European Youth Portal
Information and opportunities for young people across Europe.

Mozogni jó! Na de hajnali háromkor is?

Sokan úgy gondolják, hogy sportolni bármikor és bárhol lehet. Ezt igazolja az idén első alkalommal megrendezett Mozgás Éjszakája is, ahol több mint 10 sportágat próbálhattak ki az érdeklődők.

A Hősök tere és a Városliget is szinte Budapest jelképeinek számítanak, turisták százai fordulnak meg itt minden nap reggeltől estig, azonban az nem jellemző, hogy e két helyszínen tömegek legyenek, ráadásul éjszaka. Pont ez történt június 28-án, a Mozgás Éjszakáján, amelyre több ezren látogattak el, fiatalok és idősek egyaránt. Megtelt a tér biciklisekkel, futókkal, tollaslabdázókkal. A fénylő labdák, a Hősök terén táncoló párok, vagy éppen a Városligetben, hajnalban Nordic Walkingozó emberek sem számítottak rendhagyó látványnak. Ezen az éjszakán nem, hiszen minden és mindenki mozgott. Erre a júniusi éjszakára a szandált felváltotta a sportcipő, a szoknyát a bemelegítő, és elengedhetetlennek számított a kulacs, illetve az egyéb sportfelszerelés. Egy éjszakára a mozgásé, a sporté lett a főszerep.

 

A Mozgás Éjszakája egy egész éjszakás program, hiszen az eseményre kilátogatók este tíz órától egészen hajnali négyig hódolhattak kedvenc sportjuknak, illetve próbálhattak ki új, számukra ismeretlen mozgásformákat. Este tíz órakor egy hivatalos megnyitóval vette kezdetét a rendezvény. A Mozgás Éjszakája jótékony célt is szolgált, volt egy jótékonysági futás, hatan futották le felváltva a Révfülöp-Budapest távot, megérkezve a Hősök terére a közönség nagy tapssal fogadta a futókat. Az adományokkal a Bátor Tábort segítették.

 

A Mozgás Éjszakájának fő üzenete, hogy az emberek megszeressék a sportolást, a mozgást, később pedig beépítsék a mindennapjaikba. Nem feltétlenül az ügyesség, vagy a helyezés számított, hanem az, hogy élvezd azt, amit csinálsz. Nem volt gond, hogy nem vagy profi sportoló, a lényeg itt tényleg a mozgás szeretete volt. A helyszínen minden felszerelés biztosítva volt, ütők, labdák, zene, vagy éppen a speciális botok a Nordic Walkinghoz.

 

Nagyon sokféle sportot lehetett kipróbálni, a zumbától, a Nordic Walkingon át a sárkányhajózásig. Számomra a Nordic Walking volt hatalmas meglepetés. Amíg az ember személyesen ki nem próbálja, nem hiszi el, hogy milyen nehéz. Nagyon komoly fizikai munkát igényel, ráadásul, ha valaki jól csinálja ez a sport az izmok 90%-át is megmozgatja. Profi oktatók keze alatt sajátíthattuk el a sportág alapjait, a helyes technikát. Nagyban hozzájárult az élményhez, hogy az oktatás után élesben is kipróbálhattuk a begyakorolt mozdulatokat, méghozzá egy öt állomásból álló akadálypályán.

 

Hajnali háromkor kicsik és nagyok együtt, a Hősök tere egyik oldalán tollasozó emberek, a másik oldalon szól a zene, és párok egymásba fonódva táncolnak. Leírhatatlan és nagyon új. Azt gondolom, hogy egyszer mindenkinek érdemes kipróbálni és remélem, hogy ez a rendhagyó éjszaka a jövőben hagyománnyá válik.

 

Zolnai Dóra

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted!