European Youth Portal
Information and opportunities for young people across Europe.

A szavazás a legerősebb fegyver

Elérted már a választójogi korhatárt? Tisztában vagy a választások jelentőségével? A szavazati jog a legmagasabb szintű részvételt biztosítja a demokráciában a polgárok számára, ezért fontos, hogy mindenki éljen ezzel a jogával.

A demokratikus társadalmakban választásokon dől el, ki alakíthat kormányt. A választópolgárok több jelölt, illetve politikai párt közül választhatnak. Ha elmégy szavazni, azzal hivatalosan kifejezésre juttatod, mely döntést, jelöltet/jelölteket, illetve pártot támogatod. Rendszerint – attól függően, melyik országban élsz – helyhatósági, regionális, országos és európai szintű választásokon adhatod le a voksod.

 

A legtöbb országban 18 év a választójogi korhatár. Ez a szavazójog bevezetésekor még 21 év volt. Az Európai Ifjúsági Fórum a közelmúltban európai szintű kampányt indított abból a célból, hogy a választójogi korhatár 16 évre csökkenjen. A fórum a kezdeményezéssel Ausztria példáját kívánja követni, ahol a 16 évesek már jelenleg is részt vehetnek a választásokon.

 

Európai parlamenti választások

A 2009-es európai parlamenti választásokon a fiataloknak (a 18–24 év közötti polgároknak) mindössze 29%-a ment el szavazni, a megkérdezettek 50%-a pedig úgy látta, hogy nem részesült megfelelő tájékoztatásban a témával kapcsolatban. 2014 júniusában, a következő európai parlamenti választásokon a fiatalok esélyt kapnak arra, hogy nagyobb számban vegyenek részt. Neked is lehetőséged lesz arra, hogy szavazatoddal támogasd azokat, akiket be szeretnél juttatni az Európai Parlament képviselői közé.

 

A választásokkal kapcsolatos legfontosabb kérdésekről egyebek mellett a jelöltek választási programjából, illetve a szüleiddel, tanáraiddal folytatott beszélgetések révén tájékozódhatsz. Egyes jelöltek még saját Facebook-oldallal is rendelkeznek, ahol kérdéseidre is választ kaphatsz. A következő európai parlamenti választásokról a lakhelyed szerinti országban működő EP Tájékoztatási Irodához is fordulhatsz.

 

Külföldön élsz? Semmi gond! Ebben az esetben is jogod van arra, hogy szavazz a hazádban megrendezett parlamenti választásokon. Ami pedig az európai parlamenti választásokat illeti, szabadon dönthetsz arról, hogy a hazád vagy a lakhelyed szerinti ország jelöltjeire akarod-e leadni a voksod. Az uniós szavazati jog arra is lehetőséget biztosít, hogy a lakhelyedül szolgáló tagállamban szavazz, illetve hogy ott jelöltként indulj a helyhatósági választásokon.

 

Legközelebb, amikor panaszkodni akarsz, mert nem tetszik valami a környezetedben, jusson eszedbe, hogy ha részt veszel a választásokon, azzal Te magad is beleszólhatsz a dolgok alakulásába.