European Youth Portal
Information and opportunities for young people across Europe.

7 askelta EVS-vapaaehtoiseksi

© shutterstock.com - William Perugini
© shutterstock.com - William Perugini
EVS-vapaaehtoiseksi hakeutuminen voi tuntua monimutkaiselta ja hankalalta sotkulta, johon liittyy paljon eri tahoja ja epävarmuustekijöitä. Näillä ohjeilla selviydyt projektiviidakosta voittajana!

Vapaaehtoispaikan ja EU-tuen hakeminen vie aikaa, joten järjestelyt kannattaa aloittaa ajoissa. Askeleen 1 ja 7 välillä voi hyvin vierähtää puolesta vuodesta vuoteen. Toimi näin:

 

  1. Tarkista, että täytät EVS-vapaaehtoisen kriteerit. Vapaaehtoisen on oltava 17–30-vuotias. Muista, että EVS:ssa etusija on nuorilla, joilla ei ole mahdollisuutta saada muuta tukea kansainväliseen liikkuvuuteen (esimerkiksi opintoihin liittyviin vaihto- tai harjoittelujaksoihin). Tuki on siis ensisijaisesti tarkoitettu työttömille tai pätkätöissä oleville tai muuten elämän nivelvaiheissa oleville nuorille.
  2. Etsi itsellesi lähettävä organisaatio EVS-akkreditoitujen organisaatioiden tietokannasta. Voit hakea lähettävää tahoa esimerkiksi paikkakunnan mukaan tai ottaa yhteyttä johonkin järjestöön, jonka toiminnassa olet ollut mukana. Helsingissä toimivat Maailmanvaihto ja Allianssin nuorisovaihto lähettävät monenlaisia vapaaehtoisia eri puolilta Suomea. Lähettävän organisaation hakeminen hyvissä ajoin kannattaa, sillä organisaatio osaa tukea ja auttaa sinua EVS-paikan etsimisessä. Niillä saattaa myös olla tarjolla ns. äkkilähtöjä jo rahoitettuihin projekteihin, jotka etsivät vapaaehtoista esimerkiksi peruneen tilanne tai lyhytkestoiselle EVS-jaksolle (näin voit hypätä yli askeleet 3–6).
  3. Etsi vapaita EVS-paikkoja vapaaehtoistyömahdollisuuksien tietokannasta. Voit myös ottaa yhteyttä EVS-akkreditoitujen tahojen tietokannasta löytyviin vastaanottaviin organisaatioihin, vaikkei niillä juuri nyt olisikaan avoimia paikkoja. Akkreditoitujen tahojen tietokannasta löytyvät kaikki ne organisaatiot, joilla on tällä hetkellä lupa lähettää / vastaanottaa vapaaehtoisia Erasmus+ -ohjelmamaissa ja EU:n naapuruusalueilla (Itä-Eurooppa ja Kaukasus, Länsi-Balkan ja Välimeren eteläpuoliset maat). EVS-vapaaehtoiseksi voi lähteä myös EU:n ja sen naapuruusalueiden ulkopuolelle, mutta silloin vastaanottava organisaatio pitää etsiä itse ja tukea hankkeelle haetaan Brysselistä EACEA-toimeenpanovirastosta. Tällöin prosessi on vielä selvästi pidempi.
  4. Lähetä hakemuksia. EVS-vapaaehtoiseksi haetaan yleensä lähettämällä vastaanottavaan organisaation sähköpostilla motivaatiokirje ja CV. Motivaatiokirjeessä kerrotaan nimensä mukaisesti motivaatiosta työskennellä juuri siinä vastaanottavassa organisaatiossa, jolle kirje on osoitettu. Yleisluontoisia "haluan Ranskaan koska Pariisi on ihana" -tyyppisiä kirjeitä ei kannata lähetellä. Kerro CV:ssä myös erityisosaamisestasi ja harrastuneisuudesta – ne voivat olla tärkeämpiä valintaperusteita kuin kokemus palkkatyöstä. Usein haetaan vapaaehtoista, jolla on esimerkiksi musikaalista tai taiteellista osaamista, kokemusta lasten kanssa touhuamisesta, harrastusten ohjaamisesta tai jokin intohimo kuten ympäristönsuojelun tai ihmisoikeuksien puolesta puhuminen. Älä lannistu, vaikkei heti tärppääkään. Hakijoita on paljon.
  5. Tärppäsikö? Sitten on sovittava yksityiskohdista yhdessä lähettävän ja vastaanottavan tahon kanssa. Milloin aloitat? Kuinka pitkän vapaaehtoispalvelun teet? Milloin tukea haetaan ja kuka sen tekee (useimmiten tuen hakee vastaanottava taho oman maansa kansallisesta toimistosta)? Tässä vaiheessa tai myöhemmin EU-tuen varmistuttua vapaaehtoinen allekirjoittaa organisaatioiden kanssa sopimuksen, johon kirjataan työsopimuksenomaisesti palvelua koskevat yksityiskohdat, raha-asiat sekä vastuut ja velvollisuudet.
  6. EU-tuen hakeminen. Kun asioista on päästy yhteisymmärrykseen, EVS-hankkeelle haetaan tukea Erasmus+ -ohjelman kansallisesta toimistosta (Suomessa CIMO). Hakuaikoja on kolme vuodessa: helmi-, huhti- ja lokakuussa. Koska jokainen hakemus käsitellään ja arvioidaan tarkasti, kestää päätöksen saaminen yleensä 2–3 kuukautta. Odottavan aika on pitkä, joten se kannattaa käyttää hyödyksi: ota selvää kohdemaasta ja tulevasta kotipaikkakunnastasi, tutustu kieleen ja kulttuuriin ja aloita hyvissä ajoin lähtöjärjestelyt. Fiilistele tulevaa.
  7. Lähdön hetki on kaunis. Kun hyväksyvä päätös tulee, voi hankkia matkaliput ja lähteä. Tee kielitaitotesti, älä pakkaa liikaa, hyvästele ystävät ja läheiset. Rentoudu ja luota itseesi; asioilla on tapana järjestyä. Tee kokemusta kaiken vaivan ja odottelun arvoinen, sillä EVS-jaksolle voi lähteä vain kerran.