European Youth Portal
Information and opportunities for young people across Europe.

Milyen szerepet töltenél be az EU döntéshozatalát modellezve?

Ki szeretnéd próbálni, miből áll az Európai Parlament képviselőinek, az Európai Unió Tanácsában ülésező minisztereknek, az újságíróknak, a lobbistáknak vagy a tolmácsoknak a munkája? Megteheted, ha részt veszel a MEU rendezvényén.

Strasbourg minden évben otthont ad a Model European Union (MEU) elnevezésű rendezvénynek, mely az EU döntéshozatalát hivatott imitálni.

 
A szervezők a való életből kiválasztanak két olyan jogalkotási javaslatot, melyet az Európai Bizottság terjesztett elő, s amely meglehetősen ellentmondásosnak bizonyult. A rendezvény résztvevői megvitatják a javaslatokat az Európai Parlamentben. Miközben az európai parlamenti képviselők és az Európai Unió Tanácsában ülésező miniszterek szerepét játszó résztvevők a rendes jogalkotási eljárást imitálva megvitatják a javaslatokat, a „lobbisták” megpróbálnak befolyást gyakorolni a két intézményre, az „újságírók” beszámolnak a megbeszélések alakulásáról, a „tolmácsok” pedig anyanyelvükre vagy angolra tolmácsolják a viták során elhangzottakat.
 
 
„Képzeld el, hogy egy héten keresztül minden reggel úgy ébredsz, hogy tudod: a Te döntéseid alakítják Európa életét. Képzelj magad elé egy kényelmes széket a Tanácsban – ne egyszerűen csak az ülőalkalmatosságot képzeld magad elé, hanem hogy csodás lehetőséget kapsz arra, hogy betekintést nyerj a jövőbe. Ezután pedig képzelj el kb. 200 jól öltözött, okos, értékes gondolatokkal rendelkező, rendkívüli embert, akiket az tesz rendkívülivé, ahogyan a jövőről, a pillanatról és Európáról gondolkodnak. Sőt, nem is kell elképzelned semmit, mert ez a szimulációs gyakorlat úgyis minden várakozásodat felül fogja múlni!"
Joanna Mikova (a Tanács miniszterét alakító résztvevő, 2011)

 

Részvétel

A szimulációs rendezvényen való részvételre olyan, 18–26 év közötti fiatalok jelentkezhetnek, akik valamelyik EU-tagállam, vagy Horvátország, Izland, Liechtenstein, Norvégia, Svájc, illetve Törökország állampolgárai.
További elvárás a jelentkezőkkel szemben, hogy érdeklődjenek az uniós intézmények működése iránt, és képesek legyenek aktívan részt venni a vitában.

 

Jelentkezés

Döntsd el, hogy a választható öt szerep közül melyiket szeretnéd eljátszani, majd kövesd a jelentkezési eljárás lépéseit.

Határidő

A 2013-ban megrendezésre kerülő MEU rendezvényre 2012. december 15-től 2013. január 31-ig lehet jelentkezni.