European Youth Portal
Information and opportunities for young people across Europe.

Postcrossing – képeslapok bárhonnan, bárhová

Sokunk már nem is ismeri azt az érzést, amikor izgatottan nyitjuk ki a postaládát: jött-e valami a számunkra? Ha a számlákon és reklámújságokon keresztül mást is szívesen találnál a postaládádban, próbáld ki a Postcrossingot!

A postcrossing.com lényege, hogy véletlenszerűen a számodra kiosztott címekre kell képeslapot küldened, cserébe pedig te is számíthatsz a világ különböző pontjairól képeslapokra.

 

Hogyan kezdj neki?

 

Elsősorban regisztrálnod kell, ahol meg kell adnod a pontos postai címed, és egy profilt kell létrehoznod. Itt bemutatkozhatsz, leírhatod, hogy milyen képeslapoknak örülnél a leginkább, vagy akár milyeneknek a legkevésbé – a legkülönbözőbb kívánságokkal találkoztam már: baglyos képeslapok, képregényhősös, modern női ábrázolásokat bemutató, világítótornyok (ez nagyon népszerű!), tájképek, bébi állatok, gyerekek, vicces képeslapok… tehát kérj, amit csak akarsz! Arra persze nincsen garancia, hogy valóban ilyeneket is fogsz kapni, hiszen nem egyszerű valóban különleges képeslapokra akadni. Személy szerint én igyekszem utána járni, és olyat küldeni, amilyet az illető kér, de valljuk be: alig küldünk már manapság képeslapokat, és a tipikus turista-képeslapok és a szülinapi-névnapi-eljegyzési köszöntő lapok mellett nem túl nagy a választék.

 

 Mindezek után kérned kell egy címet, ahová elküldheted az első képeslapot. Ennek a kiválasztása teljesen véletlenszerű, én az elsőt Oroszországba küldtem.

 

Egyszerre maximum öt címet kérhetsz, fel kell adnod a képeslapokat, majd várnod a visszaigazolást, hogy célba értek. Minden cím mellé kapsz egy úgynevezett „postcard ID”-t, amely egy, a küldő országot jelző betűkombinációból és számokból áll, és feltétlenül fel kell tüntetned a feladásra szánt képeslapon! Ahogy a címzett megkapja, ezt a kódot kell regisztrálnia a honlapon – ekkor a kör bezárul. Minden célba ért és regisztrált képeslap után te is bekerülsz a képzeletbeli kalapba, ahonnan valaki majd a te címedet kapja meg, hogy képeslapot küldhessen neked. Az eljárás ugyanez, ahogy megkapod, a honlapon a megfelelő helyre be kell pötyögnöd az ID-t, és lehetőséged van néhány köszönő sort is küldeni a képeslap feladójának.

 

A postcrossing jó móka, nem csak képeslap-gyűjtőknek. Az eddigi tapasztalataim alapján (eddig kilenc képeslapot adtam postára és ötöt kaptam) nem mindenki tölt túl sok időt azzal, hogy valóban olyan képeslapot vadásszon, amilyeneket a bemutatkozásban kértél. A legtöbb helyről viszonylag egyszerű képeslapokat kaptam, tehát nem nevezném őket gyűjtői daraboknak, de az eszmei értékük kárpótol mindezért. Egyszerűen jó érzés belegondolni, hogy a világ egy távoli pontján egy ismeretlen ember időt töltött azzal, hogy megírjon és postára adjon nekem egy képeslapot. Emellett a meglepetés ereje is csempész a dologba némi izgalmat: mikor kapom, és melyik országból?

 

Amikor egy fárasztó nap után hazaérek, mindig mosolyt csal az arcomra, ha jön egy új képeslap, főleg, ha épp egyáltalán nem is számítottam rá. Persze ahogyan azt mondani szokás, nem csak kapni, de adni is jó – a képeslapvadászat is izgalmas, a lapok feladása pedig nem túl költséges: legutóbb három képeslapot adtam postára, egyet Kínába, egyet az Egyesült Államokba és egyet Németországba, kevesebb, mint ezer forintért.

 

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy előfordul, hogy egy-egy lap elveszik a postai útja során, vagy csak úgy az éterben. A kilenc feladott képeslapom közül mindössze háromról jeleztek eddig vissza, hogy megkapták – bár igaz, van három, amit még csak néhány napja adtam postára (egyet Németországba, egyet Hollandiába, és egyet az Egyesült Államokba), tehát azok még remélhetőleg a napokban megérkeznek. Úgy tűnik azonban, hogy erre járulékos veszteségként kell tekinteni, és nem akasztják meg a körforgást, tekintve, hogy azok a felhasználók, akik 2-3 éve regisztráltak, már több száz küldött és kapott képeslapon vannak túl.

 

Őszintén szólva, csak kísérleti jelleggel kezdtem bele a képeslapok küldözgetésébe, de könnyen rá lehet kapni. A következő képeslapot újra Oroszországba küldöm majd, és kíváncsian várom, hogy Japán, Németország, Franciaország, Lettország és Oroszország után honnan kapom majd a hatodikat, a hetediket, és így tovább...

 

 

Drubina Kamilla

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted.