European Youth Portal
Information and opportunities for young people across Europe.

Koningsdag

King's day Amsterdam
Photo by: Jannes Glas https://www.flickr.com/photos/januski83/
Zin in (live) muziek, rommelmarkten, de vlag uithangen, feestvieren in oranje en rood-wit-blauw en kroontjes op de wangen schilderen? Dan is Koningsdag jouw ding.

 

De dag waarop de Nederlandse koning jarig is (27 april) is het feest in Nederland! Zijn verjaardag wordt overal groots gevierd. Iedereen is vrij van werk en school, de vlaggen hangen uit en in heel het land worden evenementen georganiseerd. Op veel plaatsen is er (live) muziek of een festival. Tijdens Koningsnacht (de nacht voorafgaand aan Koningsdag) is het eigenlijk ook al overal feest, tot in de late uurtjes omdat iedereen kan uitslapen de dag erna…

 

Koningslied

Op 30 april 2013 werd onze huidige vorst, Willem-Alexander, gekroond tot koning. Hij volgde zijn moeder op, die op dat moment weer prinses Beatrix werd. Speciaal voor de nieuwe koning is er een lied geschreven dat veel stof deed opwaaien omdat het taal technisch niet helemaal lekker loopt, maar het is natuurlijk wel cultureel erfgoed dat we je niet willen onthouden.

 

Koningslied (Officiële uitgave)

 

Vrijmarkten

Koningsdag is ook dé dag van de vrijmarkten/rommelmarkten. Iedereen ruimt zijn zolder leeg en verkoopt alles wat hij niet meer hoeft te hebben voor een vriendenprijsje. Overal in Nederland vind je kleedjes en tafels vol met tweedehands spullen waar je lekker tussen kunt rommelen. Recyclen in de meest gezellige vorm die er is. Wij Nederlanders zijn eenzuinig volk en op Koningsdag is dat alleen maar positief!

 

In Utrecht en Amsterdam zijn de grootste vrijmarkten van het land te vinden op Koningsdag. De vrijmarkten beginnen soms al tijdens de Koningsnacht. In Utrecht start de markt al om 18.00 uur op de avond voor Koningsdag en kun je eigenlijk de hele nacht door spullen kopen. En nog een leuk weetje: in het Vondelpark in Amsterdam is zelfs een vrijmarkt helemaal voor en door kinderen.

 

Oranje boven!

Bijna iedereen loopt op Koningsdag (een beetje) verkleed over straat. Zorg ervoor dat je in ieder geval iets oranjes op je kleding of aan je lijf hebt. Kroontjes, rood-wit-blauwe-vlaggetjes en andere royale attributen doen het ook altijd goed. Koningsdag is naast Carnaval een van de weinige dagen in het jaar dat je ook ongegeneerd geschminkt over straat kunt, wel in oranje of rood-wit-blauw natuurlijk, maar ook als je een dag als Hollandse leeuw of prinses door het leven wilt gaan: dit is je kans.

 

Vlaggenstok en lintjesregen

Koningsdag heeft ook serieuze tradities die in ere worden gehouden. Zo hangt bij veel mensen de vlag uit om te vieren dat de koning jarig is en traditioneel vindt rondom Koningsdag de lintjesregen plaats. Duizenden mensen krijgen een koninklijke onderscheiding (een lintje) omdat ze iets bijzonders gepresteerd hebben.

 

 

Published: Wed, 21/05/2014 - 09:15


Tweet Button: 

New!


Info for young people in the western balkans

Need expert help or advice?

Ask us!