European Youth Portal
Information and opportunities for young people across Europe.

Ce este voluntariatul?

© fotolia.com
"Impulsul de a se orienta spre satisfacerea nevoilor celorlalți fără a se gândi la recompense financiare." (Manover)

Unul dintre primele lucruri pe care le poți face, dacă ești interesat de voluntariat și te gândești să te implici ca voluntar, este să te informezi despre voluntariat. Este important să înțelegi voluntariatul corect, încă de la început.

 

Așadar, ce este voluntariatul? Vei găsi diferite definiții și înțelesuri ale acestui cuvânt. Noi îți propunem următoarea abordare: voluntariatul înseamnă a face ceva în folosul comunității, pentru că vrei și fără să fii plătit.

 

Voluntariatul este o activitate desfășurata de bunăvoie, în urma unei alegeri și pe baza unei motivații individuale, care nu urmărește câștigul financiar, fiind de multe ori desfășurată prin intermediul unei organizații non-profit sau în cadrul unei inițiative comunitare, dar și informal, direct în beneficiul altor persoane sau al comunității. Vei găsi această definiție în Agenda publică pentru voluntariat în România 2012-2020, document elaborat în contextul Anului European al Voluntariatului, ce s-a celebrat în anul 2011.

 

Forumul European al Tineretului consideră că o activitate de voluntariat trebuie să îndeplinească, cumulat, următoarele criterii:

  • activitatea este desfășurată de o persoană din proprie voință și presupune alocarea de timp și energie în vederea realizării unor acțiuni în beneficiul altora și al societății în ansamblu
  • activitatea este neplătită, deși se pot acoperi cheltuieli legate de aceasta
  • activitatea este pentru o cauză non-profit și este realizată, în principal, în cadrul unei organizații non-guvernamentale; nu poate fi motivată de câștiguri materiale sau financiare
  • voluntariatul nu trebuie să substituie sau să înlocuiască munca plătită.