We noticed that you are using an older version of Microsoft Internet Explorer. This website is optimised for Internet Explorer version 9 and later, so please consider upgrading your browser so that you can enjoy all of this website's features. Visit the Microsoft website http://www.microsoft.com to download a newer version of Internet Explorer.

European Youth Portal

Information and opportunities for young people across Europe.


flag

Mental health


Segítség, szülő lettem!

„Szülőnek lenni azt jelenti, hogy az ember egész látható és láthatatlan lényével szüntelenül hat és vizsgázik - ami jó bennünk és tiszta, s ami rossz és koszos: továbbadjuk.”/Müller Péter/

Szülőnek lenni

Pár évtizeddel ezelőtt még tökéletesen normálisnak számított, ha egy 18 éves lány – mit lány, nő, feleség, háziasszony – gyereket szült. Ma azokra is furcsán nézünk, akik a húszas éveik elején vállalnak babát. Aki mégis családot alapít a mai átlaghoz képest viszonylag fiatalon, annak rengeteg mindennel kell megküzdenie. A szülők nemegyszer érezhetik: magukra maradtak, kimerültek, nincs kivel megosztani hétköznapi problémáikat, lakásuk négy fala lelkileg is elszigeteli őket a külvilágtól. Az új élethelyzetben jelentkező "természetes nehézségeket" felnagyítják a betegségek, a családi, illetve testvérkonfliktusok, a megélhetési gondok, az egyedüllét stb. A kisgyermekes családok vállán sokszor többszörös terhelés van, mivel egy időben kell megerősíteni a munkahelyi egzisztenciát, megoldani a lakáskérdést, megtartani a párkapcsolatot, valamint kialakítani a család életritmusát. Persze számos segítségre lelhetnek családi, baráti környezetükben és így könnyebben lendülnek át a problémákon.

 

Ám nem csupán a közvetlen környezetükben találhatunk segítséget. A SZIFON egyesület arra hivatott, hogy támogassa a szülőket és szaktudásával, tanácsaival, programjaival hozzájáruljon a gyermek egészséges testi, lelki fejlődéséhez.

 

Legfőbb céljuk, hogy a gyermekek békés és harmonikus családi környezetben nőhessenek fel, melynek alapvető feltétele, hogy a szülők kiegyensúlyozottan neveljék őket. A SZIFON önkéntesei, szakértői képesek a szülők kétségeit, problémáit, illetve megoldhatatlannak tűnő élethelyzeteiket tudatosan, hatékonyan és eredményesen kezelni. Személyes és online - tájékoztatást és gyakorlati tanácsadást nyújtanak a szülőknek és a nagyszülőknek, hogy válaszaik és megoldásaik megkeresésekor ne csak ösztöneikre hagyatkozzanak, hanem szakértők több éves tapasztalatát is felhasználva segítsék a gyermek nevelését.  Olyan élő és aktív mikroközösségek kialakítását kívánják elősegíteni, ahol a szülők egymást segítve könnyebben össze tudják hangolni a gyereknevelést a mindennapi feladatokkal és a munkával egyaránt.

 

A SZIFON egyedi emberi kapcsolatokon keresztül kettős üzenetet hordoz a családok felé. Egyrészt elfogadják és tisztelik a másik embert, másrészt rávilágítanak arra, hogy mások is járnak hasonló cipőben, és senki sincs egyedül a problémáival. Különböző témák boncolgatásával igyekeznek felkészíteni a szülőket, leendő szülőket a gyermeknevelésre. Ilyen pl. a terhesség, szülés, magzat fejlődése, hozzátáplálás, szoptatás, meddőség, bölcsőde-, óvoda-, iskola választás, gyereknevelés, párkapcsolati-, családi-, kamasz-szülő problémák, apák bevonása a gyermeknevelésbe. Facebook oldalukon rengeteg információt, előadást és tájékoztatást lehet kapni.

 

A támogatás mindenkinek jár

Magyarországon még gyerek cipőben jár, de ennek ellenére létezik néhány civil kezdeményezés a SZIFON mellett, melyek legfőbb célja a szülők támogatása. Ilyen például a Szülők háza vagy a Biztos Kezdet.

