European Youth Portal
Information and opportunities for young people across Europe.

Hanna työskenteli 4 kuukautta YK:n sihteeristössä New Yorkissa

© shutterstock.com - maxstockphoto
© shutterstock.com - maxstockphoto
Neljän kuukauden mittainen työharjoittelu YK:n sihteeristössä oli Hanna Viuhkolle huikea tapa kokea järjestön idealistinen, kansainvälinen, hektinen mutta silti lämminhenkinen ilmapiiri ja saada merkittävää työkokemusta.

Ainutkertaiseksi kokemuksen teki yli 70:sta eri maasta kotoisin oleva 200 harjoittelijan yhteishenki ja energia. Kaiken toiminnan kehyksenä oli New York – kaupunkien kaupunki, jonka kaduilla koko maailma tuntui kohtaavan.

Hakuprosessi

YK:n sihteeristöllä on oma harjoitteluohjelma, johon valitaan harjoittelijoita kolme kertaa vuodessa 2-6 kuukauden mittaisiin harjoittelujaksoihin. Ainoana varsinaisena vaatimuksena on, että hakijan on oltava maisteritason opintoja suorittava opiskelija. Harjoitteluohjelmaan haetaan itsenäisesti suoraan YK:n sihteeristön harjoitteluohjelman kotisivuilta. Harjoittelu on palkaton, mutta siihen voi paikan varmistuttua hakea CIMOn apurahaa kansainvälisessä organisaatiossa suoritettavaan harjoitteluun.

Työtehtävät

YK:n sihteeristö on valtava kokonaisuus, joka voi aluksi hämmentää sekavuudellaan. Itse en ehtinyt ennen lähtöä tutustua tarkemmin YK:ta organisaationa esittelevään kirjallisuuteen, mutta siitä olisi varmasti ollut hyötyä. Kaikkein tärkeintä on kokemukseni mukaan aloittaa harjoittelu YK:ssa kuten muuallakin: avoimin mielin, valmiina kaikenlaisiin työtehtäviin ja ilman liian suuria odotuksia.

Harjoittelijoiden työtehtävien luonne vaihteli todella paljon eri osastojen välillä. Itse olin ensimmäiset kaksi kuukautta harjoittelusta pääsihteerin toimiston strategisen suunnittelun osastolla, seuraavat kaksi kuukautta puolestaan pääsihteerin ilmastotiimissä. Työtehtäväni molemmilla osastoilla liittyivät pääasiassa YK:n päämajassa syyskuussa 2007 järjestettyyn korkean tason ilmastotapahtumaan ja sen valmisteluihin. Tapahtumaan osallistui yli 160 valtiota, joiden edustajista lähes puolet oli valtion- tai hallitustenpäämiehiä. Tehtäviini kuului mm. erilaisiin ilmastotapahtumaa edeltäviin tilaisuuksiin osallistuminen, taustamateriaalin ja dokumenttien valmistelu sekä kokousvalmisteluihin liittyvä yhteydenpito eri tahoihin.

Olennaisinta harjoittelussa oli oma aktiivisuus työtehtävien suhteen. Vaikka harjoittelijoiden ’tuutorit’ (supervisor) ovat kiireisiä, voi heiltä aina kysyä mahdollisia uusia työtehtäviä. Mikäli tehtäviä ei tästä huolimatta saa, on tärkeää joustaa ja olla kärsivällinen. Aina ei yksinkertaisesti ole harjoittelijoille sopivia tehtäviä, toisinaan taas toimistossa saa viettää illatkin. Hiljaiset päivät voi täyttää tutustumalla organisaatioon esimerkiksi käyttämällä hyväksi mahdollisuutta seurata turvallisuusneuvoston avoimia istuntoja ja erilaisia tilaisuuksia, joihin myös harjoittelijat voivat usein osallistua.

Olin harjoitteluni suhteen todella onnekas, sillä työskentelin koko neljän kuukauden jakson ajan etupäässä kansainväliseen ilmastopolitiikkaan liittyvien kysymyksien parissa, ja työtehtäväni sopivat siten täydellisesti kansainvälisen politiikan ja ympäristöpolitiikan opintoihini.

New York

New Yorkissa on ahdasta ja kallista, kaupungin melulta tai jätevuorilta ei voi välttyä, jalat ovat jatkuvasti rakkuloilla loputtomasta kävelemisestä, ja metrot sekä syrjäiset kadut vilisevät rottia. Silti New York on minulle monessa merkityksessä unelmien kaupunki: kaupunki, jonka elämänhalu ja loppumaton energia tarttuu kaikkialta maailmasta kotoisin oleviin ihmisiin, jotka ovat tulleet New Yorkiin toteuttamaan omaa unelmaansa. Elämä New Yorkissa tuntui usein suoraan elokuvista leikatulta: pilvenpiirtäjien muodostama skyline, hölkkääjät Central Parkissa, limonadikauppiaaksi ryhtynyt pikkutyttö Brooklynissa. Välähdyksiä ajasta, jota useimmat meistä YK:n harjoittelijoista tulevat kaipaamaan vielä pitkään – myös minä. Kunnes taas muistamme unelmamme...

Lue Hannan kertomus harjoittelusta YK-sihteeristössä kokonaisuudessaan Maailmalle.net verkkosivustolta.