European Youth Portal
Information and opportunities for young people across Europe.

Ustvarjalna Evropa (2014–2020)

sofinanciranje kulturnih projektov
sofinanciranje kulturnih projektovKultura
Ustvarjalna Evropa gradi na izkušnjah in dosežkih programov Kultura in MEDIA, ki sta v predhodnem obdobju zagotavljala podporo za kulturne in avdiovizualne sektorje.

Prej ločena mehanizma sta sedaj združena v enoten program, namenjen promociji evropskih kulturnih in ustvarjalnih sektorjev, spodbujanju čezmejnega sodelovanja in povečanju njihovega prispevka k rasti in novim delovnim mestom. Cilj programa je prispevati k varovanju in spodbujanju evropske kulturne in jezikovne raznolikosti in krepitvi konkurenčnosti kulturnih in ustvarjalnih sektorjev.

 

Ustvarjalna Evropa vključuje podprogram Kultura, ki podpira uprizoritvene in vizualne umetnosti, kulturno dediščino, knjigo in druga področja, ter podprogram MEDIA, ki zagotavlja financiranje za film in avdiovizualni sektor. Namenjen je izvajalcem, dejavnim v kulturnih in ustvarjalnih sektorjih in s sedežem v državi, ki sodeluje v programu.

 

Program ima v obdobju 2014–2020 na voljo 1,46 milijarde evrov proračunskih sredstev, s katerimi bo omogočal finančno podporo za:

• razvoj evropskih filmov, televizijskih programov in video iger,

• distribucijo in promocijo evropskih filmov,

• filmske festivale in kinematografske mreže,

• usposabljanje kulturnih in ustvarjalnih delavcev/umetnikov,

• prevode literarnih del in

• mednarodno sodelovanje.

 

Program podpira tudi posebne ukrepe, kot so evropska prestolnica kulture, znak evropske dediščine, dnevi evropske dediščine in pet nagrad Evropske unije – za kulturno dediščino, sodobno arhitekturo, književnost, sodobno glasbo in najbolj perspektivne filmske projekte v razvoju.

 

Nacionalna informacijska pisarna za promocijo, informiranje in svetovanje o programu je Center Ustvarjalna Evropa v Sloveniji.

 

KONTAKT:

Center Ustvarjalna Evropa v Sloveniji, Upravna hiša SEM, Metelkova 2, 1000 Ljubljana

Podprogram Kultura: Mateja Lazar (mateja.lazar@ced-slovenia.eu)

Podprogram MEDIA: Sabina Briški (sabina.briski@ced-slovenia.eu)

T: (01) 300 87 87

www.ced-slovenia.eu

Published: Tue, 14/05/2013 - 19:48


Tweet Button: 

Related links


Info for young people in the western balkans

Need expert help or advice?

Ask us!