Europeiska Ungdomsportalen
Information och möjligheter för unga i hela Europa.

Mindenki ünnepelje együtt a 100 éves Finnországot, és egyen egy jót!

A 100 éves ország egész éves kollektív szülinapi partija sok programot kínál az érdeklődőknek. A programok között megtalálható a gasztronómiai ünnep, a Finnish Your Dinner is, amely által akárki megismerkedhet a finn konyha hagyományaival.

Nagy dolog egy születésnap, főleg, ha az egy egész országé. Finnország számára idén érkezett el a jelentős századik évforduló, és kétség sem fér hozzá, hogy megadják az ünneplés módját.

 

Eredmények és méltó megünneplésük

 

1917-ben, hosszas küzdelmek után Finnország Oroszországtól függetlenedve kikiáltotta függetlenségét, és megkezdte útját az önálló nemzetek útján. Tagadhatatlan, hogy bár fiatal nemzetnek számítanak, mégis számos eredményt értek el mind az EU tagjaként, mind kiváló oktatási rendszerüket tekintve.A közbiztonság kiemelkedő, legjelentősebb ágazatai pedig a közigazgatás, a honvédelem, az oktatás, az ipar, kereskedelem, valamint a szociális szektor. Az információalapú társadalmi fejlesztéseik is kiemelkedőek, és bár mostanában kevésbé fejlődik gazdasága, mint néhány évvel korábban, még mindig a világ országainak élvonalába tartozik gazdasági tekintetben.

 

Idén ennek ünneplik a századik évfordulóját, amelynek keretében világszerte egész éves programokat szerveznek (melyek megszervezésébe minden érintett eddig hallatlan lelkesedéssel és kreativitással vetette bele magát, ami jól látható a résztvevő polgárok által szervezett események gazdag kínálatából), annak érdekében, hogy mindenki együtt tudjon ünnepelni a finnekkel, megismerve a kultúrát és a szokásokat, hiszen a centenáriumi év mottója és fő motívuma is az, hogy „együtt”. A programok keretében találkozhatunk például utazó szaunával az Egyesült Államokban, 100 finn tárgy kiállításával Észtországban, utcabállal Stockholmban és Finn Filmfesztivállal Szingapurban.

 

A programoknak valóban se vége, se hossza a centenárium konkrét, decemberre eső időpontjáig, amelyhez a 100 napon át tartó őszi ünnepségsorozat vezet.

 

Vacsorázz finnekkel!

 

Az események egyik további fontos pontja az augusztusi Together, azaz Együtt hétvége, amikor a 25-27-i hétvégén kisebb nemzeti valamint nemzetközi események is helyet katnak a jubileumi programfüzetben, és amely az őszi 100 napot nyitotta meg. A hétvége során énekes, táncos és zenés programok mellett az étel is fontos szerepet töltött be – a finn gasztronómia remekeivel ismerkedhettek meg az emberek világszerte a Finnish Your Dinner nevű kezdeményezés révén.

 

A program lényege tehát nem más, mint a finn gasztronómia megismertetése a külföldiekkel. Hogy azok a finnek se érezzék magukat kihagyva a buliból, akik külföldön élnek, e gasztronómiai program keretében fehér terítővel teríthetik meg az asztaljaikat, bárhol is legyenek, és finn ételeket főzhetnek nem finn barátaiknak, ismerőseiknek, szomszégjaiknak vagy idegeneknek, ezzel terjesztve a nemzeti ünnep hírét. Ki-ki regisztrálhatta is vacsoráját egy térképen, ahol a lampionokkal jelzik az egyes vacsorák helyszíneit, sárgával azokat, amelyekhez bárki szabadon csatlakozhat.

 

Az esemény nem csak magánszemélyeknek és otthonoknak lehetőség arra, hogy megismertessék tradicionális ételeiket másokkal, hiszen finn követségek és más szervezetek is csatlakozhatnak, bárhol is vannak a világban, akárcsak Washington, Buenos Aires, Szentpétervár, Addis Adeba, Jakarta, Kuala Lumpur és Tallin. Kedvcsinálónak íme Finnország kifejezetten fiatalos és szórakoztató YouTube-csatornájáról egy videó.

 

Finnish Your Dinner, Aug 25-27, 2017

Video Description: 

 

Valóban „együtt”

 

 

Ahogy Paula Lehtomaki államtitkár is elmondta: „Már most is elmondható, hogy a függetlenségi centenárium Finnország nagy éve lett – köszönhetően annak a többszázezer embernek, akik résztvettek a Finland 100 program építésében világszerte. A Together weekend során a centenárium fő motívuma, csak erősödni fog, ugyanúgy, ahogy annak a szokása, hogy együtt hozunk létre dolgokat.”

 

Mivel Magyarországon sajnos a két nemzet közötti feltételezett rokonság ellenére sincsenek centenáriumi programok, nincs mit tenni, el kell látogatni Finnországba. Ha már egyébként is megfordult a fejetekben, talán eljött a kitűnő alkalom, hiszen unatkozni biztosan nem fogtok.

 

Kőszegi Anna

 

Képek: A Visit Finland Flickr-oldala

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.