We noticed that you are using an older version of Microsoft Internet Explorer. This website is optimised for Internet Explorer version 9 and later, so please consider upgrading your browser so that you can enjoy all of this website's features. Visit the Microsoft website http://www.microsoft.com to download a newer version of Internet Explorer.

European Youth Portal

Information and opportunities for young people across Europe.


flag

Physical health


Az európai egészségbiztosítási kártya az Unión belül!

Külföldi utazáshoz több nélkülözhetetlen okmányra is szükséged van. A legfontosabb talán az európai egészségbiztosítási kártya, amellyel Európa-szerte bárhol egészségügyi ellátásban részesülhetsz.

Ha külföldre utazunk, számos dokumentumot – pl. a személyi igazolványt/útlevelet – feltétlenül magunkkal kell vinnünk. Nem árt elővigyázatosnak sem lenni és átgondolni, mi minden érheti az embert a célállomáson. Ha külföldön megbetegszel, a személyi igazolvány felmutatásával nem részesülhetsz automatikusan egészségügyi ellátásban – szükséged lesz az európai egészségbiztosítási kártyádra is.

 

Mit kell tudni a kártya használatáról?

Ha az Unió valamelyik országában (illetve Izlandon, Lichtensteinben, Norvégiában és Svájcban) váratlanul megbetegszel – függetlenül attól, hogy ott turistaként, diákként vagy önkéntesként tartózkodsz – a kártya felmutatásával orvosilag indokolt esetekben állami egészségügyi ellátásban részesülhetsz.

 

A kártya, amely nem helyettesíti az utazási biztosítást, azt garantálja, hogy ugyanolyan feltételekkel és ugyanolyan költségek fizetésével részesülj orvosi ellátásban, mint az adott országban biztosítással rendelkező személyek.  Ha a szóban forgó gyógykezelés ingyenes az adott ország lakosai számára, neked sem kell fizetned érte. Ha az adott országban fizetni kell a kezelésért, akkor költségtérítést igényelhetsz vagy ott helyben, vagy hazatérésed után saját egészségbiztosítódtól. Figyelem! A költségtérítés mindig annak az országnak a szabályai szerint történik, ahol a kezelést igénybe vetted. Az egyes országok egészségügyi rendszere egymástól eltérő. Előfordulhat tehát, hogy azok a szolgáltatások, amelyek hazádban ingyenesek, egy másik országban fizetősek.

 

Tanácsos kiegészítő betegbiztosítást is kötni, különösen azokra az ellátásokra, amelyekre az európai egészségbiztosítási kártya hatálya nem terjed ki. A kártya például nem jogosít fel hegyi mentés, magánfinanszírozású egészségügyi ellátás vagy hazaszállítás igénybevételére 

 

Hol lehet kiváltani?

A szolgáltatásra bárki jogosult, aki az Európai Unió 28 országában, Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában vagy Svájcban az állami társadalombiztosítási rendszer tagja. A kártyát könnyen beszerezheted a hazádban működő helyi egészségügyi hatóságnál. Nézz utána interneten, hová kell fordulnod.

 

Annak érdekében, hogy könnyen hozzáférhess a szükséges információkhoz külföldön, töltsd le az európai egészségbiztosítási kártyához kifejlesztett okostelefon-alkalmazást. Ha a kártya felhasználói külföldön váratlan helyzetbe kerülnek, a mobil útmutató segítségével gyakorlati tanácsokat kaphatnak: az applikáció például emlékeztet az egységes európai segélyhívószámra (112), illetve áttekintést nyújt a kezelési költségek lehetséges összegéről. A háromféle operációs rendszerrel (iOs, Android, Windows 7) kompatibilis alkalmazás 24 nyelven érhető el. A nyelveket az eszköz használata közben is lehet váltogatni is, így könnyebben érthetsz szót a helyiekkel akkor is, ha valamelyik nyelven kevésbé vagy otthon. 

 

Anna története

Anna az állami egészségbiztosítási rendszer biztosítottja az EU egyik tagállamában, X országban, és néhány hónapot egy másik uniós tagállamban, Y országban tölt, hogy ott fejezze be tanulmányait. Kiutazásakor magával viszi az X országban kiváltott európai egészségbiztosítási kártyáját. Anna terhes, és gyermekét Y országban hozza majd világra. A terhességgel és a szüléssel kapcsolatos ellátások sürgősségi ellátásnak minősülnek, tehát Anna igénybe veheti Y országban a szükséges orvosi szolgáltatásokat, csupán európai egészségbiztosítási kártyáját és személyi igazolványát kell bemutatnia.

 

Anna olyan elbánásban részesül Y országban, mintha ott lenne biztosított. Ez azt jelenti, hogy ha a kezelés Y ország lakosainak ingyenes, Annának sem kell fizetnie. Ha olyan rendszerről van szó, amelyben a biztosítottak fizetnek az ellátásért, majd költségtérítésért folyamodnak, Annának ugyanakkora összeget kell fizetnie a kezelésért, mint a helyi lakosoknak, és ezután költségtérítést igényelhet. A költségtérítést Y országban kell kérelmeznie, a visszatérítés aránya pedig ugyanakkora lesz, mint az ország biztosítottjai esetében. (Y ország ezután felveszi a kapcsolatot X ország illetékes egészségbiztosítási hatóságával, hogy az folyósítsa részére az Annának kifizetett összeget).