European Youth Portal
Information and opportunities for young people across Europe.

Gyakornokok vagyunk, nem rabszolgák

Az Európai Unióban a gyakornoki munkák 59%-a fizetetlen, 40%-a szerződés megkötése nélkül zajlik, és mintegy 30%-a nem kínál érdemi tanulási és fejlődési lehetőséget. Kávét főzni meg ugye a vizsgaidőszakok már megtanítottak minket.

Ki ne találkozott volna már a paradox helyzettel, miszerint a munkakereső frissdiplomást nem alkalmazzák szakmai tapasztalat hiányában, azonban ha senki nem ad munkát, mégis hogyan legyen tapasztalatunk? Trükkös helyzet, amelyre megoldás lehet a gyakornokság, bár tegyük hozzá, a komolyabb gyakornoki helyekre sem lehet bejutni tapasztalat nélkül.

 

Na, akkor hogy is van ez? Mielőtt dolgoznál, szerezz tapasztalatot, tehát menj csak gyakornoknak, de előtte is legyen már tapasztalatod…gyakorlatilag ha a bölcsi mellett esténként nem jártál el besegíteni egy könyvelőnek, esélyed sincs az életben?! Ennyire azért nem vészes a helyzet, de valljuk be, nem könnyű, és a gyakornoki pozíció megszerzésével még bőven nem dőlhetünk hátra, hiszen bejutni egy dolog, utána megélni viszont szintén nem ártana.

 

A gyakornoki munkák – ideális esetben – teljes értékű munkát jelentenek, teljes munkaidőben. Természetesen a diplomád már megvan, nyelveket beszélsz, tehát valamit már letettél az asztalra. A gyakornokság az egyetem és a munkaerőpiac közti kis szakadékot hivatott áthidalni, ahol gyakorlatban is beletanulsz mindabba, amit az egyetemen elméleti síkon elsajátítottál. Ezek után tetterőtől és (immár) gyakorlati tudástól duzzadva vadászhatsz a kínálkozó pompás (vagy kevésbé pompás) állásokra.

 

A probléma azonban az, hogy az esetek csaknem 60%-ában az említett heti 40 órás munkát bizony ingyen várják el. Valószínűleg megfeledkeznek arról, hogy míg az ember nyolc órát tölt a munkahelyén, kétszer ennyit a napból valahol máshol kell eltöltenie, kell egy hely, ahol aludhat, fürödhet, és néha enni sem árt – hogy csak a legalapvetőbb szükségleteket említsük. A probléma valószínűleg a hozzáállásban van (a munkaadók nagyvonalúan lehetőséget biztosítanak), és valóban megtehetik, hogy fizetés nélküli gyakornoki helyeket hirdetnek meg, hiszen még ezekért a helyekért is óriási verseny folyik. Minden területnek megvan ugyanis az a néhány kiemelkedő neve, amelynél ha kínkeservesen, de kihúzod a néhány hónap (vagy akár egy év) fizetetlen gyakornokságot, onnantól kezdve jó eséllyel sínen van a karriered. Bedolgozod magad, vagy hatalmas, csillogó betűkkel feltüntetheted az önéletrajzodon, hogy – például – Egyesült Nemzetek Szervezete, amelyet valóban minden munkaadó örömmel lát az állásra jelentkező CV-jén. Tehát valóban sokat nyersz, de milyen áron?

 

További probléma, hogy az Európában évente 4,5 millió betöltött gyakornoki pozíció feladatainak ellátása 40%-ban írott szerződés nélkül zajlik. Pénzt tehát nem kapsz, illetve ha meg is ígérik, hogy fizetést adnak, ki tudja, betartják-e, hiszen papír nincsen róla. Emellett a munkaidő, a munkakörülmények, feladatkörök sehol sincsenek rögzítve. A frissdiplomás viszont továbbra is örül, hogy egyáltalán van gyakornoki helye.

 

Harmadikként, de nem kisebb súlyú problémaként említhetők azok az esetek, amikor a gyakornokság ideje alatt kávét főz a „gyakornok”, meg fénymásol, meg iratokat rendez. Ha fizetik érte, ha nem, ez nem gyakornoki munka. „Irodai mindenes diplomához” mindez  jó lenne; kár, hogy ilyen nem létezik, és az ilyen jellegű feladatok ellátásához nem szükséges előzetes gyakornoksággal eltöltött hónapok sora ahhoz, hogy valaki munkát kapjon.

 

Ez a három alapvető probléma az, amiért 2014. július 18-án megrendezésre került az első Európai Gyakornoknap (European Interns’ Day). Az esemény létrejöttében az Európai Parlament 40 képviselőjének támogatása, 20 nemzetközi szervezet részvétele, valamint a nemzetköz sajtó egyes képviselői (úgy mint a Euronews, Der Spiegel, The New York Times) is szerepet játszottak.

 

Három fő célja van az eseménynek: egyrészt a gyakornokokat érintő bizonytalan körülményekre való rámutatás, másrészt felhívás a gyakornoki munkák megfelelő díjazására és a valós fejlődés biztosítására, valamint az új minősítési eljárás segítségével (Label for Quality Internships) három kategóriába sorolják a gyakornoki helyeket azok véleménye alapján, akik gyakornoki munkát végeztek ott. Így segítik elő a minőségi fejlődést.

 

Az érdeklődők a nap folyamán részt vehettek több kapcsolódó programon is Brüsszelben. Fél egykor tüntetéssel indultak meg a programok, majd akik időben regisztráltak, részt vehettek egy panelbeszélgetésen Androulla Vassiliouval, az Európai Bizottság – többek között – oktatásért és ifjúságért felelős biztosával.

 

A kezdeményezés már létrejött, bízzunk benne, hogy hamarosan jótékony hatásaival is szembesülhetünk.

 

Drubina Kamilla

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted.

Published: Sat, 19/07/2014 - 16:01


Tweet Button: 

Related links


Info for young people in the western balkans

Need expert help or advice?

Ask us!