European Youth Portal
Information and opportunities for young people across Europe.

Călătoreşti în UE? Nu uita cardul european de asigurări de sănătate!

© shutterstock.com - Yuri Arcurs
Când pleci în străinătate, trebuie să iei cu tine toate lucrurile de care ai nevoie. Cel mai important dintre acestea este probabil cardul european de asigurări de sănătate, care îţi oferă acces la îngrijiri medicale peste tot în Europa.

Când te pregăteşti să mergi într-o ţară străină, faci probabil o listă a tuturor lucrurilor care nu trebuie să îţi lipsească din valiză - paşaportul sau cartea de identitate fiind pe primul loc. Ar fi însă o idee bună să te gândeşti şi la ce se poate întâmpla odată ce ajungi la destinaţie. Dacă te îmbolnăveşti, cartea de identitate nu este suficientă - vei avea nevoie şi de cardul european de asigurări sociale de sănătate.

 

Cum funcționează?

Cardul de sănătate a fost creat pentru a-ţi garanta accesul la sistemul public de asistenţă medicală, pe durata vacanţei, studiilor sau stagiului de voluntariat în UE (precum şi în Islanda, Lichtenstein,  şi Norvegia). Vei avea nevoie de acest card dacă te îmbolnăveşti în timpul şederii în străinătate.

Cardul nu înlocuieşte asigurarea de călătorie, dar îţi garantează că vei beneficia de  tratament medical în aceleaşi condiţii şi la aceleaşi costuri ca şi cetăţenii ţării în care te afli. Dacă îngrijirile sunt gratuite pentru cetățenii țării respective, acestea vor fi gratuite și pentru tine. Dacă îngrijirile trebuie plătite, poți face o cerere de rambursare fie pe loc, fie la întoarcerea în țară. Nu uita că rambursarea costurilor se face în conformitate cu regulile din ţara în care beneficiezi de tratament, iar sistemele medicale diferă de la o ţară la alta. Anumite servicii care în țara de origine sunt gratuite ar putea fi contra cost în altă țară.

De aceea, îţi recomandăm să închei o asigurare complementară, în special pentru situaţii care nu sunt acoperite de cardul european, de exemplu, intervenţii de urgenţă, asistenţă privată, repatriere.

 

De unde se poate obţine?

Acest serviciu le este accesibil tuturor persoanelor asigurate în sistemul de sănătate publică al unuia din cele 28 de state membre ale UE, plus Islanda, Liechtenstein, Norvegia sau Elveţia. Poţi obţine cardul de la casa de asigurări de sănătate din ţara de reşedinţă - de asemenea, poţi contacta serviciul naţional online.

Pentru a-ţi face viaţa mai uşoară, cardul european de asigurări de sănătate este însoţit de o aplicaţie care conţine toate informaţiile de care ai avea nevoie când te afli departe de casă. Aplicaţia pentru smartphone funcţionează ca un ghid pentru utilizatorii cardului, oferindu-le informaţii utile în situaţii neprevăzute - de exemplu, detalii despre serviciul de urgenţă 112 sau date despre potenţialele costuri. Aplicaţia, compatibilă cu iOS, Android and Windows 7 mobile, este disponibilă în 24 de limbi şi îţi permite să schimbi uşor limba aplicaţiei, ceea ce facilitează mult comunicarea.

 

Cazul Annei

Anna beneficiază de asigurare obligatorie de sănătate în țara A și petrece câteva luni în altă țară din UE (țara B), pentru a-și definitiva studiile. Anna are un card european de asigurări de sănătate, eliberat de ţara A. Este însărcinată şi va naşte în ţara B. Sarcina şi naşterea intră în categoria asistenţei medicale de urgenţă, prin urmare Anna va beneficia de îngrijirile necesare în ţara B, singurele documente de care are nevoie fiind cardul de sănătate şi cartea de identitate.

Ea va fi tratată ca și cum ar fi asigurată în țara B. Dacă sistemul prevede gratuitatea serviciului medical, Anna va primi îngrijiri gratuite. Dacă sistemul prevede achitarea costurilor, urmând ca ulterior acestea să fie rambursate, Anna va plăti aceleași tarife ca și cetățenii statului respectiv și va solicita ulterior rambursarea în țara B, în aceeași proporție ca și asigurații acesteia. Autoritățile din țara B își vor recupera banii de la omologii din țara A, în care este asigurată Anna.

Published: Fri, 09/05/2014 - 15:52


Tweet Button: 

Related links


Info for young people in the western balkans

Need expert help or advice?

Ask us!