European Youth Portal
Information and opportunities for young people across Europe.

Lágy szellő, remek zenék és újrahasznosítás – Retextil Workshop

Az enyhébb időt hozó légáramlatok érkezésével egy időben, június 12-én egy nagyon izgalmas és közvetlen hangulatú bemutatkozó délutánt és workshopot tartott a Retextil Műhely Alapítvány a budapesti közönségnek az Európa Pontban.

A Retextilről

A pécsi székhelyű Retextil Műhely a környezettudatosság jegyében több mint tíz éve foglalkozik azzal, hogy újrahasznosítható háztartási és ipari textilhulladékokból új funkciót és értelmet nyert tárgyakat készítsen. A Retextil olyan technológia, amely ősi technikák segítségével állítja elő azt az alapanyagot, amiből végül a Retextil tárgyak úgy, mint lakberendezési tárgyak és divattermékek születnek. Saját elmondásuk szerint ez nem csupán egy technológia, hanem egy teljesen új látásmód, amely a mai kor társadalmi és környezeti problémáira kívánja felhívni a figyelmet.

 

Nem csupán a környezettudatosság, de a társadalmi szerepvállalás is nagyon fontos számukra, ezért az újrahasznosított termékek gyártása mellett megváltozott munkaképességű és fogyatékkal élő embereket foglalkoztatnak. Programjukat egy európai uniós pályázat támogatásával kívánják bővíteni. A Re-Form Közösségi Vállalkozás elnevezést viselő projektjükkel a formabontó, technikai újítások mellett egy új foglalkoztatási modellt szeretnének létrehozni, hogy minél több hátrányos helyzetű ember juthasson munkához. A programban két éven keresztül 18 megváltozott munkaképességű ember vehet részt, alkothat, fejlődhet a Retextilnél. A megvalósuló újításokon mindenki, a tervezők, az alkotók és a megváltozott munkaképességű munkatársak együttes erővel, egy közösségként dolgoznak.

 

A rendezvényről

Az esemény két fő részből állt, az első fele egy bemutatkozó volt, a másodikban pedig a résztvevők testközelből ismerkedhettek meg a műhely egészével, az alkotókkal, a dolgozókkal és magukkal a termékekkel. Az előadást a Retextil fonálból készült ülőalkalmatosságokon lehetett meghallgatni. A műhely munkatársai mellett a tavalyi év termékfejlesztői pályázatának nyertesei közül is bemutatkoztak páran, akiknek munkái mára már a Retextil termékpalettáját gazdagítják.

 

Az egyik alkotó Tóvaj Rózália nejlon-textil újrafeldolgozó rendszert dolgozott ki, hőpréseléses technikával izgalmas hatású, vízlepergető anyagú designer táskákat és mindenféle neszeszereket, tárcákat tervez. Benedek Zsanett és Lakos Dániel a Tervhivatal építészeinek Varrat-széke is nagyon izgalmas formája az újrahasznosításnak, szekrények hátsó falának újragondolásából alkották meg könnyű és helytakarékos ülőalkalmatosságukat, amely egyszerre környezetbarát és gyorsan elkészíthető. Gál Katalin a Mome textiltervező szakán végzett környezettudatos alkotó emberi erőforrásból létrehozható újrahasznosított textilelemeket álmodott meg, amelyek egymásba illesztésével variálható használati tárgyak készülnek. Például egy izgalmas szőnyeg, amelynek lapjai akár külön-külön is cserélhetőek, ha azok tönkremennek. A projekt részét képezik még egy vajdasági alkotó munkái. Tóth Árpád organikus építményekkel pályázott, amelyek bár nem újrahasznosított termékekből készülnek, mégis tökéletesen illeszkednek a Retextil Műhely filozófiájába. Nem csak, hogy hasonló technikával készül, mint a műhely tárgyai, de egy sokkal természetközelibb világot teremt.

 

A bemutatkozó után Csemer Boglárka énekesnő és Sinha Róbert gitárművész családias, de annál izgalmasabb koncertjének lehettünk szem és fül tanúi. A koncertnek különleges hangulatot adott, hogy a Műhely által készített ülőalkalmatosságokon lehetett meghallgatni a jazz, sanzon és népi elemekkel megtűzdelt duó első hazai koncertjét.

 

A lazító koncert után a program második felében a látogatók közelebbről is megismerkedhettek a Retextil alkotóival. Különféle alaptechnikákat sajátíthattak el, illetve az alkotók és a munkatársak segítségével kipróbálhatták a műhely egyes eszközeit.

 

Ez után a Retextil puffokat és egyéb ülőalkalmatosságokat elpakolva zárásként egy felszabadult Balkán Fanatik koncert zárta a programokat. 

 

Serestyén Sára

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted!

Published: Fri, 27/06/2014 - 12:08


Tweet Button: 

Related links


Info for young people in the western balkans

Need expert help or advice?

Ask us!