European Youth Portal
Information and opportunities for young people across Europe.

Amikor a para mégsem para!

Kikapcsolódni sokféleképpen lehet, azt viszont, hogy bezárnak minket egy pincébe, nem éppen nevezhetjük átlagos programnak. Pedig a kiszabadulós játékok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek.

Játszani jó, hiszen amellett, hogy jól érezzük magunkat, rengeteg hasznos képességet sajátítunk el észrevétlenül. Megtanulunk együtt dolgozni, figyelni a másikra, nyerni és veszíteni is. Felnőttként azonban sokszor megfeledkezünk a játék adta önfeledt örömről, pedig nagy szükség lenne rá a rohanó hétköznapokban vagy a munka utáni stressz levezetésében.

 

A társasjátékokat leginkább gyermekkorunkkal, a régi szép időkkel azonosítjuk, felnőttként nem nagyon jut idő rájuk, vagy egyszerűen csak nem találjuk elég érdekesnek őket. De mi lenne, ha újragondolnánk ezt a fajta kikapcsolódási módot, ha ezek a játékok még jobbak, még izgalmasabbak lehetnének? Ha nemcsak egyszerű nézői, hanem aktív résztvevői lehetnénk? Szerencsére ez ma már nem csak fikció, hiszen a kiszabadulós játékok éppen erről szólnak.

 

Bezárnak egy alagsori szobába, két, három vagy éppen négy másik emberrel, és egy órátok van, hogy kijussatok, méghozzá rejtvények, fejtörők segítségével. Lehet, hogy első hallásra menekülnétek, vagy csak annyi merülne fel bennetek, hogy ennek mégis mi értelme. Akármennyire is abszurdnak tűnik, hatalmas élményt jelent. De mégis hogyan?

 

Vannak, akik szomjazzák a kihívásokat, bátran vágnak bele az újdonságokba, és vannak, akik inkább szeretnek mindent előre tudni, hová mennek, milyen lesz, mi várható. Bevallom, én az utóbbi csoportba tartozom, de a kíváncsiság mégis hajtott, hogy kipróbáljam. A helyszín a Parapark volt. Első hallásra el sem tudtam képzelni, hogy mit takar ez a szó, és egyáltalán nem tudtam figyelmen kívül hagyni a „para” jelzőt. Nekem társult hozzá a félelem, és egyfajta tartózkodás. Féltem, nem tudtam, hogy mi vár rám. Az első reakcióm az volt, hogy nem merem, nem akarom, mígnem meggyőztek, hogy próbáljam ki, és bátran mondhatom, hogy jó volt, méghozzá nagyon jó!

 

A bejárathoz érve a félelmet átvette a játék izgalma. Jó volt tudni, hogy nem vagyok egyedül, csapatban kell végigjátszanom a játékot. Segítenünk kell egymást, együtt kell működnünk ahhoz, hogy kijussunk. Úgy éreztem magam, mintha egy kalandfilmbe, vagy egy számítógépes játékba csöppentem volna, hiszen mi alakítottuk az eseményeket, nekünk kellett megoldani a rejtélyeket, kibogozni a szálakat. A játék közben kiderült, hogy minden információt meg kell osztani a többiekkel, még ha jelentéktelennek tűnik is, hiszen ha nem gondolkodunk közösen, akkor mindenki teljesen más irányba mehet el. A sikerhez nem elég egy adott helyet megfigyelni, hanem szinte mindent meg kell vizsgálni, minél több információt kell megjegyezni, hiszen ezekből együttesen fog összeállni a végső megoldás.

 

Jó program lehet barátokkal, családdal, de akár a munkatársakkal is. Összecsiszolja a csapattagokat, és segít, hogy az ember legyőzze a saját korlátait, hiszen ha valaki rászánja magát és kipróbál egy ilyen játékot, rájön, hogy ez nem is olyan nehéz, és remélhetőleg élvezni fogja. A kiszabadulást követő érzelmi kavalkád ne ijesszen meg senkit, egyszerre lesz benne öröm, félelem, izgalom, de egy biztos, hogy erre mindenki emlékezni fog.

 

Az ára 8-10 ezer forint között mozog, helyszíntől függően, viszont ez magának a játéknak az ára, mindegy, hogy hárman, vagy öten mentek be, sőt ki lehet fogni különböző akciókat is. Ha például többen összedobjátok, körülbelül egy mozi ára, és egy ilyen játék valóban maradandó élmény lesz. Egyszer mindenképpen megéri kipróbálni, de nagy az esély rá, hogy visszatérő vendégek lesztek, hiszen ilyen izgalmakat manapság nem sok helyen élhet át az ember. Ha szereted a kihívásokat, és odavagy az izgalmakért, akkor ez a te játékod, de ha kicsit tartasz az efféle helyzetektől és az ismeretlentől, akkor is érdemes legalább egyszer kipróbálnod, és ne felejtsd el, van pánikgomb is!

 

 

Zolnai Dóra

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted.