European Youth Portal
Information and opportunities for young people across Europe.

Harjoittelumahdollisuudet ulkomailla

© shutterstock.com - Kuzma
© shutterstock.com - Kuzma
Harjoittelu on hyvä tapa tutustua työelämään ja hankkia käytännön kokemusta ja taitoja, joista on hyötyä tulevaisuudessa. Kansainvälisessä harjoittelussa parannat osaamisen lisäksi kielitaitoasi ja kulttuurituntemustasi.

Harjoittelun pituus vaihtelee muutamasta viikosta jopa yli vuoteen. Tavallisesti se suoritetaan valmistumisen jälkeen ennen ensimmäistä työpaikkaa. Joskus harjoittelu saattaa kuitenkin olla pakollinen osa opintoja. Harjoittelussa pääset soveltamaan opintojesi aikana hankkimiasi taitoja käytäntöön työelämässä. Harjoittelun tarkoitus on tutustuttaa harjoittelija johonkin ammattiin tai alaan. Harjoittelulla on oltava tavoite ja harjoittelijalla määritellyt tehtävät. Tehtävät ja tavoitellut oppimistulokset on määritettävä kirjallisessa harjoittelusopimuksessa.

Kaikissa harjoitteluissa näitä suosituksia ei kuitenkaan noudateta, ja tilannetta parantaakseen Euroopan nuorisofoorumi on laatinut laadukkaan työharjoittelun julistuksen. Asiakirjalla pyritään siihen, että harjoittelujen laatua säädeltäisiin lailla, ja vedotaan työnantajiin, jotta nämä sitoutuisivat laatuvaatimuksiin.

Jos haluat suorittaa harjoittelun ulkomailla joko kansainvälisessä järjestössä, julkisella alalla tai yksityisissä yrityksissä, Euroopassa että muualla maailmassa on paljon harjoittelumahdollisuuksia. Eurodesk-verkosto pitää yllä listaa erilaisista kansainvälisistä harjoittelupaikoista.

 

Haku harjoitteluun ulkomaille

 

Harjoittelijaksi voi hakea opintojen aikana tai joissakin tapauksissa valmistumisen jälkeen. Selvitä harjoittelumahdollisuutesi jo opintojesi aikana, sillä esimerkiksi Erasmus- ja Leonardo-ohjelmien harjoittelutukea haetaan omasta oppilaitoksesta, etkä voi hakea sitä enää valmistumisesi jälkeen. Kansainvälisen henkilövaihdon ja yhteistyön keskuksen, CIMOn harjoitteluohjelmiin voivat hakea myös vastavalmistuneet; harjoittelu tulee aloittaa vuoden sisällä valmistumisesta.

 

Yleensä hakijoilta edellytetään vähintään parin vuoden opintoja ennen ulkomaanharjoittelua. Mikä tahansa aiempi työkokemus osoittaa työnantajalle aktiivisuutta, yhteistyötaitoja ja vastuun kantamista, vaikka et olisikaan vielä kartuttanut oman alasi työkokemusta. Harjoittelijalta vaaditaan usein parempaa paikallisen kielen hallintaa kuin vaihto-opiskelijalta. Kielitaidon vaatimustaso riippuu kuitenkin maasta, työtehtävistä ja työnantajasta. Esimerkiksi espanjan-, saksan- ja ranskankielisissä maissa harjoittelijalta pelkällä englannin taidolla ei yleensä pärjää. Ilman paikallisen kielen alkeiden osaamista arkielämä ja asioiden hoitaminen voi olla hyvin hankalaa.

 

Löydät lisätietoa harjoittelumahdollisuuksista ulkomailla CIMOn maailmalle.net -verkkosivustolta.