European Youth Portal
Information and opportunities for young people across Europe.

Strukturált párbeszéd – hallasd a hangod

A strukturált párbeszéd meghatározott témákról folytatott dialógus a döntéshozók és a fiatalok között, mely azt hivatott biztosítani, hogy a döntéshozók az uniós ifjúságpolitika kialakítása során figyelembe vegyék a fiatalok véleményét.

Részvétel

Függetlenül attól, hogy a 27 uniós ország közül melyikben élsz, részt vehetsz a strukturált párbeszédben, ha közvetlenül a nemzeti munkacsoporthoz fordulsz.
 
A nemzeti munkacsoportok konzultációkat folytatnak az adott országban élő fiatalokkal, valamint a helyi ifjúsági szervezetekkel és szakpolitikai döntéshozókkal. A cél az, hogy a strukturált párbeszéd mindegyik fiatalt megszólítsa, azokat is, akiknek korlátozottabbak a lehetőségeik, illetve akik nem tagjai hivatalos ifjúsági szervezetnek. 

 

Eredmény

Az összes tagállami konzultáció eredménye alapján az illetékesek háttérdokumentumokat állítanak össze az európai uniós ifjúsági konferenciákra, ahol az ifjúsági képviselők és a döntéshozók találkozhatnak egymással, és közös üzenetet intézhetnek az Európai Unióhoz. Az EU évente kétszer rendez ifjúsági konferenciát, melynek mindig az Unió soros elnöki tisztét betöltő tagállam ad otthont. 
Ideális eredményt az jelent, ha a házigazda szerepét ellátó uniós ország lépéseket tesz annak érdekében, hogy a konferencián megfogalmazott ajánlásokban foglaltak megvalósuljanak, és az ajánlásokat beterjeszti az Európai Unió Tanácsának. Ezt követően a Tanács állásfoglalást vagy következtetéseket fogadhat el.

 

Mi történt eddig?

2012 novemberében lezárult a strukturált párbeszéd második munkaciklusa. Ennek a munkaciklusnak a központi témája a fiatalok demokratikus életben való részvétele volt. Az uniós elnökséget adó országok mindegyike más-más nemzeti prioritásokat határozott meg, amelyekkel összhangban a központi témát a következő három altémára osztották: a fiatalok és a világ (Lengyelország), kreativitás és innováció (Dánia), valamint társadalmi befogadás (Ciprus).
 
Embed Presentation: „A strukturált párbeszéd egyszerű ismertetése” – diabemutató