We noticed that you are using an older version of Microsoft Internet Explorer. This website is optimised for Internet Explorer version 9 and later, so please consider upgrading your browser so that you can enjoy all of this website's features. Visit the Microsoft website http://www.microsoft.com to download a newer version of Internet Explorer.

European Youth Portal

Information and opportunities for young people across Europe.


flag

Start a business


Így kell céget alapítani Magyarországon

Ha új cég alapításáról van szó, mindig azt halljuk, hogy semmi másra nincs szükség, csak egy jó ötletre. Bár a koncepció a legfontosabb, azért kell még tenni kell pár lépést a piaci szereplővé váláshoz. Nézzük, mit kell tenni pontosan.

Cégünk megalapításának első lépéseként ki kell választanunk a működési formát, azaz hogy betéti társaságot, közkereseti társaságot, korlátolt felelősségű társaságot vagy részvénytársaságot szeretnénk-e létrehozni. Mindegyiknek megvannak a maga sajátosságai, ezt a döntést tehát profilunkhoz igazodva érdemes meghozni. Ezen kívül meg kell még határoznunk a cég nevét, ami nem is olyan egyszerű feladat és megvannak a jogi korlátai is. Az eddig bejegyzett cégnevekről jól informálódhatunk a www.e-cegjegyzek.hu oldalon, a név szerinti keresésnél. Választanunk kell még székhelyet, itt fontos lehet az adott helyszínen megfizetendő iparűzési adó mértéke. Meg kell határoznunk továbbá a jegyzett tőkét, a tagok nevét, és vagyoni hozzájárulásuk mértékét. Szükség lesz a vezető tisztségviselők adataira is, és a cég pontos tevékenységi körére, ebben a hatályos TEÁOR jegyzék segíthet.

 

Ha minden adat rendelkezésre áll, akkor szükségünk lesz egy ügyvédre, aki ezek alapján megszerkeszti a társasági okiratot. Ha ez is elkészült, következik az aláírás. Ennek során a cég valamennyi tagja egyidejűleg megjelenik a jogi képviselő előtt, ekkor kerül sor a személyazonosság, és az egyéb adatok valódiságának ellenőrzésére is. Ha szükséges, az ügyvéd ekkor további jogi felvilágosítást is ad az érintetteknek.

 

Ha a papírokkal minden rendben, akkor a dokumentumok elkészülését követő 30 napon belül be kell jelenteni a cégalapítást a székhely szerint illetékes cégbíróságnál, ezt is az ügyvéd intézi, mégpedig elektronikus úton. Itt, ha szükséges, van lehetőség hiánypótlásra, de előfordulhat olyan eset is, hogy valamilyen szabálytalanság miatt a cégbíróság rögtön elutasítja az alapítást, ennek egyik oka lehet például az ügyvédi meghatalmazás csatolásának hiánya.

 

Ha a cégbíróság mindent rendben talál, akkor rövid határidőn belül megküldi az ügyvédnek a beérkezést igazoló dokumentumokat, és az új cég adatait, mint például az adószámot, a cégjegyzékszámot, és a statisztikai számjelet.

 

Ezek után a cég ugyan már bejegyzésre kerül, de még mindig van néhány elintézni való. A következő fontos dolog, hogy a bejegyzést követő 8 napon belül számlát kell nyitni a cég nevére, és be kell fizetni rá a társasági okiratban feltüntetett, ennek minimuma minden cégtípusnál törvényben meghatározott. A számla megnyitásához a bank részére be kell nyújtani a létesítő okiratot, valamint a cégbíróság által kiadott bejegyző végzést, ezzel igazolva a cég létezését.

 

A cég indulását követő 15. napig be kell jelentkezni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál, a Központi Statisztikai Hivatalnál, valamint a székhely szerinti önkormányzatnál az iparűzési adóval kapcsolatban.

 

A cégalapítás természetesen költségekkel is jár, egyszerűsített, elektronikus eljárásban alapított cég esetében a hatályos illetéktörvény szerint 50.000 Forintot kell fizetni. Ehhez jön még az ügyvédi munkadíj, amely normál esetben az illeték összegével megegyező, vagy attól csak kicsit tér el. A cégforma megválasztása anyagi szempontból is fontos, hiszen míg a betéti társaságok esetén akár 0 Forint is lehet az induló törzstőke, addig korlátolt felelősségű társaság 2014 márciusától csak 3 millió forintos induló tőkével alapítható.

 

Ha minden esetben sikerült megfelelő döntést hozni, és a bürokrácia útjait is végigjárni, onnantól kezdve tényleg minden csak a saját koncepción és ötleteken múlik, és kezdődhet a valódi munka.

 

Szőke Dániel

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted.