European Youth Portal
Information and opportunities for young people across Europe.

Suhanjuk egymásért és értük! - Suhanj Alapítvány

„Tolókocsim gördül feléd, nem tudok én állni eléd, nem bánkódok, falak közé nem zárkózok, s képzelt kezem nyújtom feléd, képzelt lábon futok eléd, és azt képzeltem, hogy megérted.” (Szabadi Lívia)

A sport, mely összehoz minket

 

A mozgás öröme minden ember számára természetes és magától értetődő igény, cselekvés. A fogyatékos emberek esetében sincs ez másképpen. Életükben a sportnak alapvetően ugyanaz a szerepe, mint ép társaik esetében, ugyanakkor kiemelt jelentőséget is kaphat, ha a sportot integrációs eszköznek tekintjük, mely által a többségi társadalomba való beilleszkedést segíti.

 

A Suhanj! tudja, hogy a mozgás öröme mindenkié. Az Alapítvány közhasznú szervezet, 2010-ben azzal a céllal jött létre, hogy megossza a mozgás örömét sérült és fogyatékos társainkkal. Ennek érdekében heti rendszerességgel biztosít sportolási lehetőséget kerekesszékeseknek, látássérülteknek és végtaghiányosoknak több sportágban is.

 

Az Alapítvány céljai összetettek. Az elfogadás, motiváció, integráció, felelősség és a közösségi élmény szellemiségére épül. Igyekeznek bevonni a tömegsportba a látás-, értelmi- vagy mozgássérült gyermekeket és családjukat.  Törekednek az épek és fogyatékkal élők együttes mozgási, sportolási lehetőségének megteremtésére, valamint arra, hogy a mozgáshoz szükséges eszközöket beszerezzék számukra.  Támogatják a sérültek és fogyatékkal élők hozzátartozóit. Nem csupán lehetőséget kívánnak nyújtani, hanem az őket sújtó előítéletekkel szembeni figyelemfelhívó és szemléletformáló kampányokat kívánnak bemutatni a közönségnek, különös tekintettel a tömegsportra és sportrendezvényekre. Ezenfelül a mindennapi élettel és szabadidős, valamint sportprogramokkal kapcsolatos információk és szolgáltatások gyűjtését, rendszerezését és közvetítését is elvégzik, mely további segítséget nyújthat a fogyatékkal élők számára.

 

“Let us participate!” Azaz “Engedjetek minket részt venni!”

 

A sport kihívásokat, célokat támaszt mindenki számára! Miért pont a sport? A sport a rehabilitáció és az integráció egyik nagy követe. A balesetes mozgássérültek, akik épként tapasztalták meg a mozgás örömeit, könnyebben visszatalálnak a normál életbe a mozgáson keresztül. Született vagy korai életkorban sérült mozgássérültek esetében a sport sikerélményt, a barátokhoz, közösséghez tartozás élményét hozza magával. Siketek és nagyothallók esetében beszélhetünk a közösség, csapatszellem kialakulásáról, hiszen az akadálymentes integráció (az épekkel azonos szabályok és követelmények) sok esetben nem igényel verbális kommunikációt sportoláskor. Értelmileg sérült emberek körében a mozgás öröme sikerélményt, kapcsolatokat, barátokat eredményeztet. Ráadásul egészségük fenntartását valamint kondíciójuk megőrzését szolgálja. A látássérültek megtapasztalhatják a szabadság, a szabad mozgás, az akadálymentesség élményét. A transzplantált emberek számára kondíciójuk megtartása elemi szükséglet, éppen ezért a sport az életben maradás egyik eszköze.

 

Egy biztos, a mozgás során a résztvevő azonos módon juthat a társadalmi értékek létrehozásában egyenlő mértékű önmegvalósításhoz, sikerhez, nyilvánossághoz. Magyarországon a fogyatékkal élők rehabilitációja a sport útján sajnos tudatosan, szervezetten nem létezik. Ellenben Nyugat-Európában a fogyatékosok társadalmi és sportélete rehabilitációs központokban szerveződik. Kiemelt fontosságú a rehabilitáció anyagi és szakmai támogatása, európai színvonalú központok létrehozása, a rehabilitációs szakemberek képzésében pedig szemléletváltás szükséges. Nem elhanyagolható a civil szektor szerepe sem.

 

A Suhanj! Csapata rendkívüli. Tagjai ismert, nem ismert valamint önkéntes tagokból áll. Sportprogramokat szerveznek sérült és fogyatékkal élő társaink számára, miközben bevonnak minket is ebbe. Közösen indulnak versenyeken, és több sportágban tartanak heti rendszerességű edzéseket. Teszik ezt nem csupán a mozgás öröméért, az egészségéért, de a társadalmi szemléletváltásért is!

 

Miért jó a Suhanj! tagjának lenni?

 

„Erre leginkább azt tudnám mondani, szívből, őszintén, hogy azért, mert jó dolog SUHANJ!-osnak lenni. Jó dolog tartozni egy olyan közösséghez, akik éreztetik veled, hogy vagy „valaki” és nekik is jó, hogy mi vagyunk, úgy ahogy vagyunk.”(Szilvágyi Gergely - mozgássérült-)”

 

„A Nike Félmaratonon találkoztam először az Alapítvánnyal. Segíteni akartam, de közben magamnak is segíteni szerettem volna. Célokat, terveket és álmokat kerestem. Aztán arra eszméltem, hogy többet kapok, mint amit adok. Teljesen másnak képzeltem a kerekesszékesek „hozzáállását”. Féltem attól, hogy nehéz lesz lelkileg számomra. De egy cseppet sem. Csupa szív, vidám csapatba csöppentem, amiért azóta is hálás vagyok.” (Walter Ulrik - közgazdász)

 

 

A Suhanj! Alapítvány hitvallása olyan eszmei értéket képvisel, amely ma, a 21. században szükséges. A csapat egy jó ügyért harcol minden egyes sportrendezvény során. Együtt hívják fel a figyelmet a fogyatékkal élők sportjának fontosságára. Céljuk rendszeres sportolási lehetőség biztosítása látás- és mozgássérülteknek több sportágban. Törekvésük saját eszközpark kiépítése és folyamatos bővítése. A közösségbe való beilleszkedés sikere hármas pilléren nyugszik: az érintetten, a családokon és a társadalmon. A mi feladatunk az esélyegyenlőség feltételeinek megteremtése, a társadalmi beilleszkedés elősegítése. Miért ne használnánk fel a sport adta lehetőségeit és segítenénk ezáltal nem csupán magunkon, hanem másokon is?

 

Tupi Zsófia

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Published: Thu, 07/08/2014 - 12:43


Tweet Button: 

New!


Info for young people in the western balkans

Need expert help or advice?

Ask us!

Related links