European Youth Portal
Information and opportunities for young people across Europe.

A környezettudatos fogyasztói döntésekért

Túlélésünk a Föld természeti erőforrásaitól függ. Ha azonban a jövőben is olyan ütemben aknázzuk ki őket, mint most, előfordulhat, hogy korábban kimerülnek, mint hinnénk. Itt az ideje, hogy felébredjünk, és szembenézzünk a rideg valósággal.

Változtatnunk kell

A korunkra jellemző túlfogyasztás teljesen kimeríti a Föld erőforrásait, és veszélybe sodorja az utánunk következő generációk jövőjét. Ha úgy folytatjuk, mint eddig, 2050-re egy újabb bolygóra lesz szükségünk ahhoz, hogy fedezzünk erőforrás-szükségletünket!

 

Ezt a forgatókönyvet azonban teljesen átírhatjuk, ha változtatunk életmódunkon, és fogyasztóként környezettudatos döntéseket hozunk.

 

Kevesebből többet

Megérett az idő arra, hogy újragondoljuk beidegződött szokásainkat, utánanézzünk, hogy az általunk vásárolt termékek honnan származnak, és hogyan készültek, kevesebb hulladékot hagyjunk magunk után, környezettudatos döntéseket hozzunk, figyelmesebben tanulmányozzuk a termékek címkéit, és a termékeket újrafelhasználjuk és újrahasznosítsuk. Nagyobb teret kell engednünk a természetnek.

 

Sok kicsi sokra megy

A Generation Awake kampány arra hívja fel a figyelmet, hogyan élhetünk teljes életet anélkül, hogy eközben elpusztítanánk környezetünket. A kampány honlapján hasznos tanácsokat olvashatsz arról, hogyan tudod napi életviteled során apró, ám okos változtatások révén javítani az életminőséged és kímélni a környezetet. A kezdeményezés lényege, hogy a mindennapok során átgondoltan és tudatosan hozzunk döntéseket.

 

Európában évente és fejenként 16 tonna anyagot használunk fel, ebből 6 tonna szemét keletkezik, aminek a fele szemétlerakóba kerül. Sajnálatos tény az is, hogy évente és fejenként 180 kg mennyiségben dobunk a szemétbe olyan élelmiszert, mely fogyasztható állapotban van. 

 

Az uniós öko-címke

Az uniós öko-címke olyan termékeknek és szolgáltatásoknak ítélhető oda, amelyek kismértékben terhelik csak a környezetet. Keresd a logót az üzletekben, a termékeken, az üdülő- és táborhelyeken, illetve szállásfoglaláskor. Az elektronikus katalógus segítségével utánanézhetsz, mely termékek érdemelték ki az öko-címkét. Számuk több ezerre tehető az egyes országokban. Az uniós öko-címke lehetővé teszi a vásárlók számára, hogy könnyen felismerhessék az Európai Unióban hivatalosan elfogadott „zöld” termékeket. A címke előnye abban áll, hogy ugyanaz a rendszer vonatkozik a termékre függetlenül attól, hogy azt melyik tagállamban állítják elő és értékesítik. Emellett a termelők számára is eszköz lehet arra is, hogy megmutassák termékeik előnyös környezeti tulajdonságait.

 

Aktuális

A környezetbarát termékek piacának jobb kiépülése érdekében a Bizottság egységes uniós szabvány bevezetését javasolja. Egyes termékcsoportok környezeti hatásainak mérésére és a vállalatok környezeti teljesítményének értékelési szempontjait fogják rögzíteni a szabványok.

 

A zöld témák iránt érdeklődőknek új portált hoztak létre ÖKOKlikk néven.

 

A fény környezetszennyező lehet?

A válasz igen, és a csillagképek láthatósági vizsgálatával mérhető is. A csillagászok a fényszennyeződést abból a szemszögből vizsgálják. Hogy az éjszaki égbolton hogyan változnak a csillagok. A GLOBE AT NIGHT felmérés programján bárki megnézheti: 2013. április 29-május 8.

 

A hangsúly tehát az újrahasznosításon van, mellyel nem csak a környezetünket kíméljük, hanem spórolhatunk is.

 

Beszerzés 2013 Konferencia

A konferencia témái között szerepelt a stratégiai beszerzés központosítása és az innovatív költségcsökkentés is. A résztvevők remélik hogy a 2013-as év a zöld beszerzések éve lesz.