We noticed that you are using an older version of Microsoft Internet Explorer. This website is optimised for Internet Explorer version 9 and later, so please consider upgrading your browser so that you can enjoy all of this website's features. Visit the Microsoft website http://www.microsoft.com to download a newer version of Internet Explorer.

European Youth Portal

Information and opportunities for young people across Europe.


flag

Discover the World


Mi az Egyesült Nemzetek Szervezete?

Az ENSZ nemzetközi szervezete alatt 193 ország dolgozik közös erővel, hogy a világ népei békében és biztonságban éljenek. A szervezet célja, az országok közti jó viszonyt ,a jólét növekedése,és az emberi jogok érvényesülése.

Pontosan milyen tevékenységet végez az ENSZ?

Az emberek körében az Egyesült Nemzetek Szervezete leginkább a békefenntartás, a konfliktusokat követő békeépítés és a humanitárius segítségnyújtás terén végzett munkája révén ismert, de tevékenysége ennél sokrétűbb. Az ENSZ:

 

Életeket ment:

 • 73 országban 90 millió ember élelmezéséről gondoskodik;

 • a világon élő gyermekek 58%-át ellátja védőoltással, miáltal évente 2,5 millió gyermek menekül meg a haláltól;

 • védelmezi az anyák egészségét, aminek köszönhetően évente 30 millió nő életét menti meg;

 • több mint 36 millió menekült és háborúk, éhínség, illetve üldöztetés miatt lakhelyét elhagyni kényszerülő ember számára nyújt segítséget;

 • évi 12,4 milliárd amerikai dollár értékben mozgósít forrásokat annak érdekében, hogy humanitárius segítséget nyújtson a szükséghelyzetek által sújtott embereknek.

 

Óvja a környezetet:

 • részt vesz az éghajlatváltozás elleni küzdelemben;

 • több mint 100 országban kampányt folytat az ólmozott üzemanyagok használata ellen.

 

Fenntartja a békét:

 • a világ négy kontinensén összesen 120 ezer békefenntartót vet be.

 

Védelmezi az emberi jogokat és a demokráciát:

 • a demokratikus értékek védelme céljából évente mintegy 30 országban segíti a választások lefolytatását;

 • elméleti és gyakorlati síkon egyaránt tesz azért, hogy óvja és érvényre juttassa az emberi jogokat – ezt a célt szolgálja az általa megkötött, illetve kiadott 80 szerződés/nyilatkozat is.

 

Harcol a szegénység ellen:

 • az elmúlt 30 évben 370 millió, vidéki térségekben élő szegény embernek segített abban, hogy jobb körülmények között éljenek.

 

Az ENSZ jogalkotói tevékenységet nem végez. Ehelyett eszközöket biztosít ahhoz, hogy segítse a nemzetközi konfliktusok megoldását és a mindannyiunk életét érintő kérdések megoldását célzó szakpolitikák kidolgozását.

 

Az ENSZ szerkezeti felépítése:

Az Egyesült Nemzetek Szervezetét hat alapintézmény alkotja, melyek közül az alábbi ötnek New Yorkban van a székhelye:

 

 

A hatodik alapintézmény, a Nemzetközi Bíróság Hollandiában, Hága városában működik.

 

A szervezet tagjai rendszeresen üléseznek az ENSZ New York-i székházában. Üléseiken megállapodásra törekednek azt illetően, hogyan találjanak megoldást az egész világot érintő problémákra. Az Egyesült Nemzetek Szervezetét 1945. október 24-én – a II. világháborút követően – hozta létre 51 ország azzal a céllal, hogy megőrizzék a békét. Napjainkban a világ szinte valamennyi országa tagja az ENSZ-nek.