European Youth Portal
Information and opportunities for young people across Europe.

Teqball, ahol mindig a jobb játékos győz!

Egyre népszerűbb a Borsányi Gábor és Huszár Viktor által megalkotott új sporteszköz, a Teqball, amely a jövőben akár az olimpiai sportágak közé is bekerülhet.

„A Teqball, egy futballalapú új sporteszköz és egy új sport is egyben, amit a Teqboard segítségével ketten, négyen vagy akár egyedi szabályokat alkalmazva többen is játszhatják. A megerősített háló polikarbonátból vagy plexi üvegből készül, ami lehetővé teszi, hogy a labda a hálóról is mindig igazságosan pattanjon föl. A Teqball így minden körülmények között egy "fair" játék marad.”- írják a hivatalos oldalukon a feltalálók.

 

Ezek alapján mindenképp nagyon izgalmasnak és érdekesnek tűnik a Teqball, de talán sokakban, köztük bennem is felmerül a kérdés, vajon képes-e jobb focistává tenni a használóját? Hiszen, mint tudjuk, a magyar labdarúgás régóta nem bővelkedik nemzetközi sikerekben. Ez az új sporteszköz elhozhatja a fordulópontot és újra helyünk lesz az élvonalban? Erről is kérdeztük a két feltalálót, Viktort és Gábort, akik közül Gábor versenyszerűen is focizott. 

 

Az U-19-es magyar labdarúgó válogatott is kipróbálta a Teqballt. (Kép: Teqball Hivatalos Facebook oldal)

Hogyan sikerült létrehozni a Teqballt? Mesélnének kicsit a kezdetekről?

Újpesti gyerekként rengeteget fociztunk a panelházak között, akkoriban is próbálkoztunk már pingpongasztalon lábteniszezni. Számomra ez volt az első gondolatébresztő dolog, ez adta az első lökést. Ezután, sok év elteltével a siófoki strandon láttam, hogy a betonos pingpongasztalon próbálnak lábteniszezni. Odamentem, és megkérdeztem, hogy játszhatok-e egy meccset én is. A megkérdezett úrról kiderült, hogy Bundesliga-játékos volt és csak pénzben hajlandó játszani. Rövidre zártuk a beszélgetést és elkezdődött az 1000 forintos meccs. Miután két játszmában sikerült nagyon szoros meccset nyernem, a pénz mellé hozott egy üveg italt is, mert elmondása szerint, még senkitől sem kapott ki. Ez volt az a pillanat, amikor éreztem, hogy ezt a játékot továbbfejlesztve egy önálló sportként is megállná a helyét, mivel hihetetlenül élvezetes.

 

A fejlesztéssel töltött időszakban visszaérkezett reakciók mind-mind pozitívak voltak, aki kipróbálta remek ötletnek tartotta. Azonban az elmúlt időszakban pörögtek fel igazán az események: a sokáig csak terv szintjén létező eszköz több éven át tartó fejlesztési és tesztelési fázis után, nagyjából egy hónapja lépett ki a nagyobb nyilvánosság elé. – mondta Gábor.

                                                                                                          

Mit gondolnak lehetséges, hogy az Önök új sporteszköze mentheti meg a magyar futballt? Milyen mértékben tudja fejleszteni a játékosokat?

Az asztal speciális kialakítása miatt a labda mindig úgy pattan, hogy az megjátszható legyen a felhasználók számára, így a játék során 2-3 másodpercenként labdába kell érni. Ezzel gyakorlatilag rövid idő alatt nagyon magas érintésszámot érhetnek el a játékosok, így a labdabiztonságuk rohamosan javul. A játék intenzitása miatt a döntéshozatali képesség és a koncentráció is egyaránt fejleszthető, melyek elengedhetetlen feltételei a mai felgyorsult labdarúgásnak. Ez mind azt szolgálja, hogy legyen szó nagy-, vagy kispályás fociról, a megszerzett tudást sikeresen tudják oda is átültetni.

 

Hisszük azt, hogy a Teqball a magyar labdarúgás fejlődéséhez is nagyban hozzájárulhat, hiszen a technikai tudás fejlesztése ilyen szórakoztató módon talán még soha sem volt biztosítva. Ennek megfelelően célunk, hogy a Teqball minden hazai labdarúgó klubnál elérhető legyen, így ezzel mi is hozzájárulhatunk a magyar labdarúgás későbbi sikereihez.

 

Amellett, hogy célunk egyértelműen az volt, hogy a világ legnépszerűbb sportágának, a labdarúgásnak egy új formáját tegyük elérhetővé minden sportolásra alkalmas helyszínen, közben a labdarúgás számára elengedhetetlen fejlesztőeszközt is létre kívántunk hozni. Az eddigi visszajelzések mindkét területről kiválóak, hiszen a hobbijátékosok lelkesedése mellett már több, nemzetközileg elismert szakember és hazai játékos is elismerően szólt a Teqballról.– fejtette ki Viktor.

 

Úgy tudom, nagy álmuk, hogy olimpiai sportág legyen, mennyi esélyt látnak erre?

Valóban hiszünk abban, hogy egy ilyen forradalmi sporteszköz előtt nagy lehetőségek állnak, így merünk nagyot álmodni. Nem tartjuk elképzelhetetlennek, hogy a Teqball a jövőben akár az olimpiai sportágak közé is bekerülhet. Az elmúlt egy hónapban tapasztalt érdeklődés bizakodóvá tesz bennünket. Szerte a világban futótűzként terjed a hírünk. Számos megkeresés érkezett már hozzánk, így többek között majdani értékesítők, felhasználók és sportklubok jelentkeztek be. A legaktívabb érdeklődés Európából, Dél-Amerikából és Ázsiából érkezik. Ezeket tapasztalva egyértelművé vált számunkra, hogy szükség van egy ilyen eszközre a sportbarátok körében. – tette hozzá Gábor.

TEQBALL - Balaton Sound Festival 2014

Reméljük, valóban sikerül olimpiai sportággá kinőnie magát, addig is bátran ajánljuk az amatőr sportbarátoknak is, hiszen mindenkinek segíthet a koncentrációs és az állóképesség fejlesztésében. Emellett remek időtöltés, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a tény, hogy a Teqball az idei nyári fesztiválok elengedhetetlen kellékévé vált.

 

Mészáros Alexandra

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted.

Published: Mon, 04/08/2014 - 08:26


Tweet Button: 

Related links


Info for young people in the western balkans

Need expert help or advice?

Ask us!