European Youth Portal
Information and opportunities for young people across Europe.

Élet a csalagúton túl

MENJEK/MARADJAK: LONDON Trailer - Bemutató: Trafó, 2014.06.13.

Szinte minden fiatallal előfordult már, hogy elkezdett eljátszani a gondolattal: milyen lenne máshol? Elvágyunk innen kalandvágyból, az újdonság varázsáért, a jobb élet reményében…no de mit mondanak azok, akik a vágyódásnál tovább jutottak?

Július 3-án került először bemutatásra a Menjek/Maradjak londoni fejezete, egy egyórás dokumentumfilm, amely nem meglepő módon néhány, Londonban élő magyar hétköznapjaiba enged betekintést. A filmben hat szereplővel ismerkedhetünk meg: Attila sofőrként dolgozik, London és Magyarország közt ingázik, Tobi tanul, Niki táncosnő, Csaba szakács és vállalkozó. Luca zenész, hegedűn játszik és tanít is, Márk pedig hagyományos kínai orvoslással foglalkozik, amely a felvételek idején még illegális volt Magyarországon.
 

Sokkal több ez azonban, mint egy magyar zenész, fuvarozó, vagy éppen táncosnő életébe való bepillantás – középpontban a munkájuk mellett ott van a motiváció, amiért elhagyták Magyarországot, a körülmények, amelyek között élnek, a honvágy, a jobb megélhetés reménye, az önmagukra találás, a terhek, a csalódottság, a kihívások és a dilemmák.

 

London óriási, nyüzsgő, rohanó, sokak szerint élhetetlen, de van, akik imádják. A vetítés utáni beszélgetés (néhány szereplővel, a produkció alkotóival és Soltész Béla migrációkutatóval) során elhangzottak szerint a város lakosságának körülbelül fele angol, a másik fele azonban bevándorló. Így éppenséggel akár otthonosan is érezhetné magát minden magyar, aki Londonban próbál szerencsét, hiszen – gondolhatnánk – biztosan nem érzi magát egyedül. Ez azonban nem feltétlenül van így, még akkor sem, ha Londonban létezik magyar fodrászat, magyar kisbolt (a Pilóta kekszre éhezőknek) és magyar szimfonikus zenekar is (London Hungarian Symphony Orchestra).

 

Ez utóbbi sokaknak segít mihamarabb munkát találni, és nem csak a zenészeknek – a nagy létszámú zenekar kiterjedt ismeretségének köszönhetően a szakmai képesítést kifejezetten nem igénylő területeken sokkal gyorsabban el tudnak helyezkedni azok a szerencsések, akik valahogyan kapcsolatba léptek a zenekarral. Ez persze nem azt jelenti, hogy ők a tanácstalan munkakereső magyar biztos támaszai, de segítenek, ha tudnak. Diplomás mérnökként például azonban a szakmában elhelyezkedni már jóval keményebb dió.

 

Van, aki megtalálta kint a számítását: Luca, aki hegedűtanárként kezdte, és a zene berkeiben egyre inkább megtalálja helyét, készül a brit állampolgárság megszerzéséhez szükséges vizsgájára, számára London az igazi otthon. Testvérével egy hajón laknak, ami odakint egyáltalán nem számít ritkaságnak, dolgoznak, élnek, örülnek, és önmagukra találtak.

 

Csaba házakat ad bérbe, többnyire magyaroknak, valamint személy-és csomagszállítással is foglalkozik, s bizakodóan néz a jövőbe: néhány éve nem gondolta volna, hogy ma itt fog tartani.

 

Vannak, akik a film forgatása óta már hazaköltöztek, hiszen jogszabályváltozás miatt immár itthon is legálisan végezhetik munkájukat, vagy éppen csak számításaiknak megfelelő munkát ajánlottak fel nekik. Más a jobb minőségű oktatásért és a széleskörűbb lehetőségek miatt költözött Londonba, és nem tudja még, megéri-e majd hazajönnie, pedig honvágya van, de mérlegelni kell.

 

A történetek és élmények sokfélék tehát: van, aki örömmel él kint, van, aki hazavágyik, de nem éri meg hazajönnie, és van, aki már haza is tért. Egy azonban közös bennük: senki sem azért ment el Magyarországról, mert nem szeretett itt lenni, sokan közülük nem is azért, mert kint jobban szeretnének élni. Egyszerűen csak jobban megéri.

 

Itthon/Külföldön. Boldogság/Jólét. Mindkettő? Muszáj választani? Te Mennél/Maradnál?

 

Drubina Kamilla

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted!