European Youth Portal
Information and opportunities for young people across Europe.

Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál

A minden páratlan évben megrendezésre kerülő nyári, illetve téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon fiatal európai sportolók mérkőzhetnek meg egymással. A sportfesztivál minden aspektusában a valódi olimpiai játékokra emlékeztet.

Az Európai Olimpiai Bizottságok Egyesülete 1990-ben „Európai Olimpiai Napok” névvel indította útjára a ma már Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválként ismert eseménysorozatot. A fesztivál az egyetlen olyan sportverseny Európában, ahol a versenyzők több sportágban mérhetik össze erejüket. Az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál létrehozásával Európa más kontinensek (pl. Ázsia) hagyományait követte, ahol már eddig is rendeztek hasonló sportvetélkedőket.

 

Az elkövetkezendő Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválok

A 2013-as téli olimpiára Brassóban (Románia), a nyári olimpiára pedig Utrechtben (Hollandia) kerül sor.

 

Ki vehet részt?

A nyári és a téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválokon 14 és 18 év közötti európai fiatalok indulhatnak. A nyári megmérettetéseken kb. 2500 résztvevő , míg a téli játékokon kb. 1300 fiatal szokott indulni. 

 

Az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválok programját a következő kilenc olimpiai sportág alkotja: atlétika, kosárlabda, kerékpár, torna, kézilabda, cselgáncs, úszás, tenisz és röplabda.

 

Önkéntesként te is részt vehetsz valamelyik Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon. A brassói játékokhoz a szervezők leginkább a környező romániai városokból keresnek önkénteseket. feltétlenül érdemes ellátogatnod az utrechti versenyek weboldalának önkénteseket toborzó rovatára is.

 

Mivel a fesztiválokon a karrierjük elején lévő, fiatal európai sportolók részesülhetnek elismerésben, ezért ezek a megmérettetések rendkívül motiválóak számukra.” - Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke és az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválok alapítója

 

A kezdeményezés háttere és céljai

Az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválok alapelvei Pierre de Coubertin Olimpiai Chartáján alapulnak. Az eseménysorozat célja, hogy a fiatalság nevelésével hozzájáruljon a világ szebbé és békésebbé tételéhez. A nevelés az olimpiai játékok esetében a sporton keresztül valósul meg. Az olimpia eszméjének szellemében a játékoknak elő kell segíteniük a kölcsönös megértést. Ezért a vezérelvük a barátság, a szolidaritás, a szabályok betartása és a diszkrimináció összes formájának elutasítása.

Az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál az olimpiai játékok hagyományait követi, azaz van nyitó- és záróünnepség, az olimpiai láng a játékok végéig lobog, a nyertes tiszteletére eljátszák hazája himnuszát, a dobogósok zászlaját pedig felvonják.