Europeiska Ungdomsportalen
Information och möjligheter för unga i hela Europa.

Vidéki Kaland - Földművelő Fesztivál helyett

Mi volt a nyár legszebb élménye számomra? Nem egy tengerparti nyaralás vagy egy koncert. 5 napot jártam gumicsizmában a Nyárád-mentén és nem azért, mert elvitte az eső a fesztivált, hanem mert 1 hétre „tiszteletbeli erdélyi gazda” lehettem.

ÉS HOGY MIT CSINÁL EGY ILYEN ERDÉLYI GAZDA?

 

Éppen azért érkeztem én is, hogy megtudjam! Az AGRYA már évek óta szervez sikeres programokat, melynek keretin belül városi fiatalok kóstolhatnak bele a vidéki életbe. A pályázati kiírás tehát nekem szólt! Abszolút városi vagyok, de annál inkább szeretnék vidékivé válni.

 

Az öt napos program alatt jártam szinte mindenhol, ahol a fogadó gazdám, Kakucs Kristóf is tölti a napjait. Ugyan szerencsém volt, mert a nagy mezőgazdasági munkálatok után érkeztem, így nem kellett napi 12-16 órát a földeken töltenem, de így is jócskán akadt feladat. Itt tényleg elmondhattam magamról, hogy a nap 24 óráját hasznosan töltöttem. Szinte a legelőn ébredtem a fejőházban. A napfelkeltét megelőztük és már megtanultam a tehenek nevét, amire a harmat kezdett felszáradni. Nyolc órára a tejnek már mind a kocsin kellett lennie, hogy elvihessük időben a tejcsarnokba. Ugyanakkor ültünk reggelihez, mint itthon, de addigra már jócskán dolgoztunk és haladt előre a gazdaság.

 

MIT TANULTAM?

 

Banálisan hangzik, de itt tudatosult bennem, hogy kié az a sok föld a hosszú autóutak mellett, hogyan jutnak ki oda, mit kell rajtuk csinálni és mikor. Egy olyan világ tárult fel előttem, aminek tudtam a létezéséről, mégsem bírtam igazán elhelyezni magamban. Nem mondom, hogy tudnék egyedül traktort vezetni, de egyenesen már tudok vele menni. Nem mondom, hogy tudok tehenet fejni, de azt, amit megittam a reggelihez, azt én magam fejtem. Nem mondom, hogy tudok kenyeret sütni, de már dagasztottam. Nem mondom, hogy tudok rendesen gereblyézni - mert, hogy ezt is lehet jól vagy nem jól csinálni-, de már tudom, hogyan kellene. Nem lettem falusi ettől az egy héttől, nem tudom, mi, hogy megy ott úgy isten igazából, de már láttam a fő feladatokat és munkákat. Ez az, amit tényleg mindenkinek ki kellene próbálni.

 

Ez alatt az egy hét alatt egy kicsit embert faragnak a városiakból, de azért mégsem dolgoztatják őket halálra, hiszen nem akarják elvenni a kedvüket a mezőgazdaságtól. Ahogy a gazdák is mondják, örülnek, hogy ez a kevés fiatal is érdeklődik a földművelés iránt, mert ez már egyre kevésbé jellemző, senki nem hajlandó rendesen megdolgozni semmiért. A földdel pedig kemény munka jár, ami viszont gyümölcsöző, szó szerint.

 

HOGYAN ISMERKEDHETSZ MEG TE IS A VIDÉKI ÉLETTEL?

 

A Vidék Kaland program iránt csökkent az érdeklődés, így az AGRYA két új, részben mezőgazdasági és részben a vidéki élethez kötődő pályázatot írt ki. Az egyik az Így neveld az álmaidat! program, melynek keretein belül a fiatalokat a sikeres vállalkozás indítására és fenntartására tanítják a mezőgazdaságon keresztül, ami tulajdonképpen annyit jelent, hogy egy kiskert nevelésén át megtanulhatják, hogyan lehet előre tervezni, költségvetést készíteni, hogyan működik az adózási rendszer és milyen bürokratikus elemekkel kell számolniuk.

 

Tehát ez játékos rávezetés egy sikeres vállalkozás üzemeltetésére, hiszen ami egyszer sikerül kicsiben, annak mennie kell majd nagyban is! A másik pályázat a Vidék Fiatal Nagykövetei nevet viselni, aminek keretein belül a vidéki életet szeretnék bemutatni és népszerűsíteni, mind ott élő fiatalok tapasztalatai által, mind úgy, hogy megismertetik ezt a városiakkal is, így párbeszédet létrehozva közöttük és ezt a két, jelenleg különváló csoportot közelebb hozva egymáshoz.

 

Próbáld ki Te is!

 

 

Hernádi Anna

 

Kép forrása: Unspalsh/Matic Kozinc

              

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Publicerad: Fre, 04/11/2016 - 03:57


Tweet Button: 

Länkar


Info for young people in the western balkans

Behöver du hjälp eller råd?

Fråga oss!