European Youth Portal

Information and opportunities for young people across Europe.


Zöld menyasszony – Zöld vőlegény – Zöld szerelem

A nők életének egyik leginkább meghatározó eseményéről lesz szó, ezért a kellő óvatosság és a szükségesnél is több empátia elengedhetetlen a téma tárgyalásakor. A rizikó ellenére vágjunk bele és lássuk, miként tehető „zöldebbé” a nagy nap!

Az esküvő tagadhatatlanul a szeretett lány nagy napja, amikor minden róla szól és az egész világ azért öltözik díszbe, hogy őt ünnepelje. Nincsen ezzel semmi baj, hiszen az élet fontos eseményeit, amelyek meghatározzák azt az utat, melyet magunknak választunk, kellő odaadással kell megünnepelni. Van, aki hercegnőnek szeretné magát érezni, akit hintón szállítanak álmai hercegéhez, ahol pompa, csillogás és a násznép hol örömteli, hogy irigykedő tekintete öleli körbe. Akadnak olyanok is, akik számára az egész „hajcihő” jelentéktelen formalitásnak számít és egy delíriumos éjszakán lépnek frigyre bármiféle csinnadratta nélkül. Igaz, ezek a szélsőséges esetek, de jól mutatják, hogy ahány ház, annyi szokás.

 

Mielőtt azt hihetnénk, hogy láttunk már mindent és nem érhet bennünket meglepetés, érdemes figyelmet szentelnünk a „zöld esküvő” fogalmának, amely egyre nagyobb népszerűségnek örvend szerte a világon és egy olyan lehetőséget kínál a szerelmesek számára, amelyben, valljuk be őszintén, nehéz bármi kivetnivalót találni.

 

Világszerte egyre többen kezdik felismerni, hogy az iparosodás óta eltelt időszak környezetszennyező, sok tekintetben kizárólag fogyasztás-orientált társadalma nem tartható fenn örökké. Ennek szellemében igyekszik egyre több ember olyan alternatívákat találni a mindennapi élet során, amely ha csekély mértékben is, de képes enyhíteni a Földet ért terhelést és kizsákmányolást. A „zöld esküvő” fogalma egyfajta szimbóluma is lehetne ennek a törekvésnek, hiszen az esetek többségében, a környezetvédelem és a tudatos életmód megválasztása párosul a szerelemmel, amely ezeket a kivételes alkalmakat szüli. A média által sulykolt társadalmi „elvárások” helyére a praktikum, a báj, és a lelki tartalom preferálása lép, ahol az ünnep fogalmát sokkalta inkább a személyes élmények, mintsem a külcsín határozza meg.

 

Miből lesz a „zöld” cserebogár?

A legjobb példát talán azzal tudjuk felhozni, amennyiben szembeállítjuk a praktikumot a divattal. Egy esküvő megszervezése, lebonyolítása az ifjú pár számára sok esetben végződik milliós nagyságrendű számlával, amely valljuk be igazán meghökkentő, ha figyelembe vesszük, hogy egyetlen estéről van szó. A zöld esküvőt preferáló párok többsége tisztában van azzal, hogy nem pénz kérdése a szépség megalkotása, ezért igyekeznek olyan megoldásokat találni, amelyek sokkalta kevésbé terhelik meg a pénztárcájukat és a Földet. Számos példát találni a frappáns megoldásokra, ahol a százezres nagyságrendű virágrendelés helyét átveszik a szezonális, vadon termő virágok, vagy a csillogó szállodák helyett, az ünneplés helyszínéül egy rét, erdő vagy éppen tágas udvar szolgál.

 

A lehetőségek tárháza azonban ennél sokkalta színesebb, hiszen a leleményesség és a szépérzék sok esetben szebbet és maradandóbbat képes alkotni, mint a pénzen vásárolt felhajtás. A virágok mellett a ruhák, a díszítés, az ételválaszték, de akár a helyszínre való eljutás is számtalan lehetőséget kínál fel, melyet egy talpraesett „zöld menyasszony” könnyedén a javára fordíthat. Az érintettek által, az interneten megosztott élménybeszámolók szerint, már az esküvőt megelőzően is érdemes a zöld megoldásokra fókuszálnunk. A drágán vásárolt nemesfémek helyett, egy saját tervezésű, sokkalta inkább emocionális, mintsem nemesfémtartalommal rendelkező jegygyűrű felhúzása a menyasszony ujjára, sokszor mélyebb és intimebb kapcsolatot eredményez, mint bármi más.

