Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

„A világ bonyolult” – Gondolatok Mérő Lászlótól 2. rész

Mérő László, aki nem csak matematikus, pszichológus, hanem olyan népszerű könyvek írója is, mint Az érzelmek logikája vagy az Észjárások. Újságírónkkal a körülöttünk és bennünk lévő világról, szabályszerűségekről osztotta meg gondolatait.

Mindenki másképp egyforma[1]

 

A pszichológiának vannak olyan törvényei, amelyek tényleg mindenkire működnek, másrészt viszont ezek mindenkinél másmilyen jelenségekre vezethetők vissza. Másmilyenek vagyunk, másmilyen a személyiségünk, más a gondolkodásunk. Tehát a működésünk az hasonlít, de bizonyos értelemben ez is extramisztán, hogy egészen kicsi különbségek valamiben, alapvetően megváltoztathatják a viselkedésünket. Ezt egyaránt befolyásolják a külső ingerek és a sajátos belső működésünk is.

 

 

A változás képessége

 

Egy híres boxolótól, Mohamed Alitól tanultam a következő bölcsességet, akit eredetileg Cassius M. Claynek hívtak és később a névvel együtt a muszlim hitet is felvette. Történt egyszer, nem sokkal a 2011 szemptember 11.-i merénylet után, hogy egy riporternő elkezdte faggatni, hogyan látja aktuálisan azt a fiatalkori lépését, amikor áttért a muszlim hitre és Mohamed Alivá vált. Erre a következőt válaszolta a bokszoló: „hölgyem, aki ugyanúgy látja a világot húsz évesen, mint ötven évesen, az elpazarolt harminc évet az életéből”.

 

 

„A naprakész tudás mindig csak a tegnapra kész…”

 

Szinte semmi jelentősége nincs annak, hogy mit tanul az ember, annak viszont nagy jelentősége van, hogy egyáltalán tanul-e valamit vagy sem.  Az egyetemi előadásaimon is többször említettem már, hogy húsz év múlva a társaság nagy része szinte semmire sem fog emlékezni abból, amit most tanul. De szerencsére ettől függetlenül nem kérdezitek meg, hogy akkor miért is kell tanulunk. Mert pont azért tanultok most, hogy legyen egy olyan általános szemléletetek, iskolázottságotok, amivel meg lehet oldani azokat a jövőbeli problémákat, amelyekről ma még azt sem tudjuk, hogy problémák. Tehát nem lehet olyan dolgokra megtanítani az embereket, amikről azt sem tudjuk, hogy mik lesznek a jövőben, de azt igen, hogy bármilyen szakmaközeli problémát meg tudjanak oldani.

 

 

„Nincs praktikusabb, mint egy jó elmélet”

 

Én azokra az emberekre tudok dühös lenni, akik azt ígérik az embereknek, hogy naprakész tudást tudnak adni. Ezek a személyek képzik a jövő munkanélkülieit. Az általuk hirdetett „naprakész tudás” az mindig csak tegnapra kész. De emellett van egy ún. konvertálható tudás, ami azt jelenti, hogy mondjuk te a pszichológus diplomáddal lehetsz kitűnő újságíró vagy médiaember vagy bármi más. Rajtad áll, hogy a megszerzett tudást mibe fekteted bele. Például van olyan volt pszichológushallgatóm, aki végül masszázsszalont vezet sikeresen, mert remekül tudta konvertálni az egyetemen szerzett tudását.

 

 

Általános tudásból a gyakorlatba

 

Az egyik kedvenc hülyeségem, amire ugrani szoktam, amikor azt mondják egy szakra, hogy túl elméleti a képzés. Az elmélet azért fontos, mert együtt kell látnod a dolgokat és jó eséllyel általa meg fogod tudni majd oldani azokat a helyzeteket, amikhez szükséges egy általános rálátás. Az is fontos persze, hogy megtanítsunk bizonyos gyakorlati szabályokat, de önmagában az nem elég. Például egy kezdő autószerelő meg tud szerelni egy autót, ha ismeri a típushibát, viszont egy jó autószerelő akkor is meg tudja oldani a hibát, ha nem típushibáról van szó, azért mert általánosan is érti, hogyan működik egy autó.

 

Mindegyik egyetemen és főiskolán vannak bizonyos ”szivató tárgyak”, amelyek nem véletlenül léteznek. Ezeknek a jellemzője, hogy egy az egyben sohasem fogod használni őket, viszont a jövőben remekül konvertálhatóak más helyzetekbe. Tehát látszólag úgy tűnik, hogy fölöslegesek, de mégis egyfajta szemléletalakító tudást nyújtanak. És ezt a fajta szemléletet szinte teljesen mindegy, hogy milyen területről szerzi be az ember.

 

 

Pályaválasztásnál lőjél minél magasabbra

 

Én azt tanácsolom a fiataloknak, hogy pályaválasztásnál mindig a képességeik szerinti legjobb helyre jelentkezzenek. Ez azért fontos, mert ott fognak a legjobb eséllyel nekik való tudást kapni, amit majd másra is fognak tudni használni a jövőben.

 

 

Oravecz Diána

 

Kép forrása: itt

 

 

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

 

 

[1][1] http://pszichologia.com/konyvismertetok/tercium-konyvkiado/mer-laszlo-mindenki-maskepp-egyforma/

Közzétéve: csü., 25/02/2016 - 01:15


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!