European Youth Portal
Information and opportunities for young people across Europe.

Drepturile consumatorilor – tu le cunoşti?

© fotolia.com
În baza legislaţiei UE, toţi consumatorii europeni beneficiază de anumite drepturi. Pentru a te asigura că ele îți sunt respectate, trebuie mai întâi să le cunoşti.

Legislaţia privind drepturile consumatorilor vizează numeroase aspecte: contracte, produse alimentare, sănătate, drepturi online etc.  Dacă ți se întâmplă să cumperi un produs defect din altă ţară din UE sau dacă zborul îți este anulat ori are întârziere, ai anumite drepturi. Pentru detalii, accesează următoarele site-uri:

  • Sănătate şi consumatori – informaţii despre siguranţa produselor, drepturile consumatorilor, cumpărături şi vacanţe în străinătate.
  • Europa ta - Consumatori – informaţii despre cumpărături, drepturi on-line, finanţe personale.

 

Ajutor și consiliere

Michel, care locuiește în Franța, a comandat un aparat foto digital pe un site german. A plătit 300 de euro în avans pentru aparat și apoi a fost înștiințat că respectivul comerciant german i-l trimisese prin poștă. Cu toate acestea, Michel nu a primit niciodată aparatul foto digital. El  a încercat să contacteze comerciantul de mai multe ori, însă, deoarece nu a primit niciun răspuns, a cerut ajutorul Centrului  european pentru consumatori (ECC) din Franța. ECC Franța a luat legătura cu organismul pentru protecția consumatorilor din Germania, care l-a putut contacta direct pe comerciant. Deoarece nu avea nicio dovadă a expedierii produsului prin poștă, comerciantul a fost obligat să îi ofere clientului francez un aparat foto nou.

 

Dacă ai probleme similare, Centrele europene pentru consumatori îță oferă, gratuit, ajutor şi sfaturi. Le poți contacta online sau poți merge să le vizitezi, având în vedere că există un Centru european pentru consumatori în fiecare ţară din UE (precum şi în Norvegia şi Islanda).

 

Informații suplimentare

Dacă dorești să afli mai multe despre drepturile tale, Dolceta îți oferă materiale informative care se axează pe subiecte precum drepturile consumatorilor, servicii, siguranţa produselor, consumul durabil şi serviciile financiare.

Agenda Europa îți oferă informaţii despre instituţiile UE şi diverse tematici europene, cum ar fi sănătatea şi protecţia consumatorilor, studii în străinătate, protecţia mediului.

Published: Fri, 24/05/2013 - 22:28


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Need expert help or advice?

Ask us!