 

A szülőtámogatás fontos része az EU politikájának.  A Gyermek jogairól szóló 1990. évi ENSZ-egyezmény Svédország általi ratifikációja után szülői neveléssel kapcsolatos kezdeményezések jöttek létre, amelyek jótékony hatást gyakoroltak az országban a gyermekek egészségére és testi-lelki jólétére. Ausztriában egy szülőképzéssel foglalkozó szövetségi szintű munkacsoportot is létrehoztak, melynek segítségével kidolgozták a szülőképzés pénzügyi támogatásának jogalapját. Az Európa Tanács tagállamokhoz intézett, a pozitív szülői magatartás támogatásának politikájáról szóló, Rec 2006/19. sz. ajánlásának hatására Belgiumban és Észtországban új jogszabályokat és programokat fogadtak el. Sajnos nálunk a pozitív hatásai ennek még nem láthatóak.

 

Ebből is kitűnik, hogy Európában a szülők támogatása természetes. Számos helyen szülőtámogató programokkal segítenek az anyáknak, apáknak a gyermeknevelésben. Hiszen ha a család jól van, akkor lesz jól a gyerek is. Azokban az országokban városokban ahol kialakultak a szülők támogatási formái és ennek megfelelően intézmények is létrajöttek, az ott található szolgáltatások és programok rendkívűl sokszínűek. Ezek közül a legjellemzőbb a pártanácsadás, a megelőzést célzó szolgáltatások, melyek informálják a szülőket a a gyereknevelést illető jó gyakorlatokról. Norvégia igazi úttörőként kifejlesztett egy programot ezzel kapcsolatban: „Érezzük magunkat jól, mint partnerek” címmel pároknak, ami az első gyermek születésével kapcsolatos nehézségekről szól és a célja az, hogy a párok ne menjenek szét a rájuk nehezedő nyomás miatt. Az európai szülőtámogatás magában foglalja még a tanácsadást és a segítségnyújtást a speciális, nehéz helyzetekben élőknek, például bűnelkövető fiataloknak, hiperaktív vagy fogyatékkal élő gyermekek családjainak. Szlovéniában és más országokban kiemelt segítséget kapnak a társadalmi kirekesztettségben élő csoportok. A szülők támogatásának egyik érdekessége, hogy létrehoztak segítővonalakat is, annak érdekében, hogy krízisben a családok azonnal segítséget kapjanak. Romániában olyan ingyenes telefonvonal működik, amely mindennap 8 és 20 óra között elérhető a szülők és a gyermekek számára egyaránt. A segítővonalak például Svédországban is nagyon népszerűek.

 

Néha a támogatás kell neked is, nekem is

A fejlődés során a kisgyermekkor olyan fontos szakaszt tölt be, amely alapvetően befolyásolja, hogy a gyermek mennyire lesz sikeres az iskolában vagy hogyan állja meg a helyét a munka világában.  A szülők felelőssége ebben alapvető, ahogy az is, hogy fontos, ha ebben a komoly feladatban támogatást kaphatnak vagy segítséget kérhetnek.  A legfontosabb, hogy értsünk egymás nyelvén és harmóniában, egészségben tudjuk nevelni a gyermekeket. A szülők támogatása egy sor olyan tevékenységet jelent, mint az információk nyújtása, támogatás, képzés, tréning, tanácsadás és más lehetőségek vagy szolgáltatások, amelyek arra irányulnak, hogy a szülők megértsék szülői szerepüket és képesek legyenek annak megfelelni. Közös célkitűzés, hogy a gyerekek és fiatalok sikeresebbek legyenek szolgáltatások nyújtásával, amelyek ismereteket, támogatást és akár átképzést nyújtanak a szülőknek. Bár Magyarország le van maradva némiképp, ám bízni kell abban, hogy az európai minta ragadós lesz itthon is. Hiszen mindannyian felelősek vagyunk nemcsak önmagunkért, hanem egymásért is!

 

Tupi Zsófia

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted!