European Youth Portal

Information and opportunities for young people across Europe.


Tabere internaționale de voluntariat

Ai auzit de taberele de voluntariat? Dacă ai peste 18 ani, aceste tabere îți permit să vii în sprijinul unei comunităţi, oferindu-ți, în acelaşi timp, şansa de a-i înţelege cultura şi obiceiurile

O tabără internațională de voluntariat (sau pe scurt “workcamp”) este organizată, de cele mai multe ori, pe perioada verii si durează în general 2-4 saptamani. La aceste proiecte iau parte între 10-20 de voluntari din țări diferite, cu vârste cuprinse intre 18 și 99 de ani, provenind din medii sociale și culturi diferite, fiind uniți de dorinta de a-i ajuta pe semenii lor. Taberele sunt organizate de comunităţi locale, de organizaţii non-guvernamentale sau de menţinere a păcii, de asociaţii fără scop lucrativ sau de alte organisme care sunt conştiente de impactul pe care un grup internaţional îl poate avea asupra comunităţii. Tabăra de voluntariat este ocazia ideală de a-ți face prieteni noi, de a participa la realizarea unui proiect constructiv şi de a înţelege mai bine contextul internaţional. Nu uita însă că o tabără de voluntariat nu este o tabără de vacanţă! Gândește-te bine înainte de a pleca!

 

Ce vei face?

Într-o tabără de voluntariat, se aşteaptă ca voluntarii să muncească în jur de 30 de ore pe săptămână, participând la acţiuni în folosul comunităţii sau al mediului. Este vorba, în general, de muncă în zone rurale sau urbane, care nu necesită competenţe speciale. La proiecte participă şi localnici. În timpul liber poți să te relaxezi, să gătești, să discuţi sau să mergi în excursii alături de ceilalţi voluntari sau de alţi membri ai comunităţii.

Trebuie să te obişnuiești cu ideea că vei locui într-un spaţiu colectiv, în care condiţiile sunt destul de simple, iar munca poate fi obositoare, dar şi amuzantă totodată. Masa şi cazarea sunt, de regulă, asigurate. Vei avea însă nevoie de bani de buzunar şi va trebui să achiţi costurile de deplasare şi taxa de înscriere pe lângă organizaţia care te trimite în misiune.