Portail européen de la jeunesse
Informations et possibilités pour les jeunes en Europe

A mezítlábas parkok eredete

Mezítláb sétálni kora reggel a park harmatos gyepén? Cipő nélkül a jéghideg patakban? Ha elég bátor vagy, akkor kipróbálhatod a Kneipp- módszeren alapuló mezítlábas parkokat, ami testi-lelki feltöltődést kínál a vállalkozó szelleműeknek.

A Kneipp-módszer

Sebastian Kneipp német katolikus lelkész 1821-ben született a németországi Ottobeurenben. A hivatását természetgyógyászati tevékenységgel egészítette ki. A gimnáziumi évek alatt megbetegedett és kiderült, hogy tuberkulózisban szenved. A súlyos betegség ellenére leérettségizett majd egy orvos által ír könyvben a vízkezelések hatékonyságát kezdte tanulmányozni és kipróbálni saját magán. Rendszeresen heti 2-3 alkalommal nyakig elmerült a jéghideg Dunában és meglepődve tapasztalta ennek jótékony hatásait. Ezen alapszik a Kneipp-féle hidroterápia, ami a felhevült test rövid lehűtését majd azonnali felmelegítését jelenti. A kezelés részei többek között: a hideg meleg borogatások, a váltófürdők, a hideg vízben gázolás.

A lelkész segítette a betegeket, a rászorulókat vagy azokat, akiket az orvosok már nem tudtak meggyógyítani emiatt a gyógyszerészek és a gyógyítók körében ellenszenvet váltott ki. Az általa alkalmazott módszer az alapja napjaink egyik legnépszerűbb egészségmegőrző módszerének a Wellnes-nek. A papi hivatása mellett a módszerének állandó fejlesztését és finomítását is végezte. Élete során öt könyvet adott ki, amelyben a gyógyítási módszereiről írt. A művek hatására gyógyulni vágyók tömege kezdett vándorolni a lelkészhez.

1890-ben Leonhard Oberhäußer würzburgi gyógyszerésszel partnerkapcsolatot és baráti viszonyt alakított ki, aki később kizárólagos jogot kapott arra, hogy Kneipp nevével és arcképével ellátott gyógyszerészeti, kozmetikai és diétás élelmiszerek fejlesszen ki. Három alapítványt is létrehozott: A Papok házát, a Gyermekmenhelyet és a „Kneipp-ianumot melyek napjainkban is az ő szellemében gyógyítja a betegeket.  Munkásságát XIII. Leó Pápa is elismerte és nagyra értékelte. Kneipp 1897-ben hunyt el. A természetes növényi kivonatok és mást tiszta hozzávalók az irányadóak még ma is minden nevével fémjelzett terméknél.

A kneippi filozófia öt lényeges eleme:

  • Hydrotherapia: a víz gyógyító hatása
  • Phytotherapia: növényi alapú gyógytermékek használata
  • Dietetika: kiegyensúlyozott egészséges táplálkozás
  • Mozgásterápia: a rendszeres testmozgás
  • Testi-lelki egyensúly: holisztikus terápia

A mezítlábas parkok gyógyító hatása

Kneipp szerint a mezítláb járás szabályozza a vérkeringést és a legjobban kapcsolatba hozza a szervezetünket a földdel és annak energiáival. A reggeli harmatos fűben járás pedig javítja az emésztést, méregtelenít és segít a migrén megszűntetésében. Ezekben a különleges parkokban megtapasztalhatjuk milyen érzés többek között folyami kavicsokon, tobozokon, gyepen vagy homokban járni. Ezek mind fejlesztik a talpi érzékelést, élénkítik a vérkeringést. Az ösvények különböző reflexológia pontokat stimulálnak és kitűnő talpmasszázsban is részesülhetünk ezáltal. Egy túra rendkívül jó hatással van az idegrendszerre és erősíti az izmokat. A bátrabbak akár erdei akadálypályán, labirintusban, sőt akár patakba gázolva is kipróbálhatják magukat. Természetesen szigorúan mezítláb! Hazánkban 12 ingyenes, mezítlábas park látogatható.

 

Fazekas Dóra

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted!

Publié: Mar., 06/06/2017 - 02:52


Tweet Button: 

Liens connexes


Info for young people in the western balkans

Besoin d'aide ou de conseils ?

Poser une question