European Youth Portal
Information and opportunities for young people across Europe.

Ha feldobom, Magyarország, ha leesik, Anglia!

Mi ösztönöz félmillió magyart a külföldi munkavállalásra? Milyen lehetőségekkel, buktatókkal kell számolnunk? Hasznos tippek és praktikák az új élet kezdetéhez!

El innen, el?

Ha már megfogalmazódott benned a kitörés kérdése, nem árt a költözés előtt alaposan átgondolni egy-két lépést” – mondta el Klesitz Eszter (26), a Pannon Work munkaerő-kölcsönző cég veszprémi kirendeltségének irodavezetője. Szerinte egyértelműen a pénz motiválja a fiatalokat a külföldi munkákban, de a buli és a nyelvtanulás sem elhanyagolható szempont.

 

„Itthon eléggé le vannak fogva a diákbérek és hiába van egy bérminimum, ami jelenleg bruttó 584 Forint/óra, csak akkor kaphat ennél többet valaki, ha szakmunkás végzettséggel rendelkezik, és ennek megfelelően helyezkedik el, vagy van leltárfelelősségije (azaz anyagi felelősséget vállal a munkavállaló a bevételért – pl. a hazai nagyáruházakban, amikor kasszázik). Adhat ennél többet a munkáltató, de esze ágában sem lesz… Külföldön havi szinten átlag 800€ a minimum és nem ritka az 1200-2000€-s kereset sem.”

 

A leginkább felkapott országok még mindig Anglia, Németország, Ausztria és Hollandia. Ennek legfőbb oka, hogy főleg angolul és németül tanulunk az iskolában, ezért nagyon kevesen próbálkoznak mondjuk Bulgáriában munkát keresni itthonról. A legfelkapottabb terület a turizmus és a gondozás (bébiszitterkedés, idősgondozás).

 

Hol kezdjem? – Hogy kezdjem?

Diákként első körben főleg munkaközvetítőkön keresztül érdemes próbálkozni (pl. EuDiákok, EuWork). Itt miután feltöltötted az önéletrajzod, leírod, milyen munkára szeretnél jelentkezni vagy választasz az aktuális lehetőségek közül. A munkaerő-kölcsönző cég munkatársai felveszik veled a kapcsolatot, megnézik a referenciáid, hogy mire tudnak kiküldeni, majd lesz egy idegen nyelvű interjúd, ahol felmérik az aktuális szinted.

 

Ha valaki munkát keres, nem szabad csak egy helyen keresni. Érdemes tehát önállóan is pályázni és közvetítőket is megbízni. Utóbbi azért jó, mert ha atrocitás ér, lesz kihez fordulnod és lesz, aki segít neked. Rengeteg adminisztrációs dolgot elintéznek neked, ezzel is könnyítve munkába állásod. Persze ennek díja van – a megbízható cégek az első havi fizetésedből kérnek egy részt mindezért, előre viszont nem szabad fizetni semmiért!

 

„Ha valaki éppen elvégezte a gimnáziumot, azokat a tanulmányi előkompetenciákat veszik figyelembe, melyek neked már megvannak. Tehát ha tanultál bármit mondjuk turizmusról vagy vendéglátásról, van egy nagyon jó nyelvtudásod, akkor nagyobb esélyed van elhelyezkedni az utazási szférában.” Érdemes tehát ezeket is feltüntetni a magyar és a célország nyelvén megírt önéletrajzodban. Viszont a legfontosabb az, hogy legyen motivációd. Az interjú alatt könnyen kiszűrik azokat a jelölteket, akiknél nagy az esély arra, hogy két nap után otthagyják a munkát.

 

"Nagyon egyszerű kérdéseket tesznek fel, mint például: mit teszel akkor, ha 8 órás a munkaszerződésed, de egy-két napon ez 12 órára csúszhat fel. A legjobb válasz ilyenkor az, hogy neked nem munkaidőd van, hanem munkád, és akkor mész haza, amikor végeztél a feladatoddal" – emel ki egy konkrét példát Eszter.

Felvettek – Let’s go!

