Portail européen de la jeunesse

Informations et possibilités pour les jeunes en Europe


Ismét divatba jönnek az egynemű iskolák?

Talán legtöbben a múlt emlékének tekintjük a lány- és fiúiskolákat, azonban mostanában egyre többen úgy gondolják, hogy sok szempontból még ma is megállnák a helyüket. Vajon mely érvek szólnak a koedukált oktatás ellen, és melyek mellette?

A TÖRTÉNELEM MEGISMÉTLI ÖNMAGÁT?

 

Az idők során elég sokszor találkozhattunk a nők elnyomásával, ami alól nem volt kivétel az oktatásuk sem. Az első leánygimnáziumi érettségit 1900-ban tartották. Ezután azonban még bő 30 évet kellett várni, hogy a lányok középiskolai végzettsége is annyit érjen mint a srácoké.

 

Bár hosszú évekbe telt mire átállt az oktatás a vegyesített rendszerre, az elmúlt esztendőkben több ország is visszalépni látszik a koedukált oktatás iránti elkötelezettségétől. Németország némely részein például visszaállították a külön lány- és fiúiskolákat. Ugyancsak náluk lehetővé tették azt, hogy a természettudományos tárgyak oktatásakor a tanárok külön tanórákon foglalkozzanak a fiúkkal és külön a lányokkal.Az új őrületbe az Egyesült Államok is becsatlakozott: mostanra az USA-ban 86 állami iskola fogad csak lányokat vagy csak fiúkat, további 277 pedig nem koedukált osztályokat is indított.

 

 

AZ EGYNEMŰ ISKOLÁK ELŐNYEI...

 

Azok a lányok akik lányiskolába jártak, állításuk szerint olyan környezetben tanulhattak, amely mentes mindenféle nemi előítélettől. A koedukált iskolákban sok reáltárgyat kifejezetten a fiúk erősségének tulajdonítják, ám ha csak lányok vannak az osztályban, bátran olvasgatják a fizika vagy a kémia könyvet a csajok is. Emellett több idejük és energiájuk is marad a tanulásra, hiszen nem a fiúk elcsábítására koncentrálnak, és nem kell feszengeniük miattuk.

 

Egy izraeli kutatás szerint, ha egy osztályban sok a fiú, arányosan romlik az átlag mindkét nem esetében. A leányiskolákat támogató szervezetek és pedagógusok már régóta hangoztatják, hogy az ő intézményeikben hatékonyabban megy az oktatás, mint máshol. A fiúk figyelmét fizikai aktivitással, járkálással kell fenntartani, míg a lányok többnyire csöndben ülve koncentrálnak. A fiúk körében emellett hangosabb tanításra van szükség és előnyösebbek a hűvösebb tantermek. A lányokhoz hasonlóan a művészettörténetet vagy a humán tudományokat bátrabban fedezik fel maguknak a srácok, ha nem lányokkal együtt tanulják.

 

 

 

...ÉS HÁTRÁNYAI

 

Bár egyes vélemények szerint a lányok magabiztosak lesznek a lányiskolákban, mégis nagy nehézséget jelent számukra, amikor először belecsöppennek egy koedukált közösségbe, hiszen nem tudják, hogy hogyan kommunikáljanak a férfiakkal, sőt egyenesen félnek tőlük. Egyesek szerint a lányok és a fiúk agya jelentősen eltér egymástól, és ezért nagyon különböző módon megy végbe náluk a tanulási folyamat, ám bizonyított, hogy sok lány és fiú alapvetően ugyanúgy tanul. Az együttnevelés hívei szerint a koedukált iskolákban javul a tanulók szociális interakciós képessége, a nemek közötti együttműködés hatékonysága, kultúrája, és jobban megalapozódik a nők aktív társadalmi-gazdasági szerepének elfogadottsága. Azok a diákok, akik tanulni akarnak, lányok között is fognak, sőt adott esetben még ösztönözheti is őket az egymásnak való imponálás lehetősége. Emellett a Londoni Egyetem egyik pedagógiaprofesszora kutatásival kimutatta: nagyobb eséllyel válnak el, vagy lesznek depressziósak a kamaszkorukban lányoktól többnyire elzárva nevelt férfiak.

 

Kinek van akkor igaza?

 

 

Rubin Eszter

 

Kép forrása: itt és itt

 

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

 

 

 

Vonatkozó linkek:

http://www.telegraph.co.uk/education/educationopinion/11476686/Are-single-sex-or-mixed-schools-the-way-forward.html

http://ofi.hu/tudastar/eselyegyenloseg-090617-1

http://www.telegraph.co.uk/education/educationopinion/11476686/Are-single-sex-or-mixed-schools-the-way-forward.html