European Youth Portal
Information and opportunities for young people across Europe.

Az Európai Unió "főnöke"

Túlzás lenne azt állítani, hogy az EU vezetése egy személy kezében összpontosul, mégis, az Európai Bizottság elnökét a legtöbb döntéshelyzetben lehetetlen megkerülni. De mi is pontosan az elnök jogköre és mik a feladatai? Összefoglaljuk.

Az Európai Bizottság elnöke a legmagasabb rangú EU-tisztségviselő, akit nem közvetlenül választanak. A posztot jelenleg José Manuel Barroso tölti be, de csak 2014 decemberéig. Ekkor helyét Jean-Claude Juncker, korábbi luxemburgi miniszterelnök veszi át, akit az elmúlt hetekben bálasztottak meg az országok állam- és kormányfői.

 

Ebben az évben a korábbiaktól eltérő módon zajlott az elnök megválasztása, ugyanis az EU szerepkörét stabilizáló, tevékenységét hatékonyabbá tevő Lisszaboni Szerződés hatályba lépése, azaz 2009 decembere óta ez volt az első választás.


E szerződés értelmében a jelöltállításkor figyelembe kell venni az Európai Parlament-választások eredményét is. Ez a gyakorlatban úgy néz ki - és így zajlott az idei elnökválasztás is –, hogy az Európai Tanács állítja a jelöltet, mégpedig az EP-választásokon legtöbb szavazatot kapó frakció politikusát.  Végül a Bizottságnak is el kell fogadnia a döntést ahhoz, hogy a jelöltből elnök válhasson.

 

Az elnök legfontosabb feladata, hogy egyfajta politikai iránymutatást nyújtson a Bizottság számára. Ez egy általános tevékenység, melyet több platformon is végeznie kell. Ő vezeti, és ő is hívja össze ugyanis a biztosi testület üléseit, részt vesz a legfontosabb vitákban az Európai Parlamentben, és az Európai Tanácsban is aktívan közreműködik a tagországok közötti vitáknál.

 

Továbbá az EU-n kívül is igen fontos feladata van, képviseli a teljes Európai Uniót a G8-ak csúcstalálkozóin, amely a világ hét, gazdaságilag legfejlettebb országa és Oroszország együttműködési fóruma. Ezeken a tanácskozásokon részt vesz még az EU részéről az Európai Tanács elnöke is; ezt a tisztséget jelenleg Herman Van Rompuy tölti be.

 

A Maastrichti Szerződés pontos iránymutatást nyújt az elnöki poszt betöltésének idejéről: a hivatal viselésének ideje öt év. A pontos megfogalmazás szerint a szavazásnak, összhangban az Európai Parlamenti választásokkal, minden 4-re és 9-re végződő év júniusában kell megtörténnie, a munkát pedig ugyanezen év decemberében, tehát 6 hónappal az EP-választások után kell megkezdeni.

 

Az elnök jogköre az elmúlt években folyamatosan bővült, hozzáállása, politikai felfogása és véleménye tehát különösen meghatározó, hiszen a Bizottságban születnek az EU törvényei, és innen indíthatóak az országokkal szembeni eljárások is.


A viszonylag hosszú, 5 éves ciklus, a széles jogkör és a választásba az EP-szavazás révén közvetetten bevont nagy szavazóréteg eredményezi tehát, hogy ha csak átvitt értelemben is, de az európai politikai porond főnökének tekinthessük az Európai Bizottság elnökét.

 

Szőke Dániel

 

Köszönjük a képeket az Európai Parlament magyarországi oldalának!

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Published: Wed, 16/07/2014 - 18:06


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Need expert help or advice?

Ask us!