Sikeres kiválasztás után a legfontosabb dolgod a megfelelő szálláshely megtalálása. Ha az adott munkához biztosítanak lakhatást – diákoknak és határozott időszakra költözőknek ezt javasoljuk -, akár már 2-3 napon belül munkába is állhatsz, viszont ha nem, ez egy hosszas procedúra lehet. A munkaközvetítő cégek az esetek nagy részében tudnak segíteni a megfelelő otthon megtalálásában, viszont nem árt tudni, hogy külföldön kifejezetten magas bérleti díjak vannak, melyek felemészthetik a fizetésed akár 60%-át is!

 

Még a költözés előtt az Országos Egészségpénztárnál (OEP) jelezned kell, hogy külföldön fogsz munkát vállalni, és az egészségbiztosításod az arra vonatkozó időszakban nem Magyarországon, hanem a célországban fogják utánad fizetni. Ha már ott vagy, ne felejtsd el kikérni a kék színű Európai Egészségbiztosítási Kártyát is, mely 5 évig érvényes és anélkül megtagadhatnak minden egészségügyi ellátást veled szemben. Nem árt figyelmen kívül hagyni azt sem, ha mobiltelefon előfizetéssel rendelkezel, annak szerződését szüneteltesd, vagy add át másnak, hiszen a rooming díjaknak köszönhetően az alap havidíjon felül hatalmas költséget jelenthet majd. Természetesen a személyes iratok érvényességét nem ellenőrizni a legnagyobb hiba manapság (mégis a leggyakoribb) és fontos 3-4 fénymásolatot készíteni mindegyikből.

 

Valamennyi munkát külföldön is szerződéssel szabad csak elvállalni (az illegális munka minden országban tiltott és a pénzbírság mellett akár kitiltással is járhat!). A szerződésedben nem csak a munkaköröd írják le, hanem a kötelezettségeid és jogaid is. Fontos szem előtt tartani, hogy nyomós/valós indok nélküli felmondás esetén kötbért fizettethetnek meg veled:

 

"Németországban ezt bánatpénznek hívják. Ha a próbaidő lejárta után indok nélkül mond fel valaki, akkor ezt az összeget meg kell fizetnie. Viszont ez működik visszafelé is: ha a munkáltató mond fel neked, akkor neki is kötelessége anyagi támogatást nyújtani" – tudtuk meg Esztertől. Erre felkészülve, és úgy egyáltalán, fontos tehát, hogy valamennyi pénz legyen veled a költözéskor. Ha probléma adódik, a konzulátustól kérhetsz segítséget. Ezért minden esetben a költözés elején vedd fel velük a kapcsolatot, akik időről időre felkeresnek majd, hogy minden rendben van-e veled, és akik ha gikszer adódik, segítenek a hazajutásban.

 

Valamennyi munkavállalás előtt javasolt a leendő munkáltatónkat leinformálni, ha van kapcsolatunk az ott dolgozókkal, tőlük a lehető legtöbb információt begyűjteni minden területről (munkakörülmények, fizetések pontossága, lakás élhetősége, stb.). A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálaton belül működő magyarországi EURES hálózat (Európai Foglalkoztatási Szolgálat) és az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési és Áldozatvédelmi Osztályának közös célja, hogy felhívják a figyelmet a külföldi munkavállalásban rejlő veszélyekre és informálják a külföldön dolgozni szándékozókat a jogaikról és lehetőségeikről, és segítsék a már bajbajutott magyar állampolgárokat.

 

Jó tudni, hogy EU-n belül minden országában él a 112-es segélyhívó szám és valamennyi rendőrségen használhatod a saját nyelved! Az EURES a jogsegítség mellett az elhelyezkedésben is segít. Erről szól ez a videó:

Az első EURES állásod

Nem árt szem előtt tartani, hogy a kapott szerződést még akkor is érdemes tolmáccsal átnézetni, ha beszéled az adott ország nyelvét! Fontos figyelni arra is, hogy soha ne add ki a kezeid közül az okmányaidat, csak azok fénymásolatát!

 

Viszont ami még ezeknél is fontosabb: szerezz tapasztalatot, élj, keress pénzt, de gyere haza, és add át a tudásod annak, aki nem teheti meg, hogy külföldön vállaljon munkát!

 

Fülep Bálint

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted!

Published: Tue, 24/06/2014 - 13:10


Tweet Button: 

Related links


Info for young people in the western balkans

Need expert help or advice?

Ask us!