 

Ugyanez érvényes az előkészületekre is, ahol a méregdrága felhajtás ellenpontjaként a család, barátok közreműködése okozhat feledhetetlen pillanatokat. Nagyanyáink idejében még általános volt, hogy a menyasszonyt a barátnők, anyák, nagyanyák öltöztették, sminkelték, miként az is teljesen elfogadott volt, hogy a lakodalom egészét a résztvevők „dobták össze”. Ritka volt a menüvacsora és a fodrász, kozmetikus, stylist triumvirátus jelenléte, amelyek napjainkban már majdnem minden esküvő részét képezik. A lányok azonban akkor is tündököltek, miként teszik azt napjainkban is.

 

Amit minden „zöld” menyasszonynak tudnia kell!

A zöld esküvők alappillére 10 fontos tényezőre alapszik. Elsőként is, lényeges megoldani, hogy az érkező vendégek, illetve maga a násznép kerülje a környezetszennyező járművek használatát, amely kiváló alkalmat kínál egy kellemes kis hintózásra a tavaszi szélben. Költséghatékony, ugyanakkor egészséges megoldás a helyi és szezonális élelmiszerek kiválasztása az ünnepi alkalomra, amely amellett, hogy nem utazta át a „fél világot”, a lehető leginkább „bio” menüt prognosztizálja a sokadalom számára. A virágtenger egyfelől elengedhetetlen kelléke az esküvőnek, ugyanakkor az egyik legismertebb „tárcarobbantó” eleme is a nagy napnak. Az igazán „zöld” párok törekszenek arra, hogy szezonális virágok közül válasszanak, melyek java részét akár a természetből is beszerezhetik a kellően motivált koszorús lányok.

 

Az esküvői ruha minden lány számára egy kincs, amelyet valljuk be annak megfelelően is kezelnek, hiszen a nagy nap után, többnyire a szoba rejtekén porosodik a szebb időket megélt ruhadarab. Az igazán „zöld menyecske” azonban igyekszik olyan mennyasszonyi ruhát választani, melyet kisebb átalakítással akár később is hordani tud majd, illetve ha ez nem kivitelezhető, akkor törekszik arra, hogy kölcsönzéssel oldja meg a hófehér ruha rejtvényét. Ugyanez az elv érvényesül a menyecske ruha esetében is, amely mellett az esküvői ajándékok, csicsás kiegészítők esetében is szerencsés az „újrafelhasználás elvét” követnünk.

 

Amerikában egyre nagyobb népszerűségnek örvend a papír alapú meghívók elhagyása, melyek helyére internetes üdvözlőlapok, egyes esetekben a pár által készített saját honlap lép. A környezettudatos megoldás, amellett, hogy költséghatékony, nem terheli felesleges szeméttel a természetet, emellett szükségtelenül sem pazarolja a rendelkezésünkre álló energiaforrásokat. Ezen az elven haladva juthatunk el az újrahasznosítható kiegészítők, evőeszközök, poharak világába, ahol ugyan nem mindenre találunk az első percben reális alternatívát, azonban egy kellően kreatív menyasszony előtt nem lehet akadály a „zöld esküvő” részleteinek kidolgozása.

 

Másnap reggel

Mindent egybevetve elmondható, hogy a környezettudatos esküvő gondolata világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Amellett, hogy a nagyanyáink idejében megélt élmények reneszánszát fedezhetjük fel az ötlet mögött, fontos látni azokat az erényeket, amelyek globális hatással bírnak. A környezetvédelem, valamint a felesleges pazarlás tudatos elkerülése jelenleg csupán egy választás, azonban félő, hogy idővel akár kötelező érvényűvé is válhat. Ennek elkerülésére az egyik legjobb megoldás, ha már most igyekszünk átalakítani gondolkodásunkat és a televízióban látott „giccs-parádé” helyére valódi érzelmeket, valódi értéket és reálisan átgondolt világot festünk. A „zöld esküvő” gondolata nem a költséghatékony megoldások elvén szerveződött, azonban jól látjuk, hogy majd minden pontjában olyan értéket hordoz, amelyet milliós számlák és csillogó, egyszer használatos mesevilág sem lenne képes felülmúlni. Ki-ki döntsön ízlése szerint, hiszen az igazi kihívások majd csak az esküvő után következnek.

 

Balázs Tibor Balázs

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted!