European Youth Portal
Information and opportunities for young people across Europe.

Nyaralás: ON!

Valaki él-hal a spontán dolgokért, valaki a gondos tervezésre esküszik. Akár egyik, akár másik csoportba tartozol, biztosan Te is találsz néhány hasznos tippet, hogy igazán felkészült legyél az idei nyaraláson.

„Budapest nyáron sokkal szabadabb…" - énekli az Animal Cannibals. Azonban az évszak nemcsak Budapestre hozza meg a várva várt szabadságot, hiszen rengetegen időzítik ekkora szabadságukat és vágnak bele egy nagyobb utazásba. Nyáron felerősödnek az érzelmek, sokkal szabadabbnak érezzük magunkat, könnyebben vágunk bele az ismeretlenbe. Na de mennyire az ismeretlenbe? Mire kell figyelnünk, ha nyaralást szervezünk? Tény, hogy vakációt szervezni soha nem könnyű feladat, komoly előkészítést igényel és biztos, hogy probléma nemcsak a szervezésnél, hanem a nyaraláson is felmerülhet, amit, ha nem is teljesen, de egy kis odafigyeléssel el lehet kerülni.

 

Gondolkozz előre!

Az előkészületek is nagyon fontosak, egy kis országismerettel a saját dolgunkat könnyíthetjük meg. Érdemes előre tájékozódni a helyi szokásokról, utánanézni az áraknak, annak, hogy hol érdemes például vásárolni, lehet-e alkudni a piacon, vagy sem. Az sem mindegy, hogy mennyire más a kultúrája annak az országnak, ahová utazunk, hiszen bizonyos vallási szokásoknak, illemszabályoknak, ha akarjuk, ha nem, meg kell felelnünk.

 

Dokumentumok

Az utazás előtt pár hónappal mindenképp ellenőrizzük, hogy mikor járnak le igazolványaink, nehogy váratlan helyzetbe kerüljünk. Sokan nem gondolnak az útlevelük, vagy személyi igazolványuk érvényességi idejére, és pár nappal az utazás előtt jönnek rá, hogy az hamarosan le fog járni. Ha az Európai Unión belül tervezzük az utazásunkat érdemes Európai Egészségbiztosítási Kártyát csináltatnunk, amely mindenképp hasznos lehet, ráadásul ingyenes. Bővebb információ a kártyáról.

 

Mindent bepakoltál?

Ezután következik csomagunk, bőröndünk gondos összeállítása. A gyakorlott utazók persze már rutinosan pakolnak, de ha egész évben erre az egy-két hétre készülünk, bátran szánjunk erre egy kicsit több időt. Ki ne ismerné azt, amikor víz mellé készülünk és pont a fürdőruha marad otthon? Készítsünk listát azokról a dolgokról, amelyeket mindenképp magunkkal akarunk vinni és indulás előtt ellenőrizzük, hogy minden megvan-e. Ha gyógyszert szedünk fontos, hogy legyen nálunk elég az adott orvosságból. Ne felejtsünk el összeállítani egy kisebb elsősegély-csomagot, néhány alapvető gyógyszerrel, lázcsillapítóval, lázmérővel, fertőtlenítővel és sebtapasszal, hogy felkészüljünk a váratlan helyzetekre is. Amikor már bepakoltunk, mérjük le a bőrönd súlyát, nehogy a repülőtéren okozzon kellemetlen meglepetést, hogy túl nehéz a bőröndünk.

                                                                                                                                 

Ha probléma adódna…

Megérkeztünk, elfoglaltuk a szállást, megkezdődött a várva várt vakáció. Mi a helyzet akkor, ha egy váratlan esemény felborítja a napirendünket, vagy ha a szépnek ígérkező délutánt beárnyékolja valamilyen felmerülő probléma? Az Európai Unió összeállított egy „utazási kisokost”, amelyben rengeteg információt kaphat az utazni vágyó. Különböző felmerülő problémák esetére ad „forgatókönyvet”, mit tehetünk, ha például olyan helyre utazunk, ahol az országunknak nincs nagykövetsége vagy konzulátusa, mégis segítségre szorulunk. Több tanácsért kattints a következő weboldalra.

 

Mobilozz bátran!

Azoknak, akik a magas telefonszámla miatt aggódnak, jó hír, hogy évről évre csökkennek a percdíjak, egyre olcsóbban hívhatjuk az „otthoniakat”, és olcsóbb lesz a netezés is. Ez utóbbinak, valljuk be, manapság egyre nagyobb szerepe van, legyen szó akár munkáról, akár szórakozásról, kikapcsolódásról. Net segítségével nyaralás során útvonalat tervezhetünk, GPS-ként használhatjuk, illetve ha bármiféle probléma merül fel egy szolgáltatással kapcsolatban vagy gyors szervizre van szükségünk, ezek a típusú problémák is gyorsan megoldhatóak.

 

Háziállat: jöhet?

Ha elutazunk nemcsak házunk válik magányossá, de a benne élő házi kedvencünknek is ideiglenes gazdit kell keresnünk. Ilyenkor jól jöhet egy megbízható szomszéd, vagy rokonok segítsége, akik ilyenkor naponta egyszer ránéznek a házra, háziállatunkra. Ha azonban nincs ilyen lehetőségünk, magunkkal kell vinnünk házi kedvencünket. Szerencsére ezzel sincs probléma, hiszen érvényes állatútlevéllel az uniós országokon belül bárhová elkísérhet bennünket kutyánk, macskánk vagy vadászgörényünk, viszont fontos, hogy minden szükséges oltással rendelkezzen. Mielőtt utazunk, érdemes utánanézni, hogy az adott országban milyen szabályok vannak érvényben az állattal való utazással kapcsolatban. Az állatútlevélről részletesebben.

 

Kapcsolj ki!

Problémamentes nyaralást nehéz összehozni, szinte lehetetlen. Ezért is fontos, hogy a problémákat tanuljuk meg jól kezelni, megoldani, ne szánjunk rájuk több időt, mint amennyit valóban megérnek. Gondoljunk inkább azokra, akikkel utazunk, a családunkra, rokonokra, barátokra. Szánjunk rájuk több időt, ahelyett, hogy a felmerülő nehézségeken aggódnánk, hiszen az élményt mi magunk teremtjük, a körülmények már csak a ráadás. Reméljük, hogy ezzel a pár tanáccsal tényleg szereztünk néhány hasznos pillanatot, vagy legalább segítettünk a ráhangolódásban. Övek becsatolva, kezdődhet a nyár?

 

Zolnai Dóra

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted!

Published: Mon, 23/06/2014 - 15:45


Tweet Button: 

Related links


Info for young people in the western balkans

Need expert help or advice?

Ask us!