European Youth Portal
Information and opportunities for young people across Europe.

Zöld utat a fejlődésnek!

Zöld utak, ifjúsági szívességbank, újrahasznosított divat. Mi a közös bennük? Egytől egyik a környezettudatosság jegyében megvalósuló hazai és nemzetközi projektek, amelyek a fenntartható városi életmód megvalósítását tűzték ki célul.

Az Eurodesk Magyarország és az Erasmus+ Ifjúsági Programiroda áprilisban megrendezte Café + programsorozatának soron következő előadását, mely ezúttal a Föld napja alkalmából a fenntartható fejlődés jegyében zajlott. A „Fenntartható jövő generáció” elnevezésű panelbeszélgetésre olyan projektmegvalósítókat hívtak meg, akik a Fiatalok Lendületben Program során részesültek támogatásban és a fenntartható fejlődést szorgalmazzák.

 

A panelbeszélgetésen a Messzelátó Egyesület, a Fenntartható Ormánság Nonprofit Kft, a Műhely Klub, a Kulturális és Szabadidős Egyesület, valamint a Területfejlesztők a Vidékért Egyesület képviselői számoltak be élményeikről, vagy éppen nehézségeikről. Hallhattunk a Zöld Otthon Akadémia, az Ormánság Zöldút és Hulladékgyár, a kerékpár műhely, a Bordányi Körbank megvalósításáról, míg a Területfejlesztők a Vidékért Egyesület több projektjét is bemutatta. Az esemény hangulatát tovább fokozta a Messzelátó Egyesület „50 km-es diétájának” kóstolója és tavaszi workshopja, valamint a Területfejlesztők divatbemutatója.

 

Az előadás hasznos volt mind a projektmegvalósítóknak, mind a fenntartható fejlődés elkötelezett híveinek; hiszen a beszélgetés során elhangzott pozitív és negatív tapasztalatok nem csak más, jövőbeni projektfolyamatokat könnyíthetnek meg, hanem a fenntartható jövő megalapozásához is hozzájárulnak. Ezek az élmények a legtöbb esetben projekt specifikusak voltak, néhol a munkaerő hiánya okozott nehézséget, máshol a generációváltás problémájával küzdöttek meg. A pozitívumokról sem szabad elfeledkeznünk: a legnagyobb sikert talán a külföldi partnerek tartós bevonása jelentette, mely egy ugródeszka a szervezetek életében, ugyanakkor a kisebb sikereket is érdemes hangoztatni, hiszen a médiaszereplés is meghosszabbíthatja a projektek élettartamát.

 

Gondolkozz kicsiben!

Szociális divat, ifjúsági szívességbank, hulladékgyár, ingyenes bringaszerviz – csak, hogy néhány példát említsünk a számtalan projektötlet közül. A fent említett innovatív kezdeményezések egytől egyig fiatalok bevonásával valósultak meg.

 

A szervezetek képviselői röviden összefoglalták honnan jött az ötlet és hogyan sikerült megvalósítani azt. Fontosnak tartották kiemelni, hogy mi a célja a projektnek, továbbá milyen szempontokat tartottak szem előtt a lebonyolításnál (fenntarthatóság, takarékosság, szolidaritás).

 

A fent említett projektek a célközönséget tekintve talán különböznek egymástól; a bringaszerviz és az ifjúsági szívességbank a hátrányos helyzetű gyermekeket kívánja bevonni, míg a fenntartható divat és hulladékgyár projekt az idősebb generáció részvételét célozza. Céljaikat tekintve azonban megegyeznek: a fiatalok motiválása, azért, hogy a zöld mozgalom lendülete ne hagyjon alább. A fejlődés motorját a helyi kis- és középvállalkozások, valamint a nemzetközi szervezetek bevonása jelentené. A generációváltás problémája ugyanis komoly veszélyt jelent a projektek élettartamára.

 

A szervezetek jövőbeni tervei között szerepel a fiatalok mellett a minél szélesebb körű közönség bevonása, legyen szó civil-, vagy nemzetközi szervezetről. A kiszélesített partnerség megnövelné a projekt élettartamát, valamint új lendületet adna a résztvevőknek. A legfontosabb azonban, hogy a sikereikről hangot adjanak a különböző sajtóorgánumokban, vagy akár blog formájában tegyék közzé elért eredményeiket.

 

A Messzelátó Egyesület étkezési reformprojektje, az „50km-es diéta” utóéletét is nyomon követheti a nagyérdemű. Blog oldala egyre nagyobb népszerűségnek örvend, melyet a projektmegvalósító híreken kívül a résztvevők személyes tapasztalatai tesznek igazán különlegessé. A projekt sikerének kulcsa talán a hozzáállásban keresendő, hiszen senki nem vár el túl nagy áldozatot a résztvevőktől. Filozófiájuk akár a fenntartható fejlődés mottója is lehetne:

 

A földi örömök igénybevételének helyes módját kell megtanulnunk, nem a róluk való lemondást.

 

Vandlik Mária

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted.

Published: Fri, 30/05/2014 - 11:53


Tweet Button: 

Related links


Info for young people in the western balkans

Need expert help or advice?

Ask us!