European Youth Portal
Information and opportunities for young people across Europe.

Reformáljuk meg a demokráciát!

Winston Churchill szavaival élve: "A legjobb ellenérv a demokráciával szemben az, ha valaki öt percet beszélget egy átlagszavazóval."

Az átlagszavazó

A félreértések elkerülése végett nem azt mondom, hogy az átlag szellemi képességei nem érik el azt a szintet, amire ahhoz van szükség, hogy az ország vezetőit kiválasszák; a probléma inkább az, hogy az átlagszavazók nem fordítanak elég időt a döntésük meghozatalára.

 

Olvass, kérdezz, járj utána!

A párthűséget felejtsd el. Azért szavazni valakire, mert annak a pártnak a tagja, amivel szimpatizálsz, felelőtlenség. Minden ember más és más. A pártok mindegyike apróbb szegmensekre tagolódik, így könnyen megtörténhet, hogy noha ugyanannak a szervezetnek a tagjai és központi nézeteik megegyeznek, teljesen más módon akarják azokat megvalósítani. Mindig, minden esetben járjatok alaposan utána az adott jelöltnek. Hála az égnek és többek között Vint Cerfnek, az internet tűkön ülve várja, hogy a cicás videók mellett mást is felfedezzünk rajta.

 

Miért fontos egyáltalán a szavazás?

A demokrácia nem az egyenlőségről, hanem a többség akaratáról szól. A többség viszont gyakorta hajlamos erős vonzalmat érezni a kút feneke iránt, ahová talán nem érdemes követni őket. Sőt, talán alapból megakadályozhatnánk, hogy egyáltalán eljussanak a káváig. Sokat hangoztatják, hogy jogunk van szavazni. Ez igaz. De hozzátehetnénk, hogy ha már élünk ezzel a joggal, akkor felelősséggel tegyük. Egy pillanatra sem felejthetjük el, hogy az általunk választott emberek fognak minket képviselni. Amit ők mondanak, azt az egész világ az általuk képviselt többség véleményeként fogja kezelni. Egyszerűbben megfogalmazva: bármi hagyja el a száját annak, akire leadod a voksod, azt a világ a te véleményeddel fogja azonosítani. Azt hiszem, ha így nézzük a dolgot, akkor érdemes megfontoltan választanunk.

 

Mi van, ha egyik jelölt sem megfelelő a számomra?

Akkor rád sokkal nehezebb feladat vár, mint bárki másra. Ilyen esetben ugyanis a te feladatod, hogy felhívd az adott jelöltek hiányosságaira a figyelmet, hogy kikérd magadnak, amiért senkire sem szavazhatsz, aki méltó a képviseletedre és mivel te valóban pártatlan vagy, a te dolgod felhívni a felelősségteljes szavazásra azok figyelmét, akik bármit is mond egy jelölt, rá teszik a voksukat, pusztán mert egy adott párt színeiben indulnak.

 

2014 - egy fontos év

Jövőre nem csak országgyűlési, hanem bizony európai parlamenti választásokat is tartunk hazánkban. Mondanom sem kell, egyáltalán nem lényegtelen, hogy kiket ültetünk ezekbe a szervezetekbe. Ugyanis mi ültetjük oda őket. A szavazatainkkal. Olvassatok, kérdezzetek, kritizáljatok, analizáljatok, majd hozzatok felelősségteljes döntést! Máskülönben betehetjük a demokráciát a sufniba.

 

Varga Dávid