European Youth Portal
Information and opportunities for young people across Europe.

Dunai Regatta, avagy sport földön-vízen-levegőben

Forrás: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=691919304187877&set=a.691919267521214.1073741887.496595697053573&type=3&theater
Forrás: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=691919304187877&set=a.691919267521214.1073741887.496595697053573&type=3&theater
Május 1-jén az önfeledt szórakozás mellett a sportolásé volt a főszerep az „év összegyetemi majálisán”. A Dunai Regatta ingyenes programokkal és sportolási lehetőségekkel várta az érdeklődő fiatalokat, családokat és nyugdíjasokat egyaránt.

Reggeli ébresztő

Délelőtt a családoké volt a főszerep - így az egyetemisták is nyugodtan kiheverhették az előző esti buli fáradalmait. 10 órától a Meex színpad gyermekkikötővel várta a lurkókat, majd szüleikkel lerohanhattak a Duna-partra, ahol együtt futhatott az egész család a 11 órától kezdődő szurkolói jelmezes futás keretében. A családi programok sora természetesen itt nem ért véget; a sárkánytánc bemutató és a „kacsakődobó bajnokság” tovább emelte a rendezvény színvonalát.

 

Az „EU szigetet” benépesítő szervezetek (Eurodesk Magyarország, Európa Pont, Europe Direct, Pillar Alapítvány) játékos tanulásra buzdította az arra látogatókat. A több állomásból álló feladatsor segítségével a résztvevők megismerkedhettek az EU alapvető fogalmaival, a tagállamok zászlóival, vagy éppen fővárosuk nevezetességeivel. A szervezők gondoltak a családokra is, élő társasjátékkal próbálták közelebb hozni az Uniót a gyerekekhez.

 

Légiparádé és vízi attrakciók

A futás után lazítani vágyók napfürdőzhettek a helyszínre kitelepített élénk színekben tündöklő padok valamelyikén. Persze a szervezők gondoltak azokra is, akik egy finom ebéddel kívánták levezetni a mozgást; a menüsor igazi csemege volt a hazai ízek kedvelőinek. A papírtálcán tálalt sült kolbász-mustár kombináció a régi idők majálisának hangulatát csempészte a rakpartra. Míg a szülők nosztalgiáztak, a gyerkőcök elmerülhettek a Játék sziget rejtelmeiben, ahol megannyi fejlesztő játék kötötte le a figyelmüket; a Csodák Palotája tudományos készségfejlesztőit – köztük vizes-rakétaindítást – próbálhattak ki, de a Kockajáték Club jóvoltából Lego játékkockák szerelmesei is kiélhették kreativitásukat, melyhez egy sátornyi mennyiségű készlet állt rendelkezésre.

 

Az önfeledt kikapcsolódást legfeljebb a repülők hangja „zavarhatta meg”, az égre tekintve egy légibemutató részeseivé válhattak a látogatók. A légiparádét Besenyei Péter magánszáma emelte még nagyobb magaslatokba; a Red Bull légiparádéjának többszöri főszereplője ezúttal sem okozott csalódást.

 

A látványos bemutató után más vizekre eveztek a látogatók; egészen pontosan az egyetemek sportolói: idén is megrendezték a Dunai Regatta sárkányhajós futamát. A Dunai Regatta idei evezős versenyén 4 hazai és 4 külföldi egyetem vett részt. A verseny a győri Széchenyi Egyetem győzelmével zárult. A második helyen a csehek végeztek, míg a dobogó harmadik fokát a Corvinus szerezte meg. A verseny hangulatáról a versenyzők mellett, a csapatok pomponlányai gondoskodtak; show műsorukkal szórakoztatták a nagyérdeműt.

 

Egészségmegőrző tippek

A Men’s Health férfi életmódmagazin sátrában hasznos tippekkel látták el az érdeklődőket, legyen szó edzésről, vagy táplálkozásról. Pár méterrel arrébb a Magyar Diatetikusok Országos Szövetsége és a Corvinus Budai Campusa várta a látogatókat, ahol az „E3 – Energiaegyensúly Egészségprogram Egyetemistáknak” program dietetikusaitól kérdezhettek a különböző táplálkozási formákról: egészséges-, sporttáplálkozás, vagy a fogyókúrák élettani hatásairól, de személyre szabott tanácsokat is osztottak, legyen szó étrend összeállításról, vagy fogyókúra tippekről. A beszélgetés közben – igény esetén – testzsír- és vázizom százalék méréseket is végeztek a szakemberek.

 

Egészséges kényeztetés

Az energiaszint fenntartásáról a Cerbona müzliszeletek gondoskodtak. Az egészséges étkezésbe beilleszthető kényeztető falatokat ezúttal ingyen megkóstolhatták az arra járók. A tökéletes felfrissülést a Lukács Fürdő masszőrjei garantálták, ízelítőt adva a fürdő szolgáltatásainak széles skálájából.

 

A nap záróakkordjaként a „The Biebers”, a „Cloud9+” és „DJ Whiteboy” mozgatta meg a közönséget; koncertjeikkel ők érték el a nap utolsó tömeges megmozdulását.

 

Vandlik Mária

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted.

Published: Mon, 19/05/2014 - 19:51


Tweet Button: 

New!


Info for young people in the western balkans

Need expert help or advice?

Ask us!

Related links