Europeiska Ungdomsportalen
Information och möjligheter för unga i hela Europa.

Unalmas a villamosra várni? Állj meg egy novellára!

Egy áprilisban meghirdetett novellapályázat eredményeképpen a JCDecaux jóvoltából érdekes novellákat olvashatnak a Budapest és más nagyvárosokban megállókban várakozó érdeklődők. Így a várakozás sem unalmas többé!

A pályázatra, melyet a hazai közterületi (out of home) reklámpiac legnagyobb szereplője, a JCDecaux hirdetett meg, 2500 munka érkezett. A számos izgalmas vagy épp meglepő munka közül  Grecsó Krisztián József Attila-díjas író elnökletével választottak ki három díjazottat és 17 további tehetséges írót, akiknek a megállókban olvashatóak lesznek az írásai.

 

A jó novella elnyeri jutalmát

 

Az első helyezett az ELTE angol-magyar tanári szakos hallgatója, Somogyi Katalin, akinek Katicabogár című novellája a zsűri tetszését nyerte el, őmaga pedig a főnyereményt, vagyis 300 ezer forintot. Orosz Adél, aki a második díjat zsebelhette be Kapcsolás című írásáért, korábban a tervezőgrafikusi karrierről egy vargabetűvel váltott az irodalomra, és már kötete is jelent meg, 200 ezer forintot nyert. A harmadik helyezett, Somogyi Boglárka 100 ezer forinttal gazdagodhatott. Néha nem baj, hogy lerombolsz kicsit című írásával lopta be magát a zsűri szívébe, és egyébként meglepő érdekességként említhető, hogy az első helyezett Somogyi Katalinnal testvérek.

 

Turistáknak is!

 

A pályázat kiírói még a nyári turistaszezonra is gondoltak, mivel külföldi látogatóinkra való tekintettel a novellák nem csak a nekik szentelt blogokon érhetőek el magyarul és angolul is, hanem a megállókban is olvashatók mindkét nyelven. Ezáltal egyaránt szórakoztatják az arra járókat és  meg is ismertetik a magyar kortárs irodalmat a turistákkal is.

 

Samu Tímea, a JCDecaux társ-vezérigazgatója elmondta, hogy a plakátok célja a városi élet kellemesebbé tétele: „Büszkék vagyunk rá, hogy milyen sokat jelentkeztek a pályázatra. A novellák segítségével most az utcabútorok által nyújtott kényelem mellett kultúrát, igényes szórakozást is nyújtunk az embereknek, közben pedig megmutatjuk, hogy a plakát egy élő és izgalmas médium, amelyet számos célra lehet használni”.

 

Tárcanovella tálcán

 

„A tárcanovella műfaja ezért jött létre. Hogy úton lévőknek, folyton rohanóknak jusson egy falat világ, egy harapásnyi az életből. Ez a pályázat is erre törekszik, meglepni az utazókat: egy darabka dráma két villamos között, amiben mégis benne vagyunk mindenestől, és amit bár csak néhány perc volt elolvasni, mégsem lehet kiverni a fejünkből" – foglalta össze a pályázat lényegét Grecsó Krisztián, aki azt is elmondta, bizakodóan látja az irodalom mai magyarországi helyzetét: „Nincs veszve semmi, ha ilyen tömegek vágynak rá, hogy dolgozzanak a nyelvvel, ha ennyi embert érdekel a történet, a magyar mondat, akkor van remény, akkor az irodalom nem a múlt önkifejezési formája. Az „Álljon meg egy novellára” pályamunkái gyakran voltak abszurdak, meghökkentők, felforgató, csattanóra kiélezett írások jöttek. A pályázók meg akartak minket és persze a megállók olvasóit lepni. Minket már sikerült, remélem, az utca is érti majd a humorukat, és szeretik azt a sok szenvedélyt, ami ezekben az írásokban van”

 

A novellák júliusban és augusztusban olvashatóak a megállókban, és hogy a közösségi médián is nyomon lehessen követni őket, a #álljonmegegynovellára és #stopforashortstory tageket használhatjuk.

 

A húsz kiplakátozott novella szerzőinek a története azonban még nem ér véget, hiszen most a közönség választ. Az internetes szavazáson keresztül kiválasztott közönség-kedvenc novella szerzőjének jutalma egy értékes könyvcsomag lesz.

 

A vadászat indul, olvassatok és szavazzatok ti is. Remélem, sok olvasónak fog kikapcsolódást vagy szórakozást nyújtani ez a mindenképpen kreatív ötlet, amiből jó lenne még sok hasonló a jövőben, novella helyett akár más műfajú művekkel is.

 

Kőszegi Anna

 

Kép: Alejandro Castro Flickr oldala

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Publicerad: Lör, 22/07/2017 - 12:35


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Behöver du hjälp eller råd?

Fråga oss!