European Youth Portal
Information and opportunities for young people across Europe.

Upoznaj svijet surfajući na nečijem kauču

Couchsurfing
© couchsurfing.org
Putuje ti se, a nemaš baš love? Još će se nekako naći za kartu, ali gdje spavati? Kako upoznati grad bez da plaćaš skupe ture? Kako upoznati lokalce i doznati kako se zaista živi u ostatku svijeta? Probaj Couchsurfing!

 

Zaglavljeni u izlike i vezani uz svakodnevnu rutinu putovanja odlažemo za bolje dane kad ćemo imati dovoljno novca, suputnika i vremena. Couchsurfing.org je internetska stranica koja uklanja takve barijere i omogućava putnicima besplatan smještaj kod lokalnih surfera, vodstvo i upoznavanje kulture, druženje i još puno toga ovisno o inspiraciji domaćina. Ovaj koncept promiče otvorenost, gostoljubivost te dijeljenje vremena i materijalnih resursa u svijetu zatrpanom lošim vijestima i uznapredovalog nepovjerenja među ljudima.

 

Tisuću dana prati ljeto - sa tisuću eura!

Dvadesetsedmogodišnji Tomislav Perko jedan je od aktivnijih hrvatskih couchsurfera. U svom aktualnom podvigu prati tisuću dana ljeta na putu oko svijeta sa budžetom od 1000 eura - cifrom koju neki potroše na par primjeraka trendy odjeće. S couchsurfingom je započeo prije pet godina i u svom podstanarskom stanu u Zagrebu ugostio stotinjak putnika te i sam surfao troznamenkasti broj puta.

- Couchsurfing je nezaobilazni dio mojih putovanja, ne samo što mi omogućava putovati bez izdataka za smještaj, nego prvenstveno zbog toga što pruža drugačiji uvid u mjesto; otkrivaš mjesta koja inače ne bi, osjećaš se kao lokalac, a ne turist. Iskreno, kad dođem u neki grad u kojem nemam domaćina, ne znam što bih radio – kaže Tomislav.
 
Surfanjem se dobiva prilika za autentični doživljaj posjećenog mjesta umjesto unificiranih turističkih prizora, a širi horizonte i kod kuće. - Kada ugošćujete ljude i sami se osjećate kao da putujete, slušate priče koje nikada niste čuli, a na kraju ste inspirirani poduzeti sličan pothvat. Da nije bilo mojih surfera, nisam siguran da bih se ikada upustio na ovakva putovanja.
 
Pozitivna iskustva dijeli i Riječanka Ivana Miloš koja surfa već šest godina. - Gdje god i kad god putujem, koristim Couchsurfing ne toliko zbog nesumnjive praktičnosti, već zbog intimnog kontakta u koji me stavlja s prostorom. Nema mjesta koje nisam zapamtila po osobi, živom duhu mjesta i krajolika koja je sa mnom podijelila dio svog svijeta, od Tajlanda do Grčke i Engleske…Lokacije su počele dobivati smisao preko divnih ljudi koji ih ispunjavaju. Nisam imala nijedno negativno iskustvo, a od puno pozitivnih, velika većina je izvrsna. Ostala sam u kontaktu s mnogim surferima, pišemo si i posjećujemo se, a vrijednu nekolicinu ubrajam među najdraže prijatelje, bez obzira na geografske udaljenosti.
 

Couchsurferi su prijatelji koje još niste stigli upoznati

 
Više od 93 tisuće gradova u dvjestotinjak svjetskih zemalja imaju registrirane članove koji nude smještaj ili druženje, a sustav referenci i međusobnog jamčenja smanjuje mogućnost negativnih iskustava koja su do sada zanemariva. Splitska globtrotterica Sretna Marasović proputovala je dobar dio svijeta, ugošćavala i kaučsurfala te ističe da joj je CS najviše pomogao tokom posjeta Kubi. - Osim početnih kontakata i dragocjenih informacija o toj specifičnoj i prelijepoj destinaciji upoznala sam i prijatelje lokalne surferice s kojima sam tulumarila, učila salsu i naučila tko je predmet viceva Kubanaca – ne plavuše, niti policajci već stanovnici Pinal de Ria u dolini Vinales. Sa splitskim posjetiteljima također je podijelila puno lijepih trenutaka o čemu svjedoče pozitivne reference i odlični dojmovi koje su ponijeli sa sobom.
 
Couchsurfingom je uspostavljeno preko petnaest milijuna prijateljskih linkova koji potvrđuju da ova internetska stranica uspijeva u svojoj misiji - učiniti svijet boljim mjestom, a u njemu su, kako kaže Tomislav, couchsurferi samo prijatelji koje još niste stigli upoznati.
 
Napisala: Antonia Stipić, Info zona
 

 
Couchsurfing: Od 1999. traje, a danas okuplja milijune korisnika Couchsurfing funkcionira na principu ti si mene ugostio, sad ću ja tebe, a ideja se pojavila 1999. godine kada je Casey Fenton htio posjetiti Island. Poslao je preko 1500 mailova studentima na Islandu tražeći smještaj, pedesetak njih mu je odgovorilo te ponudilo smještaj i društvo tokom boravka na Islandu. Web stranica  couchsurfing.org pokrenuta je u siječnju 2003. godine, a u javnost je puštena u siječnju 2004. godine te danas čini zajednicu ljubitelja putovanja od preko 3 milijuna korisnika u više od 250 država.

 

Published: Sat, 11/05/2013 - 21:13


Tweet Button: 

New!


Info for young people in the western balkans

Need expert help or advice?

Ask us!

Related links