bomberjacks aanhebben en zwarte petjes dragen zijn agressief, en meiden met veel make-up op en korte rokjes aan zijn allemaal makkelijk het bed in te praten. Vooroordelen! Ze kleuren je mening over iemand nog voordat je iets over diegene weet. Meestal komen deze vooroordelen voort uit angst voor het onbekende. Je begrijpt de mensen waar je vooroordelen over hebt niet, en dan is het wel makkelijk om ze op hun rare gewoonten of wat ‘iedereen van hen zegt” te beoordelen.

 

Doe jij hieraan mee? Zou je zelf je best nog doen als iedereen om je heen toch al vindt dat je niets goed doet? Nee! Of zou jij niet agressief worden als iedereen tegen je zegt dat meiden of jongens die eruit zien als jij niet te vertrouwen zijn. Jawel toch?! Stoppen dus met die vooroordelen. Makkelijker gezegd dan gedaan, zul je misschien denken. Hoe doe je dat dan..?

 

De beste manier om vooroordelen tegen te gaan is de proef op de som te nemen en niet te blijven hangen in je eigen kleine wereld. Leer die “asociale” Duitsers echt kennen tijdens een uitwisseling of ga stage lopen bij die “hanige” Italianen. Een andere cultuur leren kennen is gaaf! Hoe meer je begrijpt waar dingen die anderen doen vandaan komen, hoe minder eng en vreemd ze zijn. En als je interesse hebt in de gebruiken en tradities van mensen die in een ander land wonen, zijn ze meteen een stuk aardiger. Iedereen vindt het leuk om positieve aandacht te krijgen. Smeed nieuwe banden met onbekende mensen en ontdek dat je vooroordelen verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Published: Thu, 11/07/2013 - 11:19


Tweet Button: 

New!


Info for young people in the western balkans

Need expert help or advice?

Ask us!

Related links